Hjälp min mor och andra som vill bidra på nätet!

Jag satt precis och talade med min mor. Hon är nybliven ålderspensionär med ett stort samhällsintresse. Hon hade idag lyssnat på Gro Harlem Brundtland som, som så många andra nu, talat om vikten av att fler deltar i dialogen på nätet.

Min mor vill, som många andra, hjälpa till. Använder datorn för mail, textbehandling och att betala räkningarna. Men hur gör hon som ovan användare för att delta i den digitala kommunikationen. Var ska hon börja?

Finns det några bra guider – typ delning.nu?

Enkel e-post prenumeration typ Google Alerts utifrån tema?

Eller annat?

Vad kan jag göra som kommunchef för att i så fall få ut en sådan information?

Om du har idéerna så kan vi hjälpas åt för en vidare dialog!

Dela:
 • Hej, Mattias,

  Detta är exakt syftet med http://socweb.info / @socwebinfo som jag presenterade på #digidel2013 konferensen :).

  Vi bygger upp den webbresursen från och med nästa vecka, pilotkurser har satt igång nu veckan som gick i samverkan med Sensus, och med initiativ från Social Media Club Östergötland, om du kommer ihåg 😉 ?

  Vad kan du bidra med för att skapa en gynnsam utveckling av denna idé 🙂 ?

  Peace,

  Anders

  • En sån enkel sak som att bara lära sig att kommentera nyhetsartiklar (kanske låter skumt, men…) – kommer det att finnas där?

   • Allt är tänkt att utvecklas interaktivt, dels via de konkreta kurserna där remix av gammalt och nytt i pedagogiskt material utvecklas, dels via de kunskapsbehov som dyker upp. Det blir ett open knowledge-projekt likt Wikibooks, där jag och några till kommer ta startloopen med ‘tried and tested’ material och publicera i riktigt basic guider.

    Så – detta läggs till på wishlist!

    Jag har redan installerat communitypluginpaketet BuddyPress på plattformen, så det skall aktiveras samtidigt som kurserna sätter igång! Ser direkt behovet att bygga in funktionalitet som specifikt anger ”önskemål”.

    Uservoice för WordPress får det snickras och integreras 🙂 !

    *lägger till i to-do-listan* 🙂

    Keep ‘em coming!

   • PS. Det låter definitivt inte skumt, förresten! Det finns så mycket ‘taken-for-granted’ gällande kunskapsspridning. Så – #digidel2013 FTW! – Just sayin’/glömde säga ;). DS.

 • Pingback: Cecilia Stenberg (@mcstenberg)()

 • Pingback: ahlstrominfopin (@ahlstrominfopin)()

 • Thomas Selig

  ”Jag har en lösning. Tyvärr matchade den inte frågan.”

  Ja, vi måste överbrygga kunskapsskillnader. Det du beskriver låter dock kanske mer som känslomässiga barriärer?

  Just a thought…

  • Ja, visst skulle vi kunna önska att många fler dela digitala värderingar. Men vad kan vi göra nu direkt. Vilka enkla tjänster finns?

   • Thomas Selig

    Är det enkla tjänster som behövs? — Ja, självklart!

    Är det enkla tjänster som kommer förändra användningen? — Mycket mer tveksamt.

    ”Gör det till en vana att läsa de stora nättidningar” är kanske den enda enkla ”tjänsten” som behövs? Jag välkomnar såklart enkla tjänster — det är därför jag sitter med i Social Media Club. Men redan genom att stipulera att det behövs enklare tjänster, bättre sammanfattningar etc för att överhuvudtaget komma igång, riskerar vi att göra saken svårare än vad den egentligen borde vara.

    Eller tänker jag fel?

    • Det kan ju vara ett sätt. Är det fel med Google Alert för ämnessökning? Finns det någon enkel guide i hur man kommenterar?

     • Jag känner inte till någon aktuell guide 🙁

      Ska vi hjälpas åt? Andra som hakar på?

      Har en oanvänd domän webbtipps.com som jag snabbt skulle kunna slänga upp ett wiki-system på för att komma igång med just dessa mycket grundläggande frågor. Penseo kan donera serverresurser. — Vi behöver isf dock vara flera som var för sig lägger en säg 15-30 minuter om dagen för att skapa innehåll.

      Vad säger ni?

     • Men HALLÅ Mr Selig! Du – nu får du öka ut ditt RAM-minne med några virtuella lån från hårddisken.

      Gräv lite i minnet. Se denna kommentartråd.

      Retorisk fråga: Tillhör kommentarfält i gammelmedia (basic) och Twinglyinlänkningar (överkurs) till tidningsartiklar Den Så Kallade Sociala Webben?

      Ännu mera retoriskt svar: Ja, för bövelen!

      Detta har varit ett område med spridda insatser utan systematik.

      Jag har ägnat fyra (4!) artiklar av mina nu åtta som medlem i Social Media Club Editorial Team (global) ”From The Clubhouse” till #digipart2020 / #digidel2013 / #raceonline2012 etc etc – alltså (Global) Digital Participation, och isolerat/frame:at problembilden, där jag i artikel fyra just introducerade

      SOCIAL WEB GUIDE

      som koncept!

      http://socweb.info

      Så sent som i somras pratade jag ju om möjligheten för Penseo att gå in och stödja projektet som sponsor på ett intensivt samtal – jag satt i regionaltåget i södra Småland på väg hem via Kalmar (minneshanger).

      Remember?

      Ska vi söka samband via tel för att optimera detta, för att MER ÄN NÅGONTING ANNAT ta hela denna topic till #SMCSweCamp tredje helgen i augusti på Djulö – det crowdsourcade datumet vi har kommit fram till? Nästa hela styrelsen har ju satt grön lampa för detta i @SMCSwe, och vi går vilken dag/timme som helst ut med en FB Event etc för att bjuda in chapter leaders och (hyper)aktiva/ister i lokala chapters för de som vill ha …inflytande… i processerna (organisatoriskt).

      Wikibooks för Sociala Webben.

      Global.

      Börjar.

      Lokalt.

      With me?

      Are you?

      Peace,

      Anders

      – Diplomerad Eldsjäl och Catwalkdeltagare på kickoffen…

      – … för Kampanj för Digital Delaktighet

      – Projektledare för Social Web Guide

      (SMC Östergötland – and beyond? // Sensus Östergötland-Norra Småland – and beyond?)

      PS. Det hindrar ju inte att Webbtips kan peka dit med för lite bonus-SEO 😉 DS.

     • Brit Stakston

      Seniornet? Har ni koll på dem? Hälsar B

     • Hej Brit! Bra att du ”chime in”!

      Visst har vi det :). Jag är personligen bekant med de drivande i SeniorNet Norrköping (glada släktforskningsgubbar mest – kolla http://slaktforskarna.se http://sfd2011.se – en vanlig ”Pudel” som ordf LilliAnn Källmark pratar om är just släktforskning – kolla hennes video från lansering av Digidel2013 på http://digidel.se!).

      🙂

      Peace,

      Anders

     • Nu har jag och mamma lagt upp två Google Alerts sökningar och gått igenom hur vanliga kommentarsfunktioner ser ut. En fråga som kom upp var detta med att ange webb-sida när man kommenterar på en blogg. Måste man det? Vi lade till ett användarnamn på hennes facebook konto och så använder hon den. Bra eller dåligt?
      Märkte att man kan ange vilken e-postadress som helst på Alerts, utan koppling till Google vad jag förstår?

     • Du kan ange valfri adress, men Google säger att det endast fungerar tillförlitligt om du har Google-konto. Kan dock vara så att det numera skapas automatiskt, om du ännu inte har ett.

     • Jag har letat, men inte hittat något som matchar.

     • Anders: uteslutar det ena det andra? — Jag har uppfattat det som om vi här pratar om guider på en mycket grundläggande nivå. Där kan jag se en klar poäng med att ha de avgränsade, både för en enklare presentations skull, bättre pedagogik — och en mängd sökordsfördelar.

      Samma resonemang som i vårt telesamtal gäller även här: penseo kan gärna gå in med både tekniskt kompetens och tekniska resurser, på grund av det sättet som vi är uppbygda och organiserade på, kan vi dock inte gå in med ekonomiska resurser 😛

     • BTW, verkar som det finns ett stopp i trådade kommentarer på denna nivå i denna config – är det en WP-plugg eller temaintegrerat / eget hack? Kan bara lägga svar *under* dig :). Whatevs.

      Det är just så. JUST så tänket går med Social Web Guide. På den absoluta grundnivån i fokus. Och det är splittringen som blir oöverblickbar på massa olika sajter. Tänk: Wikipedia – one stop shop för samtliga kunskapstörstare. Vi har väl inte en wikipedia för naturvetenskap, en för samhällskunksap, en för etc … de är enbart splittade på språk i sina subdomäner.

      Men det kommer ju ha samma CC-licens, så det är ju fritt för miljarder småinitiativ att mixa och remixa precis i den kontext som är möjligt. Men jag pratar alltså samordningsfördelar i själva guideproduktionen. Webbtips kan då vara en spinoff, och med CC då länka tillbaka till huvudwebben.

      Som för övrigt snarare är ett systerprojekt till Wikibooks, än Wikipedia. Free/open learning.

      We take it from there, och gör en god förloop per tel i veckan med början inför #SMCSweCamp #Djulö #2011, ok 🙂 ?

      Vi synkar tid på Twitter!

      Peace,

      Anders

      🙂

     • Anders: trådnivån är inbyggd i WordPress. Administration > Diskussion, om jag minns rätt.

      Jag är inte övertygad att en one-stop-shop är det som behövs. Wikipedia har en väldigt tydlig åldersprofil bland användare. Det KAN finnas en anledning för det 😛

      Distribuerade system med distribuerat innehåll och Interwikis ftw 😉

     • Eller för att vara ännu tydligare. På tyska används ibland uttrycket ”eierlegende Wollmilchsau”, dvs ”äggkläckande ullmjölksugga” för att klargöra att man ibland försöker uppnå det perfekta systemet som ska innehålla allt och göra allt.

      Det finns dock en anledning att evolutionen inte försett oss med ”äggkläckande ullmjölksuggor”.

      Översatt till nätet: en skarp målgruppsfokussering. Presenterar vi en sida som innehåller ”allt”, så skapar vi bara onödiga barriärer.

     • Thomas: ”äggkläckande ullmjölksuggla” LOL.

      Jag är helt med dig gällande målgrupps- och syftesanpassning och lägga in i the three C’s – ”Concept, Context, Content”.

      Vad jag pratar om är en gemensam resurs för de som vill skapa just sånt. Ser du vad jag ser?

      I länksamlingen jag lagt upp på

      http://bit.ly/digidel2013smcswe

      så finns det tre exempel bara i våra kretsar, so far!

      Med två potetiella ytterligare insatser :).

      Jag har tagit intryck av din input redan på den här nivån, då SMC Ogtl + Sensus Ogtl-insatsen är riktade till kreativa soloföretagare och i nästa vända arbetslösa i första loopen – öppnar upp för en radikal tanke – hitta specialwebbar för dem?

      Pedagogiskt material är så ”scattered” – kolla Kunskapsbanken på Digidel. Många uppfunna hjul…

      Anywebs,

      där har vi iaf en bra ingång inför vår Google Hangout alt Skype för att vara lite oldskool till veckan ;).

 • Pingback: Mattias Jansson (@Kommunchef)()

 • Tipsa gärna din mor och andra om att besöka Digidel 2013 under Katrineholmsveckan. Datorer och handledare finns på plats och information om Delning.nu, se http://katbibl.blogspot.com/2011/06/digidel-2013-under-katrineholmsveckan.html

  Det skulle också vara intressant med din mors reflektioner och förslag/tips på vad vi kan arbeta vidare med genom bland annat vårt kommande tidningsprojekt ”Analogisering av det digitala”.

  • Jag försöker få henne att skriva något. Tack för tipset 🙂