Mediemakt och kommunchefstukt

Även då Krister Wistbacka hade informerat mig om att han skulle delta i en paneldiskussion om sociala medier på Gräv 11 så hade jag inte förens nu uppmärksammat denna eminenta live-streaming av passet. Jag får säga att det var mycket intressant att lyssna till, även om det rycker lite i diskussion-lustan att inte delta.

Diskussionen om det sk #kkgate startar 26:50 in i sändningen.

Katrineholms Kuriren har tidigare tydligt uttryckt att den granskning som inledde denna händelse inte handlande om mig, utan om ett seriöst reportage om sociala medier. Chefredaktören har också, bl.a. i Studio 1 i P1 sagt att den delen av reportaget är på väg. Den har dock inte kommit än.

Här ger Krister Wistbacka en helt annan bild genom att ge uttryck för att detta var en granskning som har sin grund i;

 • Han använder sig av härskartekniker inom många områden
 • Vi har mycket information om honom
 • Han ville göra sig till koncernchef och styra över demokratin i kommunen

Så syftet var att undersöka om jag, som dagen till ära har blivit några år yngre enligt Wistbacka, missbrukar min makt. Det gör att jag på ett annat sätt förstår Katrineholms Kurirens förhållningssätt.

Kanske är det så hotande att en tjänsteman har en egen publiceringsplattform, är öppen, personlig och bjuder in till medskapande så att det motiverar Katrineholms Kurirens hetsjakt.

Kanske är det just tjänstemannens frihet att yttra sig samt öppenhet som är så hotande att chefredaktören när jag lägger ut denna statusuppdatering på Facebook ringer till kommunstyrelsens ordförande och beklagar mitt agerande?

Är det så att det är själva maktbasen som hotas?

Jag tror att det är precis det som det handlar om, vilket också tydligt framkommer i klippet. Syftet med att granska makten är bl.a. att sanera för oegentligheter och få upp dem i ljuset. Det åstadkommes på ett bra sätt genom att makten är öppen. Problemet är att Katrineholms kuriren vill vara först med nyheten, för att så har det alltid varit och det är så de tror att de tjänar mest pengar.

Kommunchefer gör bäst med att vara öppna med allt utom det som kan bli nyheter, vilket ska lämnas exklusivt till traditionell media.

Dela:
 • Jag trodde att jag vid upprepade tillfällen klargjort att vi att frågorna var en del i en pågående större granskning av kommunens högsta tjänsteman. Jobbet som helhet fick dock en helt annan inriktning när frågorna, som alltså ingick som en del i granskningen, lades ut på din blogg.

  Att granska en kommuns högsta tjänsteman kan kanske av tjänstemannen själv och hans vänner uppfattas som ”klappjakt”. Men en kommunchef, särskilt en som är aktiv på det sätt du valt att vara, måste nog räkna med en granskning av det här slaget. Klappjakt? Nej, långt ifrån!

  • Jag välkomnar granskning. Det är anledningen till att jag bl.a. erbjudit dig och Katrineholms Kuriren att långt utöver den sedvanliga granskningsmöjligheten följa mig i allt mitt arbete också innanför de stängda dörrarna.

   Jag väntar på svar.

  • Eirikur

   All heder åt dig Krister Wistbacka!

   Då hundgårdsvokabulär verkar vara populärt i detta sammanhang, med pudlar och valpar, tänker jag fortsätta i den andan.

   Det är bra att du Krister Wistbacka, tagit på dig gammeljyckens roll och utövar lite tukt i hundgården. Valpar behöver nämligen tuktas om de ska bli både rumsrena och och fungera socialt. Detta gäller speciellt unga hanhundar som inte förstått att bra ledarskap också handlar om livserfarenhet.

   Eftersom gammeldoggen Dahlström och senior advisor-labradoren Hellqvist inte skäller ordentligt på valpen och tuktar honom så att han en dag blir mogen att leda flocken är uppenbart. Därför är det bra att du, Wistbacka, utövar kommunchefstukt.

   En dag kan säkert valpen bli en bra flockledare. Först behöver han lyssna noga på de äldre och mer erfarna hundarna, få lite tukt och förmaning, och sänka svansföringen lite. Det finns mycket att lära. Transparens och öppenhet är blott ord om de inte sätts i rätt sammanhang.

   Voff!

 • Kenneth Malm

  Man kan lura en del av folket hela tiden. Man kan lura hela folket en del av tiden. Men man kan aldrig lura hela folket hela tiden. Du har en agenda (precis som jag). Jag uppfattar inte dig och din roll som kommunchef så som du ivrar till framställning. Hade du räknat med att alla skulle göra det? När du nu intar offerrollen och säger att det bedrivs en hetsjakt mot dig inställer sig genast frågan om du är man för din uppgift. Hade du räknat med att inte bli ifrågasatt? Givetvis handlar det om maktbalans – möjligheten till att påverka! Den möjligheten har du inte äganderätt till bara för att du skräder orden på kommunchef.com. Det är det som är det fina i kråksången 😉