Anmälan om kameraövervakning nedlagd

Gatumarknadsfilm

Onsdagen den åttonde maj var jag på ledningsgruppsutveckling och fick runt lunch ett telefonsamtal från Katrineholms Kuriren. Jag var anmäld för olaga kameraövervakning och kommenterade.

Jag satte upp en läsplatta med time lapse, som tar en bild då och då. Bilder på folksamlingar kräver inte tillstånd, och jag har kontrollerat att man inte kan identifiera någon på filmen.

Sen gjorde jag det jag med åren lärt mig är det bästa, bad om hjälp. Talade med min kollegor i ledningsgruppen, med kommunjuristen och min digitala livlina och vän Joakim Jardenberg. Som vanligt i juridiken är inget helt glasklart.

Bakgrunden till det hela var att jag från mitt hem filmat den Internationella marknaden i Katrineholm.

Idag fick jag efter föfrågan reda på att ärendet är nedlagt sedan två veckor tillbaka. Polisen säger precis som jag att filmen inte är olaglig då inga människor kan identifieras.

Jag har tre funderingar kring detta.

1) Det känns konstigt att om du anmäls för ett brott så får man inte reda på det förens brottet är bedömt.

I utredningsprocessen börjar vi alltid med att ta in och kontrollera de uppgifter som påstås i en gjord anmälan. Det sista som händer, i normalfallet, är att den som eventuellt misstänks för brott kontaktas och underrättas om vad som hänt.

2) Media är tydligen mer intresserade av anmälan än av den juridiska bedömningen då Katrineholms Kuriren skrivit två artiklar om anmälan med inget om nedläggningen.

3) Det är tufft att vara pionjär.

 

Uppdatering 2013-08-15

Katrineholms Kuriren kontaktar mig dagen efter detta blogginlägg. Enligt reportern har de följt ärendet hela sommaren. Anledningen till fördröjningen i rapporteringen är att de får listor på anmälda ärenden, men inte på nedlagda. Du kan läsa artikeln här.

Lägg speciellt märke till den kluriga formuleringen ”Det kan inte bevisas att kommunchefen Mattias Jansson begick ett brott, när han tog bilder av folkmängden på gatumarknaden.”. Det sanna är att polisen kollat på filmen och eftersom ingen person gick att identifiera varför det inte är något brott. Lite skillnad i den förklaringen?

Herregud vad skönt det ska bli att bli av med denna insinuanta och vinklade lokalblaska!

Dela:
 • KK är ju inte direkt dina bästa vänner 🙂

 • Martin Alm

  Never check a good story…….Risken finns ju att man inte har någon story alls efter bakgrundskoll. Lycka till på nya jobbet och må storstadmedia vara sakligare.

 • Katrineholms Kuriren kontaktar mig dagen efter detta blogginlägg. Enligt reportern har de följt ärendet hela sommaren. Anledningen till fördröjningen i rapporteringen är att de får listor på anmälda ärenden, men inte på nedlagda. Du kan läsa artikeln här.

  Lägg speciellt märke till den kluriga formuleringen “Det kan inte bevisas att kommunchefen Mattias Jansson begick ett brott, när han tog bilder av folkmängden på gatumarknaden.”. Det sanna är att polisen kollat på filmen och eftersom ingen person gick att identifiera varför det inte är något brott. Lite skillnad i den förklaringen?

  Herregud vad skönt det ska bli att bli av med denna insinuanta och vinklade lokalblaska!

  • Cecilia Tuohy

   Jag tycker nog att du läser KK som en viss person läser Bibeln.
   Vi talade i vårt samtal om uppsåt: mitt uppsåt var sannerligen inte att insinuera något om skuld i den här artikeln. Jag skrev vad polisen sagt, som även de talade om ditt uppsåt med filmningen.
   Varje dag skriver vi om anmälda brott, allt från stölder till misshandel. Hur ofta läser du att något lagts ned? Nyheten är det anmälda brottet, därvidlag skiljer vi oss inte från Stockholmtidningarna.
   Jag önskar dig lycka till på nya jobbet.
   Med vänlig hälsning, Cecilia Tuohy, Kk.

   • Likväl skriver din chef att du haft fel i artikeln och att det riktiga var att inget brott begåtts. Jag kan inte ansvara för hur du formulerar dina frågor till polisen.

  • Göran Bengtsson

   Offerkoftan passar inte så bra ihop med slips och 80 000 i månadslön, Mattias Jansson. Dessutom kan du lita på att jobbet i Botkyrka blir ännu mer hårdbevakat än det relativt lugna liv du har nu. Storstadsmedia hänger gärna ut politiker som inte riktigt klarar att hålla isär privat tyckande och sin maktposition. Lycka till i betongförorten.

   • Tack för lyckönskningen. Jag är inte politiker. I övrigt så tror jag inte att pengar kan ersätta medmänsklighet.

  • Det intressanta är att det måste vara någon med illvilliga avsikter som anmält då detta inte direkt är under något lagrum.

 • Nella Bergström

  Blir rätt skönt för kommuninvånarna att bli av med denna gränslösa tjänsteman också 🙂

  • Vems gränser?

  • Du är ett sånt fint exempel på att Katrineholm är en stad man skulle vilja bo i Nella. Verkligen.

   • Doro Moro

    Och Nella bor inte i Katrineholm Döped. Så jag vet inte riktigt vad som gör att Katrineholm och Katrineholmarna i övrigt förtjänar för skit från dig?

    • Och det ska jag veta utifrån vad hon skriver?

     • Doro Moro

      Jag är själv inte från Katrineholm. Men jag bemödar mig med att ta reda på saker, innan jag med personpåhopp kastar mig in i diskussioner.
      Du gjorde en märklig koppling. EN person skriver något om kommunchefen och du kopplar det till Katrineholm som ort. Därmed är Katrineholm inte en bra plats att bo i. Verkligen.

    • Rikta din kritik mot Nella!

     • Doro Moro

      Det är väl ändå jag som väljer vem jag riktar min kritik emot? Jag tycker att påhopp på orten och människorna där är större än kritik mot en enskild tjänsteman på kommunen. Och varför ska hon kritiseras, hon står väl för sin åsikt. Döped gör ju ett uppenbart fel, det kan kritiseras. Döped kunde mycket väl ha kritiserat Nella i sakfrågan, men valde att blanda in boendeorten. ETT exempel på varför man inte vill bo i Katrineholm och därmed kan man anta att han menar att det finns fler.

     • Brukar du medvetet stava människors namn fel?

     • DoroMoro

      Precis så, reaktion. Du såg det, klart det var medvetet – och du reagerade precis som förväntat. Att jag skulle vara noga, men det gällde inte dig. Nåväl, jag är inte den som är den. Ber om ursäkt för mitt tilltag och hoppas att du inte tog alltför illa vid dig. Klart du heter(?) Deeped och inte Döped.

     • Och med det vann du? (Förutom att det är svårt att ta dig för något annat än ett anonymt troll)?

     • Nella

      Tack för försvar, Doro Moro 🙂 jag bor mycket riktigt inte i Katrineholm men har en hel del kopplingar till kommunen, bland annat genom sommarhus där. Anser att man har rätt att tycka något om en kommun och dess tjänstemän även om man inte är mantalsskriven där.

 • På Facebook skriver nyhetschefen Henrik Wising ang kommentarstråden på kkuriren
  ”Frågan i denna tråd bygger på Mattias Janssons insinuation att Katrineholms-Kurirens reporter har insinuerat att kommunchefen begått ett brott som polisen inte kan bevisa.
  Så är inte på något sätt fallet. Reportern har korrekt återgett den information som polisen lämnat om nedläggningsbeslutet: det kan inte bevisas att ”Jansson begick ett brott”.
  Detta tolkas av Jansson som en ”klurig formulering”. Han anar något slags outgrundlig avsikt från lokaltidningen att göra honom illa. Underförstått menar kommunchefen att han, enligt KK, begick ett brott men att polisen inte kan bevisa det.
  Insinuationer, som sagt. Låt det stå klart för alla och envar, att varken den enskilda reportern eller annan journalist på Katrineholms-Kuriren ägnar sig åt sådant. Det strider mot vår yrkesheder.
  Till sist: polisanmälan lades ner eftersom polisen inte kunde se anledning att anta att ett brott enligt brottsbalken alls hade begåtts – varken av Jansson eller annan. Tyvärr valde förundersökningsledaren en felaktig motivering när beslutet skrevs. Följden blev att den muntliga informationen till tidningen var att brott inte kunde bevisas, när det borde ha hetat att inget brott har begåtts.”

  Mitt svar
  ”Tack Katrineholms-Kuriren för att ni för en gångs skull erkänner att ni, om än inlindat, gjort fel. Ett tips till nästa intervju är att ställa frågor så att man får ett korrekt svar. Det gjorde jag när jag talade med polisen.

  Jag ser fram emot morgondagens rättelse i papperstidningen.

  Sen förstår jag att dagens intresse för mina nya anställningsvillkor inte alls har att göra med att ni tyckt att jag klivit er på tårna.

  Ni är och förbli en patetisk och rädd tidning som fortfarande tror att ni kan definiera katrineholmarnas verklighet på egen hand. Tyvärr kommer det att bli er död.”

  …och med död menar jag förfall 😉

  • Det är fascinerande att de inte förstår kontexten, historien. Mattias, släpp de där inbilska människorna. De är inte värda energin.

 • Pingback: En tidning har en viktig uppgift | Mattias Jansson()