Katrineholm väljer att kommunicera

”Varje gång du väljer något så väljer du bort något annat. Det är så mycket lättare att lägga till än att dra ifrån, tycker jag. Men val är just, alltid val. Även att inte välja är ett val.”

Citatet ovan står att läsa på Katrineholms kommunchef Mattias Janssons­ blogg. Han talar där om att vara sann mot sig själv när man gör sina val. Ett val han inte talar om i texten men som han själv uppenbarligen gjort, är valet att efter studier flytta tillbaka till Katrineholm där han sedan 10-årsåldern är uppväxt. Det finns så otroligt mycket livskvalitet på den här platsen, som han säger när vi träffas i stadens pittoreska kommunhus Gröna Kulle.

– Det är den geografiska platsen som är det speciella med Katrineholm, det unika läget som appellerar till både näringsliv och boende. Katrineholm är Sveriges lustgård med möjligheten att njuta av livet. Det handlar i grund och botten om närhet, ja det är så mycket här som är nära, säger Mattias Jansson, som från jobbet har tre minuters promenad till sitt hem.

Mattias talar om de inre drivkrafternas betydelse. Att känna innerlig lust och driv förutsätter en närhet till sig själv, ett sökande som kräver tid, något som verkligen finns på en plats som Katrineholm. Här finns tid att vara nära sig själv, här finns närhet till naturen, närhet till nära och kära, närhet till arbete men också närheten och möjligheten att pendla till annan plats.

– Här finns en otrolig utvecklingspotential, det är upp till oss katrineholmare att ta vara på den. Redan idag är vi en del av Stockholm-Mälarregionen och kommer inom några år vara ett ännu mer etablerat pendlingsalternativ, säger Mattias Jansson, samtidigt som han poängterar att det är sunt och bra att ungdomar flyttar iväg, ger sig ut i världen, får nya intryck och erfarenheter.

– Sedan hoppas vi naturligtvis att de har en sådan positiv bild av sin barndomsstad att de väljer att flytta tillbaka. För många är det nog som en ung kille sa, ”det är inget fel på den här stan, det är bara att jag är så himla trött på den”.

En sak är säker, Mattias Jansson, är inte som andra kommunchefer. När andra kommuner letar land och rike runt efter ny kommunchef gjorde Katrineholm precis tvärtom. Man tog en anställd ur de egna leden, en som gått den långa vägen från att som 20-åring ha skrivit akter på socialförvaltningen, utbildat sig till socionom till att via arbete som socialsekreterare, personalspecialist, konsult, gruppledare och enhetschef bli förvaltningschef och biträdande kommunchef. För ett drygt år sedan antog han utmaningen att som kommunchef leda den kommunala verksamheten.

Ja, man kan tala om ungt ledarskap när det gäller Mattias Jansson, han är visserligen 35 år och fyrabarnspappa, men jämfört med de flesta av landets kommunchefer är han purung, kanske därför också mer benägen att våga ta ut svängarna. Men som sagt, han är långt ifrån oerfaren.

– Jag uppskattar verkligen att jag fått växa i den här organisationen, har hela tiden fått utvecklas och även fått utrymme att tillsammans med mina medarbetare utveckla organisationen. Det är det jag älskar, att få jobba tillsammans med människor, att inspirera och koordinera, prata och kommunicera med människor omkring mig.

Mattias Jansson talar inte som andra kommunchefer. När andra talar om förändring, utveckling och tillväxt och hamnar i kronor och ören, kvadratmeter och kvantiteter, talar Mattias Jansson om att all förändring börjar med en själv.

– Det är min devis. Tidigare har jag fokuserat på processer och förändring av organisationer, och strukturer, vilket är viktiga ramar som nu sitter tillräckligt bra hos oss. Men förändring handlar om människan i organisationen och hennes delaktighet. Min vision är – vi är vår värld. Du är en del av den värld du skapar. Vad kan jag bidra med? Ställ dig inte utanför, kom med ditt bidrag!

Det är på det här sättet som Mattias Jansson vill kommunicera med Katrineholms invånare.­ Det är också här bloggandet kommer in, även andra så kallade socialmedier, som Facebook och Twitter. Mattias har blivit ganska uppmärksammad för sitt engagemang att använda nya medier, även kritiserad. Men för honom själv är det ganska självklart, han vill helt enkelt  kommunicera, både som privatperson och som kommunchef.

– Jag vill berätta om saker som händer här i Katrineholm men också berätta om vad jag gör, vad jag tänker och tycker, som människa och som ledare. Jag vill avdramatisera vad man gör i kommunen, även min egen roll som kommunchef. För mig är det självklart att vi som kommun ska synas på både Twitter och Facebook och är än så länge ganska unika i det fallet. Vi är till för medborgarna och har inget egenvärde. Det är på nätet väldigt mänga människor är idag och då ska naturligtvis även vi vara där, liksom att vi ska möta andra medborgare där de är. Kommunikation är A och O. Katrineholm är, liksom en kommunchef en knutpunkt som får logistiken att fungera.

TEXT PER-ÅKE HULTBERG

_____________________________________________________________________webchefblogg

 

Kommunchefens blogg hittar du på http://kommunchef.tumblr.com/

Dela: