…lite fåfänga

Såg ni att Sveriges Kommuner och Landstings VD Håkan Sörman skrev om Katrineholm i sin krönika i veckobrevet denna vecka :=)

Kommunerna kan sina sociala medier

Facebook, twitter och bloggar är inte bara för privatpersoner. Allt fler företag, statliga myndigheter, kommuner, landsting med flera finns på sociala medier. Och utvecklingstakten är hög.

Det är inte svårt att förstå varför våra medlemmar är aktiva – sociala medier ger möjlighet till ett nytt och spännande sätt att föra dialog med medborgarna och utveckla demokratin.

204 kommuner finns på sociala medier. Många är också föregångare, som ofta får agera ”bra exempel” när ämnet är på tapeten. Och när SMIOS Award delades ut förra veckan, för bästa initiativ vad gäller sociala medier inom offentlig sektor, blev vinnaren– föga förvånande – en kommunföreträdare, Katrineholms kommunchef Mattias Jansson. I Katrineholm har man satsat på att använda flera tekniker för att föra dialog och nå sina medborgare.

På SKL använder vi också flera sociala medier. På vår webb har vi samlat alla våra aktiviteter, och information om våra medlemmars användande. Förra året tog vi fram en checklista, med fokus på vad som gäller juridiskt, som kommuner, landsting och regioner kan använda som stöd. Den har visat sig vara välanvänd och uppskattad – och tydligen också en inspiration för den statliga e-delegationens verksamhet.

Förhoppningsvis har vi bidragit till att många har kommit så långt att de nu visar vägen för andra.

Håkan Sörman, VD

 

Dela: