Kreativa kometföretag

Idag var jag och tittade på Södra skolans elever som för femte året i rad arbetar med att starta kometföretag, från idé till produkt på en vecka. Besökarna röstar på sitt favoritbidrag.

Det var en riktigt härlig upplevelse med glada, offensiva och starkt engagerade katrineholms-ungdomar.

Designa din soptunna

Här kunde man till exempel få sin soptunna utsmyckad enligt sitt eget tycke och smak. Som presentatören sa så kunde du till exempel ladda upp din favoritbild från semestern, varför inte en solnedgång som sedan pryder din soptunna.

Jag gillar 🙂 

Touch-klocka

En annan idé var en touch-klocka som var som en liten dator i armbandsursvariant. Säljknepet för tonårsföräldrar var att om du sover med klockan på armen så vaknar du alltid.

Känns som ett säljknep gott nog, jag tar en!

Leif - Power on the move

Här har vi Leif – Power on the move som är en kraftkälla för båt. Skapelsen ska vara i vattnet efter båten. I uppfinningen sitter en propeller på en generator som ger ström till lanternan och laddar upp ett batteri.

För övrigt kanske den charmigaste presentationen av alla!

Bensin Lås AB

Bensin Lås AB fick min röst. En helt otroligt bra uppfinning. Problemet som ska lösas är bensintjuvar på bensinmackar, som tankar på kassa-pumpen och sedan åker ifrån macken utan att betala.

Det uppfinningen gör är att när du för ner bensinslangen i tanken så låses det fast i tanken genom att låset utvidgas. När betalning skett så låses handtaget automatiskt upp.

Fullkomligt strålande tycker jag!

Gustaf Robert Grönqvist

Gustaf Robert Grönqvist en av Katrineholms grundare

En av Katrineholms grundare heter Gustaf Robert Grönqvist. 1891 grundade han GMV, Grönkvists Mekaniska Verkstad där bl.a. kullager tillverkades. Verksamheten köptes av SKF Mekan och bedrivs fortfarande i Katrineholm, idag med ca 450 anställda.

På minnesstenen finns följande inskription;

”Hans flit och fantasi

gav kraft åt företag

och samhälle”

Fantasi är viktigt.

Ungdomar i kometföretagen är  runt 15 år gamla. Efter vi fyllt 15-16 år börjar vi träna vår hjärna att tänka i mönster. Det är vid 15 år vår fantasi börjar dala. Vi måste träna vår fantasi för att komma på saker. Vi tränar vår fantasi bland annat genom att fantisera.

Albert Einstein fick en fråga från en mamma om vad hon skulle läsa för sin son så han blev smart. Einstein svarade ”sagor”.

– Men, sa mamman, mer då?

– Mer sagor sa Einstein.

Kreativitet förutsätter fantasi!

 

Dela: