Nära

Ännu en utmanande vecka som kommunchef i Katrineholm. Trycket är hårt. Jag undrar om livet ska fortsätta vara så här. Det märkligaste med att lära sig allt mer är en slags känsla av att ju mer jag lär mig, ju mer vet jag inte. Jag har nog aldrig vetat mer än när jag var tonåring, iallafall känslomässigt. Är det så för dig?

 

Makt och härskarteknik

Begreppen grabb och tjej är väl ett “motsatspar”. Ponera att någon skulle kalla en 35-årig kvinna i karriären för tjejen.

-Tjena tjejen, hur är det?

Det skulle man väl inte göra? Jag känner mig trygg i mig själv och i min roll som kommunchef. Jag känner inget behov av att hävda mig själv för att utöva makt. Ledarskapet och rollen känns naturlig. Jag ser ett mönster i hur osäkra män i min omvärld tacklar det.

-Tjena grabben, hur är det?

Vad ska man svåra på det? En typiskt härskarteknik, eller hur? Då har vi fått lära oss att vi ska vända frågan – Varför kallar du mig grabben? Ibland orkar jag inte.

 

Sociala medier

Vidare på temat att hålla sig på mattan så har Katrineholms kuriren skrivit två artiklar på ledarplats om mitt engagemang för kommunikation, eller som chefredaktören uttrycker det kommunikationsteknologi (ointressant enligt mig). Artiklarna heter Mattias Jansson exprimentverkstad samt Katrineholmspolitikerna har anledning att se upp och har Katrineholm 3.0 som huvudaklig bakgrund. Reaktionerna på sociala medier blev stora. Jag räknade till ett 45-tal reaktioner bara under ett par timmar.

 

Artiklarna är till del positiva, det talas om att jag är framgångsrik och visionär, men samtidigt väcker de frågor. Kanske väcker de framförallt frågor för dem som inte använder denna kommunikationsform?

Mattias Janssons experimentverkstad är förvisso spännande och kanske framsynt. Han brinner för sin vision. Men är det här en kommunchefs egentliga uppgift?

Men om han tillåts agera snabbt och fritt som expert i stället för att vara traditionell kommunchef får ansvariga politiker se upp nu. Det vill säga, om de vill försäkra sig om att ha kvar någon sorts kommunalpolititisk makt.

Detta klipp kommer från Joakim Jardenbergs blogg. Joakim är en av Sveriges främsta inom området.

För den som inte valt att använda denna kommunikationsform så uppfattas kanske detta med sociala medier som konstigt, de kanske tycker att jag ska fokusera på annat, viktigare, istället, de kanske tror att det är ett teknikintresse som styr, de kanske tycker att så borde inte en ämbetsman vara, de kanske tycker att det det är ett fjantigt kvitter som det är löjeväckande att jag håller på med, de kanske tror att det bryter mot lagstiftningen, kanske tror de inte att jag vet vad jag håller på med och att det är utom all kontroll.

Det är inte så. Det absurda blir att jag det blir så svårt att kommunicera direkt med dem som kanske tänker så – här behöver jag din hjälp!

Jag använder sociala medier som en liten del av mitt arbete. Jag gör det för att jag tror att det är viktigt med kommunikation och jag vill vara öppen med mina åsikter och vad kommunen står för. Jag gör det för att lära av dig. Jag gör det för att vi ska kunna utvecklas tillsammans. Jag gör det för att jag litar på att du vet mer om det som intresserar dig än vad jag vet. Jag gör det för att jag litar på dig.

Det är inte olagligt. Vi är en de främsta i landet på detta. Det är planerat att vi ska vara det och vi och jag har full uppbackning från politiken att göra detta. Läs gärna mer på webbplatsen.

Så du som läser detta. Om du tycker att det vi och jag gör här är fel, berätta det och gärna direkt till mig. Om du tycker att det är bra, berätta det och låt oss hjälpas åt att förklara för dem som inte hittat denna kommunikationsform än. Det handlar inte om teknik, det handlar om kommunikation!

 

Ibland blir det bara för mycket

Denna vecka hände det på måndagskvällen efter att jag varit på sonens cross-skola och insåg att jag hade flera timmars jobb framför mig och skulle gå up klockan halv sex för avfärd mot Gävle. Allting strulade, men det löste sig till sist. Vore smidigt att lära sig att sova mindre bara.

Veckan i siffror

Vad gör kommunchefen hela dagarna undrar du kanske? Jag ska komma in på det närmare vid tillfälle, men en liten kvantitativ genomgång av denna vecka.

  • Fyra arbetsdagar på kontoret innehållande 18 möten
  • 67 arbetade timmar
  • 56 jobb-telefonsamtal
  • En föreläsningdag i på Gävle högskola på nätverket 24 timmars webben. Har kan det kanske vara trevligt att veta att kommunen får betalt för sin kommunchef när jag är ute och talar, alltid minst 6 000:- per påbörjad dag.
  • Två hemma-arbetsdagar
  • 621 mail, men då är inte alla så personliga…

 

Annat

Vi jobbar vidare med satsningen Du och EU som syftar till att förverkliga Lissabonstrategin genom Sörmlandsstrategin och få alla att känna sig delaktiga i påverkan av dess indikatorer samt öka kunskapen om EU. Våra skolor har deltagit i en fototävling om “Mitt Sörmland”. Ni kommer att kunna ta del av fotografierna under sommaren på cafét vid Djulö-badet.

Vi har träffat Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och konkretiserat idé om en webbplattform för erfarenhetsutbyte för samtliga landets kommuner kring sociala medier.

Vi har också talat om hur vi kan arbeta tillsammans med näringen för att minska kontanthantering.

Vidare har vi diskuterat ev. möjligheter att etablera en endurobana i Katrineholm.

En mycket uppskattad bloggpost denna vecka var;

”Vår ålder har inte att göra med det år vi är födda, utan med den grad av smärta som vi känner när vi konfronteras med nya idéer.”

Tack för denna vecka!

Dela: