Förhållningssättet måste nå traditionella kommunikationsvägar

 Brit Stakston & Niclas Strand

Digitala värderingar

Så har det hänt igen, ännu ett inlägg i debatten kring sociala medier, kanske egentligen inte som teknik utan mer förhållnings-sätt dvs bla att vara personlig, att tro på öppenhet, att lita på att skapa tillsammans och allt annat som vi kallar digitala värderingar.

Så här skriver insändaren i Katrineholms-Kuriren idag, fredag 11 juni

Kommunchef som chockar

Har botaniserat lite på nätet, var inne på Katrineholms webbsida och hittade kommunchef.nu. En makalös läsning måste jag säga, här hittar man den högste tjänstemannen i kommunen som chefar för en miljardbusiness (trodde att detta var fejk, precis som mycket annat på nätet) säljer sig själv i kommunens namn, pa Facebook, Twitter etc. Webbsajter för dem som har självbekräftelsebehov, helt osannolikt, kunde lika gärna vara match.com, eftersom det är personliga beskrivningar.

Måste säga att detta var lite av en chock.

Det som delvis skrivs i Katrineholms-Kuriren som insändare landar som ett svar på kommunchef.nu, alltså det som läses av gissningsvis 20 procent av invånarna i kommunen, de som har internet, ja, vilka är det?

Antar dessutom att kommunchef.nu är skattefinansierad.

Det som är signifikant på hemsidan är alia bilder på kommunchefen och en sida där han finns på en jättelik poster på en byggnad.

Han beskriver hur mycket han jobbar och gör för kommunen, det är säkert synd om honom, överträder dessutom alla regler om övertid, 67 timmar i veckan, dettaenligt honom själv. Säljer dagar till föreläsningarför 6 ooo kronor. Intäkten går till kommunen, men kostnaden för kommunen är säkert det tredubbla.

Jag såg sidan med postern kommunchefen och lite längre ner Göran Dahlström på eventet om Djulö camping. Det säger en hel del, borde vara tvärtom.

Kommunchefen borde vara hemma och styra en miljardbusiness i stället för att sälja timmar i en landsdel som inte har något med Katrineholm att göra.

Men å andra sidan så är det kanske bra för kommunens anställda att han inte är på plats, ett sådant styre är tveksamt i en offentlig organisation. Jag uppfattar en stor tveksamhet kring självinsikten, uppdraget, ekonomikunnandet, ledarskapet och vem som företräds, det är inte helt glasklart.

Dessutom var det någon annan chef som var ansvarigför informationen till Naturskyddsföreningen enligt inlägget på kommunchef.nu, väldigt stringent och rakryggat. I alia fall en mycket personlig propaganda på den här webbsajten. Citat från kommunchef.nu (observera, inte kommunledare.nu, utan kommunchef.nu) ”Vi gör det för att vi litar på att du vet mer om det som intresserar dig än vad vi vet. Vi gör det för att vi litar på dig.”

Är detta i enlighet med uppdraget? Snacka om flum. Övriga citat från kommunchef.nu. ”Jag tror precis som du, att det är en viktig uppgiftför en kommunchef att verka för en bra kommunikation. Detta är ett led i mitt uppdrag att bidra till det nya, modern Katrineholm. ”Jag har haft handledning i mitt ledarskap sedan jag blev chef för första gången. Jag tycker att handledning är den främsta formen av kompetensutveckling som ledare eftersom det är kopplat till min situation”.

Har ni som bor i Katrineholm råd med den här i högsta grad ”personliga” utvecklingen, en som ska driva en miljardbusiness med era pengar. Det är oerhört förvånande att det här är den högste tjänstemannen inom kommunen.

En helt opolitisk reflektion.

SHINING

Jag överlåter åt andra att tycka om denna insändare, men ser ett stort problem i att det är denna bild som blir rådande för dem som finns utanför den digitala världen.

Hur kan vi hjälpas åt med det?

 

Dela: