Borde jag byta digitalt namn?

Min syn på sociala medier är att det är ett relations- och nätverksbyggande och att relationer är mellan personer inte mellan roller. Jag försöker därför att vara personlig, dock inte privat på sociala kanaler.

Kanske blir det då fel att jag alltid går under alias:et kommunchef på

Brit Stakston skriver

Just detta att Mattias Jansson twittrar under namnet ”Kommunchef” ställer nog till med lite problem för honom. Med yrkesrollen som twitternamn blir gränserna mellan personligt och professionellt ännu suddigare för de man kommunicerar med. En konsekvens man måste vara medveten om. Men självklart kan och ska Mattias under sitt ”officiella” kommunchefskonto twittra om vad han vill. Men eftersom det inte finns någon kollektiv norm för hur vi tolkar det vi läser på nätet får då Mattias också överväga den ”risk” som finns för ett eventuellt minskat förtroende hos några av medborgarna.

Jag tycker att det finns både argument för kommunchefs-namnet, ex att det kan hjälpa att öppna upp det offentliga Sverige? Men jag förstår argumentet att det vore bättre att fullt ut vara person och däri vara rollen.

Vad tycker du?

[poll id=”3″]

 

Dela:
 • Pingback: Katrineholmsbloggar (@KHOLMbloggar)()

 • Om du skulle byta jobb och t.ex. bli lastbilschaufför, skulle du då byta ut alla dina konton? Verkar jobbigt. Är det inte enklare att vara den man är oavsett roll? Jag skulle fortfarande vara intresserad av vad du har att säga även om du inte var kommunchef. Men jag skulle inte gilla att behöva leta runt efter din nya blogg/twitter/facebook.

  En röst på Mattias Jansson.

 • Pingback: @Kommunchef()

 • Varför i hela friden är alternativet ‘Mattias’…? Det försvinner ju helt i mängden. Vill du inte heta ‘kommunchefen’ så fine, men hitta åtminstone på något lite personligare, som går hyggligt bra att googla 😉

 • Helena

  Gillar personligen att du faktiskt bloggar som just ”kommunchef” eftersom det gör att rollen får ett ansikte. Vem vet annars något om kommunchefen? Dock är det ganska otydligt att vara enbart ”kommunchef” – kommunchef för vilken kommun? Kan man förtydliga det kanske?

 • Alltså jag skulle snarare föreslå att alla kommuner kommer överens om ett namnupplägg:

  Kommunchef_XXX eller liknande.

  Och att alla de kontona lämnas över vid ett byte av chef.

  Men i grunden då så är det alltså funderingarna kring hållbarhet i längden jag oroar mig med det upplägg du har nu. Överlämning av konton osv. Jag såg för ett tag sedan en sista tweet när rapport-chefen blev utbytt och lämnade över sitt twitter-konto, nya chefen har twittrat alls vilket är trist. Men kontot var skapat för att alltid tillhöra chefen för rapport på SVT. Sen väcker frånvaron från nya chefen frågan om att ha med som krav vid en nyrekrytering att personen ska förstå sociala medier och fortsätta den sociala kopplingen.

  Alternativt att du hittar ditt eget mer personliga Internet-alias. Mitt är Feldon i alla sammanhang där namnet inte är taget då jag antingen blir Feldon Cain eller någon variant därav. Ibland så måste man dock vara just Jimmy Wirsborg och personlig, så som Facebook och Google+. Så fundera på vem du är och om du har några smeknamn eller vill bygga dig ett och ifall den närvaron du har där fungerar både officiellt och personligt/privat.

  Att ha ett konto Mattias tror jag inte alls på =P

  Vad gäller Facebook så borde kommunen ha en publik page men inte en profil. En sida dit man kan ge olika kommunanställda rättigheter att uppdatera med officiell information och kommuninvånare att uppdatera med inofficiell information. Gillar inte när företag eller varumärken skapar profiler istället för pages.

  • Ja, det är ju så att säga en mellanväg, ett alias som inte är en roll.
   Kommunen har en page 🙂

 • LR radicals

  Jag tycker att du ska ha ett digitalt alias som anger din agenda i den rollen, du kan ha en parallell profil av privat karaktär om du så vill. Inte ovanligt för lärare(på facebook exempelvis) som kommunicerar och är vän med elever under ”xx-läraren”, medan de inte är vänner med eleverna på sin privata sida! Ett annat exempel är ”vroniplag” som avslöjar maktelitens akademiska verklighet i Tyskland, de känner att ett personligt namn skulle skada budskapet. Att fokus skulle hamna på deras person istället för på budskapet.

 • Thomas Selig

  Roligt att se att frågan tas upp igen.

  Jag är som tidigare (och som tydligen några andra av dina läsare också) lite kluven i frågan. Bägge synsätt är ju bara två olika sidor av samma mynt: är du en ”personlig kommunchef” eller en ”kommunchefig person”? — Oavsett vilket, så kommer det finnas personer som missuppfattar än det ena än det andra.

  Jag tror egentligen att det är bra att fortsätta på den inslagna vägen. Det finns kanske en anledning att det är just DIG man associerar till, när man nämner ordet/yrket/rollen kommunchef…

  • Ja, som du ser är jag också ambivalent, tänk om världen hade rätta svar…

 • Tobias

  Tycker det här är en icke-fråga.

  Ta det lugnt och behåll namnet. Byter du jobb i framtiden får du väl ändra då. Du har ju inte försökt dölja din riktiga identitet så vad spelar det för roll.

  Nu är du redan känd under namnet och det skulle förvirra mer att byta. Tror tex inte Dr Alban skulle byta sitt namn för att han inte lagar folks tänder dagligen.

  Kör på chefen!

 • Elisabet

  Detta är en ickefråga. Twittrar kommunchefen, så är han väl kommunchef, tvittrar Mattias, så är han väl Mattias. När jag är informatör är jag väl inte privat och tvärtom. Borde inte vara, iaf….

 • Theodor

  Jag har röstat ”ja”, men mest av efterklokhet. På frågan ”Borde jag byta nick nu?” är mitt svar nej – ”Kommunchef” är väl inarbetat och de flesta borde vid det här laget ha fattat att vi har en ovanligt personlig kommunchef i Katrineholm.

  På frågan ”Hade mitt liv varit enklare om jag kallat mig MattiasJansson istället?” är mitt svar tveklöst ja, för mycket av kritiken har haft sin grund i att ”kommunchef” är en yrkesroll som inte självklart är hårdlödd till en viss person. Många har nog reagerat negativt av samma anledning som jag hajade till när @SJ_AB skrev ”kram” till mig i deras tidiga twitterkarriär – förväntningarna som det första intrycket – deras nick – skapade stämde inte överens med tilltalet och innehållet. Jag ville inte kramas med SJ, Gudrun Schyman vill inte veta när hennes kommunchef äter godis.

  Å andra sidan tror jag inte du – och Katrineholm – hade fått på långa vägar lika mycket uppmärksamhet om du inte hade kallat dig just ”Kommunchef”.

 • Så roligt att du fångade upp det här, himla rolig och spännande diskussion här på bloggen!Heja Mattias!

 • LRradicals

  Ah, det var en ytlig diskussion? Om vilket som hade mest genomslagskraft, inte ngt om innehållet och vad som var/är budskapet. Ursäkta att jag störde/LRradicals

  • Du stör inte alls.

   Jag tror inte Hpå dubbla person-identiteter och facebook tillåter det inte ens. Har du läst nåot annat av det jag skrivit i ämnet?

   • LRradicals

    Facebook tillåter inte, hm!-) Du får väl ha två mailkonton, eller tror du att polisen ska ta dig?

    Intressantare är ju budskapet, kontra populäritet! Beakta ”vroniplag” i svaret. Är du säker på att person bakom alltid gynnar agenda? eller kan det vara så att vissa budskap mår bättre av att ha en anonym avsändare? Kan det inte då vara mer talande att ha ett ett alias som indikerar budskapets art en ett ordinärt namn?

 • Pingback: Mattias Jansson (@Kommunchef)()

 • Lars L

  Kommunchef och Mattias Jansson har genom ditt arbete inom nya medier blivit nära nog synonymt. ”Kommunchef” är tydligt i bubblorna Katrineholm och socialmedia-intresserade, samt – jag gissar – bland ledare du kommit i kontakt med. Där funkar det. För övriga är det ju egentligen egalt.

  Frågan är om du byter jobb, exempelvis blir admninistrativ chef på Riksantikvarieämbetet (vilket skulle vara en välsignelse för oss, och säkert också för nån tidningsman här eller där). Skulle du byta till Admin/Administrativa chefen eller nåt liknande? Antagligen inte. Förmodligen väljer du Mattias Jansson som ditt handle. När den dagen kommer, kommer du att veta! 🙂

  Så: Klydda inte, behåll Kommunchef.

 • Palaemona Mörner

  @kommunchef är ju ett statement, ett inlägg i debatten om offentlig sektors transparens. Den dagen du slutar twittra med den agendan tycker jag du ska byta namn. Men än så länge håller du täten i en ny syn på oss kommunanställda och vår inte alltid så stabila balansgång mellan tjänstemannens uppdrag och den politiska styrningen. Där har namnet Kommunchef större meningsbärande än något mer anonymt som Mattias trots allt är. J

 • Inte utan att jag är nyfiken hur du tänker göra, har du tagit något beslut ännu? Tanken har ju slagit mig också, men den dagen som jag inte är personalchef längre får jag lösa det. Jag tycker du ska behålla kommunchef, det är ju ditt varumärke, idag. 🙂

 • Hans von Axelson

  Hur många kommunchefer finns det? Har det inte varit rätt taskigt att sno alias från alla och bli den twittrande kommunchefen. Sen kommer personalchefen och följer efter, finns ju några till!

  Du har varit super på att sälja in det digitalt sociala i det allmännas tjänst, men jag tycker det är dags att byta Twitter och Facebooknamn till Mattias Jansson, precis som på G+. Sen kan du ju skriva i informationen att du bloggar som ”Kommunchef”. För bloggen ska du ju behålla, eller hur?

 • Pingback: Kommunchef består()

 • Pingback: Mattias Jansson (@Kommunchef) (@Kommunchef) (@Kommunchef)()