Du har bara en viss mängd energi

…hushåll med den!

Ibland känner jag mig fast i strukturer, ordning och reda och återkommande rutiner. Men det finns ett syfte. Att ha samma morgonrutin, att schemalägga veckostrykningen och att aldrig ha ett osorterat när jag loggar ut för dagen mm mm, är för mig en överlevnadsstrategi. Genom att välja bort att fatta en massa beslut så hushåller jag med energi som jag kan lägga på annat. 

I fredags var jag på en föreläsning om neuroledarskap. En del av teorin bygger på just detta. Vårt samhälle innebär så många val och så mycket information. Rådet var att

  1. Planera de tre viktigaste sakerna du ska göra varje dag
  2. Fokusera på att göra en sak i taget – multitasking tar bara mer energi per aktivitet
  3. Chilla – din hjärna måste vila och sortera

 Själv lägger jag till en fjärde – rutiner.

Läste i DN nu på morgonen en intressant artikel på samma tema – Därför har genierna så tråkiga kläder. Samma sak där – för att hushålla med energi.

Allt detta är förklaringen till att så kallade genier gör så tråkiga klädval. De vill inte ödsla värdefull energi på att dagligen fatta inkonsekventa beslut om något så trivialt som vad de har på sig.

Så mitt råd till mig själv och till dig är att inte se rutiner som hämmande utan som möjligheter till frihet.

Dela: