Läsa för vems skull?

En av de tydligast förändringarna efter nedvarvning på semestern i år var att jag förändrade mitt sätt att ta emot information. Normalt tar jag in – eller åtminstone tar del av väldigt mycket skriftlig information, såväl från tidningar som skrivelser och digitala kanaler. Jag gör det för att det krävs av mig, jag gör det för att vara uppdaterad. För vem? Jag behöver vara uppdaterad för att klara av andras krav.

På semestern behöver jag inte det. Nedvarvad fokuserar jag på annat, mer enligt mina behov och med ett helt annat djup. Det borde jag göra mer i vardagen också – så att inte informationsstressen ”äter upp mig”.

Hur hittar jag bättre sätt att fokusera på det verkligt viktiga?

Dela:
 • Anna

  För att hitta det verkligt viktiga behövs den där lilla extra tiden. Det är svårt att växla mellan högtempo och reflektion som ger insikt. Du kan promenera till jobbet typ, det rensar.

  • Ja, det gäller kanske att hitta den där ”ställtiden”.

 • Hej Mattias och välkommen tillbaka! Är inte detta precis vad hela utvecklingen av sociala medier och internet handlar om? Och då menar jag ÄVEN det som all teknik ger möjlighet till. Att bara sitta med papperstidningar, jobbdokument, Google, aftonbladet.se, kkuriren.se m.fl – rakt av och försöka konsumera detta ofiltrerat, osorterat och ostrukturerat, det blir för mycket helt enkelt. De tekniska möjligheterna, med allt från RSS till andra verktyg (ingen nämnd ingen glömd) för att just åstadkomma filtreringen, sorteringen och struktureringen av information,gör det möjligt att åstadkomma din alldeles egen ”digitala tidning” att läsa och begrunda.

  Detta kompletterat med t.ex. Twitter och vi är inne på den andra dimensionen. Vi måste helt enkelt förlita oss på andra människor, personer vi har förtroende för, personer vi vet kan detta jag beskriver ovan, som har en alldeles fantastisk förmåga att varje dag hitta just den information som är värd att läsa, att omvandla till nyttig kunskap för just mig. De blir liksom en slags levande sökmotorer.

  Det tjusiga med att allt mer information görs tillgänglig, att vi idag producerar lika mycket information på några dagar, som hela mänskligheten gjort fram till 2003, det skapar också ökat behov av ny och ännu bättre och intelligentare teknik. MEN det skapar också en ny sorts auktoriteter på internet, de människor som har dessa kunskaper, att förse omvärlden med ”läsvärt”.

  Men du kanske glömmer det viktigaste? ”Jag behöver vara uppdaterad för att klara av andras krav” – det är ju faktiskt helt OK att inte veta allt, och är det inte just det sociala medier handlar om, att faktiskt våga fråga, att i dialog bli uppdaterad – helt enkelt fråga andra: – vad behöver jag veta idag? Jag tror nämligen INGEN har kravet på dig, att du ska vara den i Katrineholms kommun som är uppdaterad på ALLT, för du har väl medarbetare? 😉

  • Tack Markku

   Du har rätt, jag har dock inte hittat riktigt rätt än. Vad gäller krav så är det i första hand krav jag ställer på mig själv (och ja, all förändring börjar med mig själv :)). Jag har också väldigt bra medarbetare som hjälper mig, men känner hur som helst att det blir mycket. Tack för ditt råd att be om hjälp, det ska jag bli bättre på.