Det är inte retoriken – det är målet

Camilla Eriksson på RetorikiskaMöten är något som uppstår mellan människor i kommunikation. För ett ömsesidigt givande och tagande – lärande så behöver de som möts vara på samma nivå. Bara på samma nivå kan man mötas. Är det så att retorik kan göra mötet ojämlikt, eller mer jämlikt?

När det gäller kommunikation tycker jag att det viktigaste är budskapet, inte formen. Ibland tar formen överhanden, men kanske är det vanligare att budskapet tar över på ett sätt som gör att vi glömmer bort att det finns en mottagare. Det finns så många kunniga människor som inte når ut.

Jag tittar som många andra på TV-programmet Så mycket bättre. En av artisterna är Olle Ljungström. På hans dag fick vi bl.a. veta att hans låtar ofta startar med en textsnutt. Inget konstigt med det, men jag uppfattar det som att det i förlängningen betyder att språket blir överordnat betydelsen. Jag och min far om pappan som begravs – men Olles pappa är i livet. En apa som liknar dig bygger på ett skällsord osv.
Jag gillar Olle Ljungströms låtar, men för mig känns det konstigt och känslolöst med musik som inte är byggd på ett budskap.

Annat är det med retorik. Aristoteles beskriver retorik som konsten att finna det som i varje situation är ämnat att övertyga. I fokus är budskapet!

I förra veckan gick jag på en retorikkurs med Camilla Eriksson på Retorikiska. Det var mycket givande och för dig som vill få detta i en helhet så rekommenderar jag boken Retorikiska.

Några reflektioner som jag fastnade för;

  • Tänk på att mottagaren ska lägga sista pusselbiten själv
  • Dina argument för något ska vara fem till nio stycken
  • Lägg upp din argumentation med mycket ja innan nej
  • Beskriv motargumenten abstrakt och otydligt
  • Humor är bra för minnet
  • Logos vädjar till förnuft och fakta
  • Ethos definierar en talares trovärdighet
  • Pathos handlar om hur starka känslor en talare väcker hos sina åhörare

Att konstsätta språket med tex anaforer (börjar på samma sätt), epiforer (slutar på samma sätt), trikolon (att trappa upp argumentationen i tre steg), refractio (mångtydiga ord), noëma (omgjorda ordspråk och andra fasta fraser), metaforer (bilder) och allitteration (börjar på samma bokstav) är alla sätt att få budskapen att sätta sig tydligare.

Ibland kan jag riktigt känna att jag får till en text eller ett tal. Kanske har jag då använt retoriska grepp? Vore kul att analysera det.

Sen kan man ju fråga sig om man ska lägga sig vinn om att framstå på ett annat sätt än man är?

Är det en typ av manipulation?

 

Eller är retorik möjligheten att faktiskt framstå såsom man är?

 

Dela: