Länka ditt nätverk

Jag frågade för en tid sedan om jag skulle dela min digitala värld. Svaret blev att ni ville ha ett inlägg om teknisk sammankoppling av olika tjänster ur mitt perspektiv, så det kommerhär. Hela upplägget är gjort tillsammans med Thomas Selig på Penseo.

Först några [wikipop language=”sv” search=”disclaimer”]disclaimers[/wikipop]. Se denna post just som mitt perspektiv, ingenting är fulländat och jag tar gärna feedback. Ihopkoppling av tjänster måste ske smart. Smart i detta fall är selektivt. Att enbart flöda åt olika håll ger ingenting.  

Bloggen är samlingspunkten för min digitala närvaro. För dig som vill lära dig mer om att blogga rekommenderar jag mymlans bloggskola. För mig är WordPress for Android, i mobilen omöjlig att vara utan. Där lägger jag genast in ett utkast när jag får en idé eller hör något klokt. Sedan kan det blir en bloggpost senare.

Förutom mina egna inlägg på bloggen så visas samtliga inlägg från Katrineholms kommuns officiella sociala-mediekanaler samt inlänkningar från andra bloggar, via twingly.

När jag publicerar ett nytt inlägg på bloggen så räknar jag med att det är intressant för flera målgrupper varför det publiceras på facebook och twitter via dlvr.it (se nedan). Dessutom visas inlägget på min LinkedIn profil via BlogLink som är en tjänst på LinkedIn.

Diskussioner på twitter om inlägg på bloggen förs in som kommentarer på bloggen via tjänsten Twitoaster.

Två typer av inlägg skapas automatiskt och skickas ut. Det ena är Mikrobloggat som skickar ut Twitter-uppdateringar med hjälp av TwitterTools varje lördag eftermiddag. Bloggposten innehåller alla [wikipop language=”sv”]tweets [/wikipop]jag skickat veckan som varit, undantaget @-replies och RT-ReTweets. Syftet är att visa twitter för fler. För de som redan använder tjänsten är den nog ganska ointressant så den sorteras in i en egen flik direkt med hjälp av ACE. Den andra är Kommunchef kommenterar som skapas dagligen från vad jag delat och kommenterat i GoogleReader, se nedan, med hjälp av SharedItems2WP. Kommentarerna läggs också separat för att inte fylla hela startsidan och på det sättet ta fokus ifrån andra typert av inlägg. ”Kommenterat” visas både som länk i toppmenyn som de senaste inläggen i en widget i högerspalten.

Twitter är en given samlingspunkt för information och kommunikation. Till twitter så automatpublicerar jag RSS-pressmeddelanden från katrineholm.se. Dessutom postas blogginlägg, bilder, video och positionering dit. Sedan fungerar twitter för att kommunicera och föra information till andra nätverk.

Tweetdeck använder jag för att hantera framförallt twitter, men även min facebook-profil och kommunens facebook-sida. Dessutom är tweetdeck LinkedIn kopplad. Sett ur ett länkningsperspektiv så schemalägger jag ibland flöden via tweetdeck. Om jag ex vill att min kalender skickas ut vid åtta på morgonen kan jag lägga in det i förväg och bestämma var det ska publiceras. På mobilen använder jag twicca för twitter. Twicca är det i särklass den bästa twitterklient jag använd. Jag skulle ha svårt för att använda twitter utan dessa tjänster.

Facebook är det nätverk där jag möter mest Katrineholmare. På facebook publicerar jag varje dag var jag gör, via tweetdeck eller dlvr.it. Mina bloggposter skickas hit som länkar via dlvr.it och mina speciellt delade objekt från GoogleReader likaså. Till facebook är mitt mobypicture-konto kopplat. Dessutom direktpubliceras Bambuser och Ustream-sändningar samt gillade YouTube-klipp. Jag publicerar ibland också mina Gowalla-incheckningar på facebook.

dlvr.it är den bästa tjänsten för att flöda [wikipop language=”sv”]RSS[/wikipop]-flöden åt olika håll. Jag använde tidigare twitterfeed, men den strulade och var väldigt försenad i leveranserna. Här har jag följande flöden;

  • #fb och Idag – Postar tweets som innehåller ”#fb” eller ”Idag -” som statusuppdateringar till min facebook-profil. Om posten innehåller #fb tas just det bort, då det inte fyller någon funktion på facebook.
  • Alla nyheter från Katrineholm.se – Postar nyheter av lokal karaktär som länkar till min facebook-profil. Detta brukar innebära en del bra diskussioner då det är lokal information. Många Katrineholmare har jag som sagt på facebook. Dessa nyheter går inte till twitter.
  • Pressmeddelanden från Katrineholm.se publiceras till såväl twitter som facebook som länk.
  • Event och lediga tjänster från katrineholm.se automatpubicerar jag inte. Om det är av intresse så sker det individuellt till respektive nätverk.
  • Blogginlägg publiceras som länkar till facebook
  • Blogginlägg publiceras till twitter mellan 7.30-12 i veckorna och 9-12 på helgerna. Inlägget påminns sedan vid 17-22 på kvällen
  • Blogginlägget Kommunchef kommenterar skickas till facebook direkt vid 22.30 då det skapas. Det döps du om till ”Min syn på saken” och skickas som länk. Till twitter går inlägget mellan 8-9 på morgonen, då med tillägget #kommkomm. 
  • Inlägg i GoogleReader som taggats med fb postas till facebook som anteckning
  • Inlägg i GoogleReader som taggats med tw postas till twitter

GoogleReader är det senaste tillskottet i min digitala värld (ja, jag vet att jag är sen…). Här konsumerar jag RSS-flöden, både direkta flöden från bloggar och webb-platser som är extra intressanta, men också skapade flöden såsom twingly-sökningar på ledarskap och sociala medier i kommuner. Dessutom så har jag min tidningsbevakning via Meltwater som RSS-flöde här. Förutom att läsa så kommentarer jag det jag tror kan vara av intresse för andra. Det jag vill skicka vidare direkt taggar jag med fb (facebook) eller tw (twitter). Då skickas det direkt dit med länk till inlägget och till min kommentar. GoogleReader ger mig också möjligheten att via ett bokmärke kommentera vilka andra webb-platser som helst samt direkt prenumerera på fler. Jag sjärnmärker bloggar som jag kommenterar för att gå tillbaka och följa upp dialogen. Det jag kommenterar på en blogg brukar jag också kommentera i en anteckning i GoogleReader. I mobilen använder jag NewsRob för att läsa och kommentera flödena. Samtliga poster som skapas under dagen skapar automatiskt ett blogg-inlägg, se ovan, vid dagens slut.

Mobypicture är min primära bildsajt för uppladdningar. Jag kan ta ett kort med mobilen och direkt skicka det med en enkel rubrik och bildtext. Då postas bilden till facebook, twitter och till Katrineholms Flickr-konto. Från Flickr-kontot så visas bilderna också på bloggen. En kul sak med mobypicture är att det är enkelt att maila bilder också. Om jag bara mailar en bild, ex ett skärmklipp till min specificerade adress så publiceras den omgående.

Bambuser streamar video. Jag använder den mest för streaming från mobilen, men det går också via webb och klient. Vid streaming delas det direkt ut på twitter och facebook. Jag har styrt länken så att man kommer till min video-sida på bloggen.

Ustream är den bästa streaming-tjänsten för dator. Livesändingen går ut mot facebook och twitter och man kan automatiskt skicka ut nya meddelanden under sändningen som innehåller länken till livesäningen. Ustream´s livekanal finns även på bloggen.

YouTube är automatiskt länkat till facebook och twitter både när jag lägger upp nytt material och när jag gillar och/eller kommentarer klipp.

Posterous är för närvarande inte länkad till andra tjänster. Jag använder den för att publicera mail eller dokument som jag vill visa någon i en konversation på ex twitter eller vill hänvisa till på bloggen.  Det är bara att skicka ett mail till den angivna posterous-email-adressen.

Slideshare som jag använder för powerpoint-presentationer.

Gowalla är en positioneringstjänst jag ibland använder i mobilen. Där kan man välja att post mot twitter och/eller facebook. Jag gör det oftast om jag också laddat upp en bild med kommentar.

Avslutningsvis

Katrineholm på sociala medier samlas på http://katrineholm.se/Om-kommunen/Sociala-medier/.

Det var en genomgång av mitt upplägg avseende kopplingar mellan olika sociala medier. Hoppas det kan ge något. Kanske vill du också dela med dig av dina erfarenheter?

Dela: