Kommunchef består

91/92 - Mattias bygger på nockenFör en dryg vecka sedan frågande jag mig om jag borde byta digitalt namn. En majoritet. 59%, på bloggen röstade nej. De som röstade på Facebook var färre men tyckte i högre utsträckning att jag skulle byta.

Anledningarna för byte kan sammanfattas i

 • Jag skriver både personligt och professionellt, vilket inte alltid bör blandas
 • Ett namn kopplat till en befattning blir komplicerat vid ev. jobb-byte
 • Jag har tagit ett namn som fler skulle vilja använda
 • Attge uttryvk för mina personliga åsikter kan äventyra min objektivitet

Argument för att behålla kommunchef

 • Sticker ut och ger ett ansikte åt nyskapande offentlig sektor
 • Inarbetat, ingen mening att ändra nu
 • Kaxigt namn
 • Vänta med att byta tills jag ev. byter jobb

Egentligen så tycker jag att Theodor Storm sammanfattar det strålande

Jag har röstat ”ja”, men mest av efterklokhet. På frågan ”Borde jag byta nick nu?” är mitt svar nej – ”Kommunchef” är väl inarbetat och de flesta borde vid det här laget ha fattat att vi har en ovanligt personlig kommunchef i Katrineholm.

På frågan ”Hade mitt liv varit enklare om jag kallat mig MattiasJansson istället?” är mitt svar tveklöst ja, för mycket av kritiken har haft sin grund i att ”kommunchef” är en yrkesroll som inte självklart är hårdlödd till en viss person. Många har nog reagerat negativt av samma anledning som jag hajade till när @SJ_AB skrev ”kram” till mig i deras tidiga twitterkarriär – förväntningarna som det första intrycket – deras nick – skapade stämde inte överens med tilltalet och innehållet. Jag ville inte kramas med SJ, Gudrun Schyman vill inte veta när hennes kommunchef äter godis.

Å andra sidan tror jag inte du – och Katrineholm – hade fått på långa vägar lika mycket uppmärksamhet om du inte hade kallat dig just ”Kommunchef”.

Sammanfattningsvis så verkar det inte inte finnas någon entydig rätt väg (när finns nu det? ;)).

Min slutsats är att jag behåller mitt alias kommunchef så länge jag är just kommnchef. Jag ser dock över tydligheten i beskrivningen av mig själv. Ha gärna synpunkter på det;

Facebook

Här på Facebook finns jag i denna profil både som privatperson och som Katrineholms kommunchef. Det betyder att jag gärna är din vän här både om du vill det utifrån att vi är just vänner eller att du vill hänga med i och ha synpunkter på vad jag gör i min yrkesroll. Vissa inlägg ser dock bara mina nära vänner.

Min absoluta uppfattning är att värden alltid skapas av människor och att relationer alltid är med personer, aldrig med yrkesroller. Därför är jag även i min roll som kommunchef personlig. Om du bara vill ha kommnens officiella uppfattningar så finns de på http://www.facebook.com/katrineholm.se

Twitter

Människa, pappa, man och Katrineholms kommunchef – i den ordningen – så möter du mig här! För kommunens officiella hållning se http://twitter.com/katrineholm_se

Blogg

Människa, pappa, man och Katrineholms kommunchef – i den ordningen – så möter du mig här!

Det betyder att denna blogg är mina personliga reflektioner, vilka i hög grad påverkar mitt uppdrag i Katrineholms kommun. För kommunens officiella hållning se http://katrineholm.se

Jag byter också undertext på blogg-namnet från ”Kommunicerande kommunchef i Katrineholms kommun” till ”Relationer är med personer”.

Vad tycker du om det?

Dela:
 • Pingback: Mattias Jansson (@Kommunchef)()

 • Jessica Sjögren

  Klok slutsats tycker jag. Är inte helt med på den nya undertexten på bloggen dock… Tycker de motsäger varandra och skapar frågetecken hos mig, men det finns säkert lika många åsikter som personer som läser bloggen.

  • Ja, det kanske blir märkligt. Är det bättre med typ Mattias Jansson – om ledarskap, samhällsfrågor, Katrineholm och livet i övrigt?

   Eller annat förslag?

   • Jessica

    Jag gillar absolut Mattias Jansson – om ledarskap, samhällsfrågor, Katrineholm och livet i övrigt. Mycket bättre och säger mer om vad du skriver om! Kör så tycker jag!

    • …okej – borde nog slänga in något om digital kommunikation också.

 • Jessica Sjögren

  Ehhh, glömde en sak. Himla snygg bild! 😉

 • Rätt tänkt tycker jag! Att du skriver både professionellt och personligt tycker jag är en av de största styrkorna med din webbnärvaro. Jag är rätt övertygad om att det kommer att vara mer eller mindre ”standard” om några år – så att backa från det vore att försöka gå emot den naturliga utvecklingen 😉

 • Pingback: VD-kommentarer – 16 July 2011 | VD-BLOGG()

 • Pingback: Mattias Jansson (@Kommunchef)()

 • Hans E Peterson

  Rätt att behålla nick, men är tveksam till nya undertexten. Den är ett hyfsat odiskutabelt och neutralt påstående, men vad säger den om dig som person eller om din roll?

  • Jag ändrar till ”Mattias Jansson – om ledarskap, samhällsfrågor, Katrineholm, digital kommunikation och livet i övrigt”

 • Du är kommunchef oavsett vad du gör. Och skulle du twittra med ett annat namn så skulle ändå det du skriver då sättas i relation till din roll som kommunchef. Så som jag ser det finns det inget som talar för att du skulle överge ditt alias. Det centrala är nog inte vad du kallar dig (det är mer ett sidospår) utan det du gör. Du utforskar, och visar omvärlden (inte minst dina medarbetare i Katrineholm) att det finns ett utrymme för både personlig profesionell kommunikation och för privata åsikter som kanske inte alltid följer den politiskt korrekta linjen till punkt och pricka. För omvärlden blir detta inspirerande och för dina medarbetare blir det dessutom en upplevelse av att det är ”högt i tak”. Från min horisont ser du ut att göra det bra! Men jag skulle gärna läsa lite mer om hur du funderar över detta – den täta kopplingen meööan roll och person i använda det av sociala medier.

 • Johan Lindell

  Anser att du bör behålla namnet. Jag tycker inte det är konstigt att blanda privat med jobb utan anser snarare att det är en utveckling vi ser mer av i dagens kommunikationssamhälle.

  Att följa dig på Twitter under det namnet och få se olika typer av inlägg ger en personlig känsla kring dig som kommunchef. Jag anser att det är bra att någon vågar gå i frontlinjen för den nya kommunikationen när det är så många andra som är rädda för den (egna upplevelser).

 • Pingback: Svårigheten med att vara personlig på sociala medier | Mattias Jansson()