Gröna Bilister positiva till laddstolpar i Katrineholm – men ställer krav

                                             

Pressmeddelande från Gröna Bilister 2010-04-28

Gröna Bilister positiva till laddstolpar i Katrineholm – men ställer krav

Under året kommer Katrineholm att få laddstolpar för elbilar, genom elbolaget Bixia. Gröna Bilister är positiva – men ställer också krav.

Elbolaget Bixia ska under året installera drygt 30 laddstolpar i Linköping, Mjölby, Oxelösund, Borgholm, Växjö, Nässjö och Katrineholm. Laddstolparna placeras på platser där man ställer ifrån sig bilen en längre stund, såsom parkeringsplatser, köpcentrum och vägrestauranger.

Gröna Bilister är positiva till elbilssatsningen, även om man betonar att laddstolparna inte är lika centrala för elbilen som gasmackarna är för gasbilen.

– Det är väldigt populärt att sätta upp laddstolpar just nu, det kostar inte mycket och ger bra bilder i tidningen. Men elbilens fördel är just att den inte behöver en särskild infrastruktur, utan kan laddas från ett vanligt hushållsuttag i hemmet eller genom motorvärmaruttaget. Så vill också de flesta ladda sin bil, behovet av laddstolpar på stan är nog större ur pr- än ur brukarperspektiv. Därför hoppas vi att kommunen satsar rejält på att verkligen få ut elbilar när det nu kommer stolpar, säger Cecilia Carlqvist.

Gröna Bilister poängterar vikten av att elbilar och laddhybrider går på förnybar el, och slår fast att det måste innebära ny grön el specifikt för detta. Om man uppför ett lokalt vindkraftverk håller det verkligen att påstå att elbilen är vindkraftdriven. Vi förutsätter att Bixia och Katrineholm gör detta, säger Cecilia Carlqvist.

Gröna Bilister påpekar också att elen för elbilar kan få vara gratis till en början, men att det sedan är viktigt att ta betalt för detta på samma sätt som för andra drivmedel för bilar.

– Elbilen är underbar eftersom den inte har några utsläpp i närmiljö. Men det är problematiskt att den rörliga milkostnaden är så låg att det kommer att upplevas som billigare att ta elbilen än att åka buss eller tåg. Det förvärras om elbolaget bjuder på elen, säger Cecilia Carlqvist.


För ytterligare information, kontakta:
Cecilia Carlqvist, VD, Gröna Bilister
Tfn: 070-271 35 17
E-post: cecilia.carlqvist@gronabilister.se

Gröna Bilister är Sveriges enda miljödrivna motororganisation, utser Miljöbästa Bil, granskar landets kommuner ur miljöbilsperspektiv och påverkar politiken i grön riktning. www.gronabilister.se

Det behövs vardagshjältar. Vi måste bli fler som tar ansvar för framtidens bilism. Med dig som medlem i Gröna Bilister ökar möjligheterna att få en bilism anpassad till människa och miljö. Det förtjänar både du och naturen. www.gronabilister.se/medlemskap

Posted via email from kommunchef’s posterous | Comment »

Dela: