Filmtips – The Reader

Om du inte sett filmen The Reader – se den!

Filmen är från 2008, men vi hade missat den.

För mig så handlar filmen om grunderna för mänskligt beteende. Alla människors grundläggande värde och hur det är oinskränkt trots vedervärdiga handlingar men att det inte bortförklarar ansvarstagandet för personliga handlingar.

Den handlar också om vikten att stå upp för de mänskliga värden som individ och i vårt samhällsbygge, om hur ett helt land kunde förändra sin syn på vad som är accepterade normer. En fråga som är aktuell för oss alla just nu, såväl i Sverige som internationellt. Det gäller att landa tryggt i sina egna värderingsramar.

Se, släpp in och reflektera!

Handlingen sammanfattas såhär

Den 15-årige pojken Michael Berg blir sjuk när han är på väg till skolan och räddas av den runt 30-åriga Hanna. De förälskar sig oväntat och inleder en passionerad affär fram till den dagen Hanna plötsligt och utan förklaring försvinner. Åtta år senare är Michael en ung juridikstuderande som iakttar de pågående krigsförbrytarrättegångarna mot nazisterna. Han träffar sin forna älskarinna igen, under väldigt annorlunda omständigheter. Hanna står anklagad för ett fruktansvärt brott och vägrar rätten till försvar. Michael inser gradvis att hans ungdoms kärlek döljer en hemlighet som hon anser vara mer skamlig än mord.

THE READER är en oförglömlig historia om sanning och försoning och är Stephen Daldrys (“Timmarna”) fi lmatisering av den kritikerrosade romanen (“Högläsaren”) av Bernhard Schlink. Manuset är skrivet av manusförfattaren David Hare (“Timmarna”). I huvudrollerna ser vi Ralph Fiennes (“The Constant Gardener”, “Den engelske patienten”) och Kate Winslet (“Eternal Sunshine of the Spotless Mind”). 

 

Dela: