Facebook-gluttare

Jag har drygt 1 700 vänner på Facebook. De flesta är kopplade till mitt uppdrag som kommunchef. Några hundra av dem har jag en aktiv dialog med. Med dialog menar jag då kommenterar och gillanden. Jag försöker att kontinuerligt hänga med i nyhetsflöden för att få intryck från andra och ge feedback.

Om jag förstår det rätt så filtrerar Facebook om jag inte aktivt väljer bort det ut de inlägg som jag utifrån tidigare agerande bedöms vara intresserad av. Filtreringen är inte ömsesidig, vilket gör att jag ser de som jag normalt ser, men det är inte säkert att de ser mig och vise versa.

Nu till min fråga.

Du som tar del av det jag lägger ut på Facebook men aldrig reagerar, vem är du och varför gör du så?

CC by Ethan HeinJag vet att du finns för jag möter dig ofta ansikte mot ansikte och du refererar ofta till Facebook-information, men jag vet ofta inte ens att vi är vänner för du ger mig aldrig någon feedback digitalt. Jag ser dig heller aldrig i mitt flöde. Kanske publicerar du aldrig något och använder Facebook bara för att titta, eller så bedömer Facebook att jag inte borde vara intresserad av dina inlägg.

När jag föreläser om sociala medier så brukar jag tala om att närma sig digital kommunikation i en trappa genom att lyssna – interagera – agera, men detta är väl ändå att gå väl långt.

Jag tycker att sociala medier så långt som möjligt ska efterlikna andra samtal. Det innebär att vi nickar instämmande (gillanden), uttrycker känslor ( :=) ) och för fram våra åsikter konstruktivt.

Så kom fram Facebook-gluttare, jag är säker på att du har mycket att tillföra!

Dela:
 • På FB har jag endast IRL-vänner men följer en del andra. Ibland kommenterar jag men för det mesta har de insiktsfulla kommentarer eller bra länkar som jag värdesätter. Men då klickar jag Gilla naturligtvis. 🙂

 • Anneli Bodin

  Du verkar föredra kvantitet istället för kvalitet. Du har ju möjlighet att ta bort de som du inte tycker tillför något… Vad är syftet med din Facebook sida? Är det kommunchefens eller är det din personliga? Som kommunchef är du ju intressant att följa, kolla upp, men du kan ju inte förvänta dig engagemang i varenda sak… Folk reagerar väl på sånt som de tyker berör dom… eller hur?

 • Whera

  Varför tar du inte bort ”Ansiktsboktittarna” om dom stör dig? Konstigt hur man kan ta den ” kommunikation” som pågår på Facebook på så stort allvar. Hela företeelsen uppmanar till smygtittande och att visa sig i en av de många olika sätt att kommunicera på som man kan göra bakom ett tangentbord.

  • Jag tänker att eftersom jag använder Facebook i jobbet så skulle det kunna bli fel.

 • Whera

  Pågående monolog….

  • Sant, ursäkta – inte av ointresse utan av tidsbrist. Nu semester och mer tid 🙂

 • Whera

  Jag förstår inte vad Facebook har med ditt jobb att göra.

 • Thomas

  Hej Mattias
  Det är häpnadsväckande vilken betydelse, tid och allvar du lägger till ett chattforum, vilkets mening är att människor ska kunna ha kontakt med varandra när och OM de vill. Att man har 1700 kontakter betyder inte att man kan eller ska förvänta sig att få respons från alla. Fattar heller inte att facebooksurfande eller Twittrande går ihop med ett kommunchefsjobb, det måste rimligtvis finnas viktigare saker att göra än att lägga tid på liknande inlägg.

 • Whera

  Monolog…..