Kreativitet är inte mer utan mindre

Häromdagen lyssnade jag på professor Alf Rehn som talade om kreativitet eller snarare hur man dödar idéer. Det var ett strålande föredrag som öppnade nya perspektiv för mig. 

Kampen

Tesen är att det finns en ständig kamp för och mot förändring. För – därför att världen är i ständig förändring. Mot – därför att vi människor hela tiden kämpar för att stabilitet ska råda.

Det är vår kamp för att allt ska vara som det varit som dödar kreativa idéer. Med den ständiga förändring vi har i vår omgivning blir det ett stort problem.

Man kan förklara motståndet till förändring som att det står i relation till din investering i frågan. Experter ser till att det nya inte kommer till. Vår kunskap kan vara en fälla. Fully wested in the past – investerade i vår erfarenhet. Det man har investerat i kritiserar man inte.

Det innebär tänker jag att kraven på att få in nya perspektiv på det vi håller på med ökar. Det kanske är omöjligt att ifrågasätta sin egen verksamhet och sina egna områden?

Creativity Killed by Anant N S (www.thelensor.tumblr.com)

Dödandet av kreativitet

Känner du igen en axelryckning, tystnad eller ett lugnt upplysande om att det testade vi på 70-talet när du kommer med idé? Ledningen menar att man dödar bara dåliga ideer. Detta är enligt Alf Rehn försvarsmekansismer för att vi ska kunna fortsätta göra som vi redan gör.

Vår egen hjärna motverkar det nya, det ovana genom att sända ut dopamin, hjärnans drog när vi följer invanda mönster.

Det är lättare att vara trist var istället en Dr House.

Anledningen till att kreativitetskonferenser finns är att de är ofarliga då de inte skapar någon förändring. Myskreativiteten säljs in som att motstånd inte finns. Så är det inte. Förändring gör ont. Alla kommer inte att hålla med.

Jag kan känna igen att jag själv ibland idkar just den typen av motstånd. Sannolikt både utifrån att även jag har ett motstånd till viss förändring (någon emot?) men också som skydd mot förändring som ska genomföras av mig fast jag inte har tid.

Var går gränsen mellan att vara en kreativitetsskapare och en tyrann som chef?

Så blir du kreativ

 

creativity is a habit by worqshopVi får lära oss att vi använder lite av vår hjärna. Det är fel. Hjärnan blir inte mer aktiv under kreativitet den blir mindre aktiv. Kreativiteten kommer när vi kan koppla ner den främre hjärnloben, hjärnans polis.

I forskning har man kunnat visa att människor är mest kreativiva när de känner att de uppfattade att de inte längre var kreativa dvs när frontloben inte längre skickar ut domamin. Hjärnan är lat. Riktig kreativitet kommer när det blir jobbigt. Man kan säga att de kreativa idérma kommer ur nederlaget när dina försvar försvinner.

Ledare är de som trots obekvämlighet vågar driva. Strategi är att välja. Ledarskap är att våga.

Det borde betyda att vi både måste pusha oss hårt och att tänkandet utanför det invanda måste vara en ständigt pågående process för att vi ska få dessa glimtar av kreativ insikt.

Dr. House says so! by maxim303Min reflektion

Jag brukar tjata om mod. Mod som den kompetens som kan göra oss till den vi kan vara. Mod som gör att vi vågas pressa oss själva på gränsen till galenskap. När vi är där tänker jag att vi måste ha ett inre lugn och stabilitet för att inte braka igenom i vansinnet.

Alf Rehn höll inte med mig om det.

Vad tycker du?

Dela:
 • LisaofSweden

  Kreativitet är bara ett finare ord för mixen av mod, fantasi och dead-line.

 • Anna-karin Sjokvist

  Förändringar är arbetssamma men livsnödvändiga. Mod krävs ibland beroende på vilken typ av förändring man ska genomföra. Däremot håller jag inte med om det där med att befinna sig på gränsen till galenskap. Det är absolut inte nödvändigt. Befinner man sig i en trygg omgivning med människor man litar så vågar man vara kreativ utan att behöva pressa sig till gränsen av galenskap.  

  • Det är att ta det långt ja. Jag relaterar mycket när jag tänker på det till Rollo May http://kommunchef.com/2010/11/mod/

   • Anna-karin Sjokvist

    Ah, jag förstår…Fint inlägg!

    • Anna-karin Sjokvist

     Vi är dock inte konstnärer.

    • Även om vi inte är konstnärer så tror jag att kulturen kan hjälpa oss att tänka friare.

 • Jag har min kreativa stund i halvkoma i duschen på moronen…
  Jag tror att Rehn menar att man tränar när man pressar sig.

 • Eva Wing

  Personligen tycker jag att det är svårt att vara kreativ. Jag kan vara oerhört kreativ i min matlagning (inte alltid lyckat, men ändå…). Men i övriga livet kan jag uppleva det som svårt, polisen i pannlob kanske alltid är i tjänst hos mig. Dock upplever jag de stunder när jag är avslappnad som att funderingar mm då kan falla på plats, när den härliga aha-känlsan infinner sig. Är det att vara kreativ? Är det kreativa stunder?

  • Kanske, ibland kanske det handlar mer om flow? Flow tänker jag är ett flyt inom vår ram medan kreativiteten är utanför ramen (ja, jag vet – vilken ram? ;))

 • Melinda Jansson

  Kan hålla med om att jag märkt att man blir mer kreativ när det är jobbigt, men även när man lär sig mycket, eller är i en miljö i ständig förändring. Tänk bara tillbaka till när du var en student. Jag kan känna att det är den första förändringen som är svårast, för att man är så van vid att saker inte förändras och man intalar sig att det är något farligt med förändring. Så snart det första steget är taget så blir det bara lättare och lättare för att man inser att förändringarna inte är farliga, utan bara annorlunda och då vågar man leka mer, vilket gör en mer kreativ.

 • Pingback: Är förändring möjlig genom sociala medier? | Mattias Jansson()

 • Pingback: Är vi vår historia, vår framtid, vi:et eller nu? | Mattias Jansson()