Nära

Kort, utåtriktad och balanserad så har min vecka varit.

Många talar om ledarskap. Jag vet vet inte hur många teorier som finns kring hur man bör eller ska vara som ledare. Jag har kommit fram till att det för mig handlar om en sak, mig själv som människa. Ledarskapet är således precis som livet i övrigt. En viktig beståndsdel som skiljer chefskap, dvs den formella rollen av makt, från ledarskap, mellanmänsklig påverkan, är att ledarskap handlar mycket om att påverkas av andra, det kräver en dualism.

Denna arbetsvecka har jag och min ledningsgrupp ägnat större delen av tiden åt att ha medarbetarrådslag med samtliga medarbetare på kommunledningsförvaltningen. Det är andra året vi har medarbetarrådslag som en uppstart på arbetet med planering med budget för kommande år. För några veckor sedan antog kommunstyrelsen planeringsdirektiv – dvs vad de förtroendevalda vill uppnå till 2011 och framåt. Planeringsdirektivet kompletterar vi sedan med de undersökningar vi gjort om hur vår uppdragsgivare kommunstyrelsen och förvaltningarna uppfattar oss. Utifrån detta underlag får medarbetarna ge sin syn på vilka åtaganden vi bör göra. Dagarna är dessutom ett strålande tillfälle att träffas kontoren emellan, då vi till vardags sitter geografiskt spritt.

Det fascinerande med övningarna är att det blir enormt många bra idéer som kommer fram. Frågor som diskuterades var bl.a.

 • personalpolitik, vi blir aldrig starkare än vi är i oss själva
 • gemenskap, hur ska få till en starkare gemenskap
 • tydlighet, hur ska vi bli tydligare och kommunicera tydligare vad vi gör

Det väcks många tankar i en själv under sådana här dagar.

 • Skulle det exempelvis vara möjligt att ordna gemensamma luncher någon gång i månaden där alla kontor har fem-minuters-tal om vad som är på gång?
 • Vi har infört veckobrev för att stärka kommunikationen och det gemensamma, men det verkar inte räcka?
 • Nu har vi jobbat mycket med ledarskapet på förvaltningen, hur kan vi arbeta med medarbetarskapet?

I onsdags åkte jag till Stockholm för två möten med Sveriges Kommuner och Landsting. Först träffade jag kommunikationsavdelningen för att diskutera hur vi tillsammans skulle kunna underlätta för kommuner och landstings arbete med sociala medier. Vi har ett nytt möte i slutet av maj, då jag räknar med att våra planer konkretiserats.

Sedan föreläste jag om jämställdhetför SKL´s tjänstemannaledning. Fokus var hur vi arbetat med att integrera jämställdhet i vårt nya styrsystem, se här i pdf. Med åhörare som VD Håkan Sörman så måste jag erkänna att nervositeten blev påtaglig. Nåväl jag tror det gick bra. En återkommande fråga från framgångsrika människor är alltid kravet på att exemplifiera allt du säger, det är bra, det blir konkret och det går verkligen inte att stå och svamla (om man nu är sån…). Jag sade bl.a. att jag som man måste inse att jag får förmåner som en del av rådande könsmaktsordning.

Hurdå? blir frågan.

Ja, jag skulle sannolikt inte stå här framför er om jag inte var man.

Ibland saknar jag konsultjobbet, att gå in och ur frågor och föreläsningar snabbt och få mycket feedback.

Veckans mest intressanta diskussion på facebook var nog;

Lycka är…

 • att gå hem från jobbet med skrattet fortfarande i mungiporna, nöjd med sin insats, förväntansfull inför morgondagen och med någon eller några att komma hem till däremellan. Hade alla haft det så hade jag inte haft det jobb jag har…
 • att leva.
 • att få en stor kram o puss av barnbarnet….
 • att våga tro på att man har rätt till känslan.
 • att “hinna” njuta av livets alla dagar och se barnen växa upp….och va nöjd med det man har – tak över huvudet, mat för dagen, släkt och vänner omkring sig……
 • att få vara frisk….
 • Ni är kloka!  (såg ni att inga män svarat?) Jag börjar…att känna att jag får vara den jag är
 • hi hi jag tänkte på det Mattias, jag blir lite nyfiken på va Ni män kommer att svara;)
 • Än så länge är jag ensam på täppan för att definiera den manliga lyckan 😉
 • japp, men det gjorde Du bra Mattias….;)
 • att ha en cabriolet och en liten sjö…..
 • att känna att jag tycker om mig, betyder något för någon, sammanhangen kan dock variera: Privat, arbete, socialt.  Ja, OCH fred på jorden, såklart =)
 • när min son Scott säger-mamma.jag äääälskar dig. Lycka är att vakna till makens egen sång-uppohoppa lingonråtta-och har med sig kaffe till sängen.Lycka är att se mina rottiskillar köra sina race i trädgården.Lycka är att se min familj må bra-då mår jag bra!

En annan intressant facebook-händelse var tävlingen om konsertbiljetter.

Imorgon ska vi diskutera transparens i ledningsgruppen och vad det gör för våra interna kommunikationskanaler.

Om du inte redan har kontakt med mig på facebook, lägg till mig som vän på http://www.facebook.com/kommunchef.

Visst kan det bli lite torrt när någon, som jag, organisatoriskt ska berätta vad en kommun gör? Nu vänder vi på det, med start i nästa nummer av tidningen Succé så får du möta Katrineholms kommun genom dess medarbetare. Först ut är Maria Tillnell är undersköterska som arbetar på Norrgläntans demensboende.

Tack för den här veckan.

/Mattias

Dela: