Nära

Denna vecka har jag känt mig både angripen och stöttad, jag ska berätta varför.

Jag har haft handledning i mitt ledarskap sedan jag blev chef för första gången. Jag tycker att handledning är den främsta formen av kompetensutveckling som ledare eftersom det är så kopplat till min aktuella situation.

Jag har varit på företagsbesök på Sörmlands Grafiska, med dess karismatiska ledare Hans Engström. Sörmlands grafiska är ett stort tryckeri med ca 320 anställda och produktionen var minst sagt imponerande snabb och raffinerad. Sörmlands grafiska investerar hårt i Katrineholm. Jag slog vad med VD´n om att vi inom 10 år kommer att skapa våra egna tidskrifter, baserat på intresseområde, vi får se vem som har rätt…

Denna vecka har inneburit mycket kvällsjobb.

I tisdags var jag, tillsammans med övriga kommunledningen på överläggningar med Norrköpings kommunledning. Det var mycket trevligt och vi tog del av Norrköpings väldigt expansiva planer. Jag kommer ihåg Norrköping från min uppväxt som en ganska ruffig stad. Det är den inte längre och det har varit en medveten förändring. Intressant i Norrköping är bl.a. att de gjort en gemensam översiktsplan med Lindköping för att få kraften av en större region. De kallar den, lite kaxigt, fjärde storstadsregionen. Nåväl, vi fick höra allt ifrån deras kommande utvecklingsarbete såsom landsbygdsutveckling till anekdoter från kungens besök föregående vecka. Vi är helt överens med Norrköping om att en pendel mellan våra kommuner skulle vara oerhört positiv.

Jag var i Norrköping på visualiseringscenter dagen efter. Det var företaget Skill som bjöd in till en visning, mycket trevligt.

I torsdags var det energikonferens om lokal småskalig energi, energieffektivisering som verktyg för hållbar samhällsutveckling samt jobbskapande energiomställning på Safiren i Katrineholm. Konferensen arrangerades av Leader Gränslandet och hade flera bra talare. Bland annat så var Göran Persson där och jag passade på att växla några ord med honom. Göran Persson höll ett fantastiskt tal som du kan se i klippet ovan. Kvällen avslutades på Julita Gård med rundvandring och mat med underhållning.

Väl tillbaka i Katrineholm passade jag och mina barns Amigo-idol, konferencier Peter Rylander, på att fortsätta en stunds diskussioner i Katrineholmsnatten. Peter visade sig vara en person med ett stort hjärta, vilket också kunde skönjas under dagens alla kramar på scen. Vi får se vad vi kan hitta på tillsammans i framtiden.

Det närmar sig löneöversyn, som vanligt försenad. I år ska vi testa en ny förhandlingsmodell där vi träffar facken färre gånger under processen. Våra löneavtal har successivt förändrat karaktär till allt mer individbaserade lösningar. De fackliga organisationerna har svårt att hitta sin nya roll. Kan man både stå för en kollektiv massa och samtidigt en mängd individer?

Jag har träffat Telge Jansson och partners för att höra hur de föreslår att vi går vidare efter deras intryck från intervjuer. Mer information kommer på http://klf-utredningar.tumblr.com/. Kortfattat kan nu sägas att jag är helt övertygad om att förändringar måste till båda avseende att bilda en samhällsbyggnadsnämnd och att bilda en koncern i Katrineholms kommun.

I veckan hade jag besök av bibliotekschefen Lars Nellde och bibliotekarie SaraBritta Jadelius. De ville tala om hur vi kan göra för att minska den digitala klyftan. Kulturförvaltningen har tillsammans med studieförbunden haft utbildningar för personer med låg datamognad och nu ville de diskutera hur vi kan utveckla det. Efter en stunds dialog kom vi fram till att vi borde kunna koppla detta till Katrineholm 3.0 och den massiva satsning vi nu gör för att bereda ungdomar praktik hos oss. Om vi kopplar de data-omogna till oss i Katrineholm 3.0 så kommer vi automatiskt att anpassa oss till den gruppen och de kommer att vilja bidra med innehåll. Så när man går en kurs så handleds man båda av en professionell ledare och av ungdomar och det man presterar ger praktiskt innehåll i vår nya hubb. Att minska den digitala klyftan handlar ju inte bara om att de ”analoga” ska ändra sig utan också att vi som är ”digitala” måste ändra vårt sätt.

I fredags var jag på Duveholmsgymnasiet och talade om sociala medier på deras medieprogram. Jag är ovan att tala med och inför en sådan grupp – unga, digitalt frälsta. Jag tror det blev…okej i alla fall, inte så mycket interaktion tyvärr. Du kan se allt på bloggen.

Träffade också en gammal kontakt som är tillbaka i Katrineholm, Markku Kanala för lunch i veckan. Markku är aktiv på sociala medier och vi har diskuterat en hel del här. Ett mycket trevligt och givande möte. Ibland är möten AFK (AwayFromKeyboard) att föredra.

Denna vecka började en nyanställd folkhälsostrateg som ska vikariera för vår nuvarande. Hon heter Anna Arvidsson och vi träffades för att tala om våra gemensamma förväntningar. Bärande som alltid var – Hur kan vi bidra till att “Vi är vår värld”.

Vidare har jag under veckan kritiserats för att inte ta reda på fakta. Bakgrunden är att jag får extremt många enkäter och att de besvaras av dem som har kunskap om områdena. I detta fall hade jag delegerat till miljöchefen att svara. Han hade gjort det på ett felaktigt sätt. Eftersom han svarar i mitt namn är ditt mitt ansvar utåt, men hans ansvar inåt mot mig. Nåväl vi rättade med en stor arbetsinsats under torsdagsförmiddagen till det så gott det gick och det visade sig att vi var bättre än vad naturskyddsföreningens undersökning visade.

Efter förra veckans skriverier om mitt och kommunens engagemang på sociala medier så pubicerades en kommentar i Katrineholms kuriren i veckan. Mitt svar går att läsa i “Det handlar inte om sociala medier – det handlar om tron på dig

Det känns som att vi är inne i en viktig brytpunkt om vi ska våga fortsätta våra satsning. Imorgon ska det bli mycket intressant om vårt samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om att stödja kommunsverige i sociala medier blir av. SKL´s ledningsgrupp ska då fatta beslut. Satsningen går under namnen Offkom som står för Offenlig-Offensiv-Kommunikation-Kommuner.

Idag är det Sveriges Nationaldag och jag ska nu bege mig till Nationdraget i stadsparken med familjen.

Tack för denna vecka

/Mattias

Dela: