Köpstopp

Uncensored by CayusaFöljande insändare var i Katrineholms Kuriren härom dagen

– Det råder köpstopp på våra skolor och förskolor. Vi har inte pengar till vikarier eller material till eleverna. Men vi har fortfarande råd att bjuda våra chefer på fina middagar. Kan vi få en förklaring till hur pengarna prioriteras inom bildningsförvaltningen.

– Jag undrar vilka middagar som avses i insändaren?

– Vi avser tex alla middagar med övernattningar vid utbidningar, Kickoffen som var den 23/9 för alla chefer i kommunen och andra små ”tillställningar”.

 

Mitt svar är

Katrineholms kommmun omsätter årligen två miljarder kronor. Vi som arbetar i kommunen har alla ansvar för att kommunens resurser används på ett effektivt sätt.

Jag tror att alla kommunala verksamheter har större ekonomiska behov än vad det finns utrymme för.

I Katrineholm satsas det på skolan. Jämfört med rikssnittet lägger Katrineholms kommun 7,7% mer på barnomsorg 4,5% mer på grundskola och 3,3% mer på gymnasiet. Trots det har verksamheten fortsatt överskrida sin budget varför köpstopp införts.

Money by AaronPattersonJag är stolt över att vi en gång om året träffas, alla kommunens chefer som en del i kommunens ledarutvecklingsprogram. Det är en obligatorisk heldag och då bjuder kommunledningen också på lunch på Safiren. Det är planerat och budgeterat.

 UPPDATERING 2011-11-17 14:30

Lars skriver

När ett företagt gör en budget uppskattar de exempelvis produktionskostnad gentemot beräknad försäljning. För en kommun fungerar inte denna beräkning eftersom en kommun har intäkter via skatt. Det är så att om kommunen lägger mer pengar på en skola, kan man man inte kräva mer betalt för invånarna (annat än genom generell skattehöjning). Vid kommunal budgetering måste man helt enkelt låta behovet styra mer än vad man gör idag. Har skolan inte pengar att köpa inte undervisningsmaterial måste kommunledningen revidera budgeten istället för att införa köpstopp. Tar pennorna slut i skolan måste nya fram. Kommunal budgetering liknar gamla sovjetiska femårsplaner (de fungerade också bra i teorin, men inte i verkligheten). Revidera budgeten acceptera att behovet måste styra, annars är det ju ingen skillnad på kommunal verksamhet och riskkapitalföretagens blöjbyten…

Mitt svar

I en demokratisk styrd organisation är det de förtroendevalda som definierar behoven och prioriterar medel. Den som anser att de prioriteringarna är fel bör, tycker jag engagera sig och/eller kontakta sina förtroendevalda. Att bryta mot den lagda budgeten blir ett sätt att inte följa den demokratiskt beslutade inriktiningen. Effekten av att en förvaltning bryter budgeten är att någon annan kommunal verksamhet måste ta kostnaden. Allt är prioriteringar.

Dela:
 • Selman

  Ta hellre bort den sk julfesten, då man ska mingla.. -lite svårt mingla när man är typ 3000 pers inne i Duveholmshallen, dessutom hög volym så man knappt hör vad grannen säger, o underhållning som måste ha kostat massor-..Bara 40 st av 100 från vår förvaltning som anmält sig, säger kanske en del?

  • Vad synd att ni inte vill på på julfesten. Vi räknar med att vi är ca 1 200 personer per dag. Julfesten finansieras genom att varje arbetsplats betalar 250 per anställd. Det är i det hela ingen merkostnad eftersom det ersätter annan juluppvaktning.
   Berätta hur du vill ha det så kanske vi kan ordna det?

   • Bettan

    Ge en julgrupp till dina anställda, det uppskattas mer än högljudd musik och överförfriskade klientel. 🙂

  • Tråkigt att det inte är fler från er förvaltning som kommer att delta på julfesten. Du får gärna förklara närmare vad det beror på och vad vi kan utveckla. Vi i arbetsgruppen för julfesten har tagit till oss de förbättringsförslag som framkommit liksom alla positiva kommentarer som framförts. Se bla http://katrineholm.funderar.se/2010/12/12/vad-tyckte-ni-om-arets-kommunkoncernmassa-och-julfest/

 • Bettan

  Det var bättre när förvaltningarna hade sina egna julfester. Det var lite underhållning och Lucia kom en sväng, god julmat och somgrädde på moset fick vi alla en julklapp, ibland ett paket med olika ostar, ett år fick vi fleece plädar, tofflor och spel. sista året fick vi en stor blomsterjulgrupp! Mycket uppskattat!
  Förra året fick man lyssna på alldeles för hög musik, somliga var bra runda under fötterna och välte stolar och bord, och ingen julklapp fick vi…. Nej jag kommer inte i år.

 • Jessica Sjögren

  Nu Kan jag känna att diskussionen landade någon annanstans än det ursprungliga inlägget. Hur kom det här att handla om julfestens vara eller icke vara? Det står ju dessutom var och en fritt att avstå från att gå…

 • selig

  Jag *tror* att det som Lars framför är ett meddelande till politiken och inte till förvaltningen. Jag ser ingen uppenbar diskrepans mellan det du skriver, Mattias, och det som Lars skriver. Om politiken skulle skapa större ramar för oförutsedda utgifter och fördelningar mellan olika förvaltningar, så skulle både dina och Lars synpunkter gå att kombinera, eller?

  • Ja, men ett utrymme för oförutsedda utgifter måste tas av de pengar vi har, dvs minskade ramar.