40 timmar

Fredag eftermiddag och nästan 40 timmar av det som många kallar arbetstid – mellan 8 och 17 – har gått sedan i måndags morse då vi välkomnade två nya medarbetare och firade Kanelbullens dag.

Skattepengarna går inte till det de ska

Av kommunernas kostnader går nästan 90% till vård, skola och omsorg. I veckan har budgetberedningarna intensifierats inför 2012-2014. Vi gör en budget för varje år där det framgår hur mycket pengar de olika verksamheterna får kosta under året. Utifrån kommunplanen och planeringsdirektiv har nämnder och bolag svarat upp med sina åtaganden, dvs vad vi ska göra under 2012-2014 för att nå fastställda mål. Jag, ekonomichefen med medarbetare stöttar politiken under den politiska beredningen.

En budget består numera både av siffror, men handlar väldigt mycket om vad som ska uppnås för pengarna. Vi kallar det åtaganden.

Samtidigt som vi planerar för 2012 har vi följt upp verksamheten 2011. Vi följer upp den ekonomiska förvaltningen, att nämndernas verksamhet bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som fullmäktige har bestämt, att lagar och förordningar följs och att resurserna används ändamålsenligt.

Samtidigt

Samtidigt som vi planerar för nästa år och följer upp vad kommunkoncernen åstadkommit under det första halvåret följer vi ibland upp specifika frågor. Tillsammans med Gnesta och Flens kommuner ser vi över om vi har kostnadseffektiva IT-verksamheter. Gaia har erhållit uppdraget och i måndags träffades vi för avstämning. Det går inte med en så stor verksamhet som kommunen är att alltid ha detaljkontroll på allt. Ett sätyt att hantera styrningen då är att jämföra sig med andra, sk Benchmarking. Just denna granskning visade att Katrineholm har högre direkta IT-kostnader än Flen och Vingåker, men lägre än riket. Det som är bekymmersamt hos oss är att användarna får lägga mycket tid på datorer som inte fungerar. Det måste vi komma tillrätta med.

Det händer ju inget – allt tar för lång tid

29 inbokningar har jag haft i kalenderns under de senaste 40 arbetstimmarna. Mycket av arbetsveckan går som synes åt till möten av olika slag. Mellan mötena följer jag upp, delegerar och förbereder nästa möte. Jag försöker också besvara frågor och återkoppla till medarbetare, allmänhet och näringsliv. I veckan gick vi igenom den senaste statistiken från vårt pressrum och jag slås alltid av vad mycket vi faktiskt gör!

I veckan har jag träffat Katrineholms-Kuriren vid tre tillfällen. Veckan inleddes med ett möte med Camilla Lisebabs och på onsdagen hade vi redaktionsmöte för vår nya tidning ”Nätet för mig”, fyra sidor om att våga, vilja och kunna använda datorer och Internet. Tidningen produceras i samarbete med Katrineholms-Kuriren. Samma eftermiddag var det primär för kkuriren.se:s chatt.

Underbart möte med Karin Wigertz, 89 årig Facebook-användareEtt av de roligaste mötena i veckan var med Katrineholms äldsta Facebook-användare. Karin Wigertz 89 år. Vilket liv och vilken lust! Förra torsdagen påminde Annika Doppings oss om att vi kan mycket mer än vi tror. Det har både Tomas Tranströmer och Karin Wigertz visat prov på i veckan.

Ja, just det. Jag har ju hunnit med att uppdatera bloggen också. Vad tycker du?

 

Dela: