Medskapare – Människor – Mening

Jag får väl inledningsvis säga, oj. Vilken kraft, vilket engagemang. Jag har tidigare skrivit om nätverk som en kompetens och styrkan, effekten av att våga ta in feedback och att nätverk i sig skapar mervärde. Den ultimata formen av gemensamt skapande oaktat vilket område det gäller är så mycket klokare och bättre än vad jag någonsin kunna prestera själv. Tack till er alla!

Vad gäller publiceringen av frågorna och dess svar så är jag öppen för lärande. Jag har inte hittills övertygats om att det var fel.

Jag tycker att saker blir bättre när människor samarbetar och för att det är den jag är.

Jag tycker att det är bra med grävande journalistik. Makten ska granskas.

Jag är inte journalist, men förstår inte hur granskningen försvåras av öppenhet. Möjligtvis blir nyhetsvärdet mindre, men det är väl mer en företagsekonomisk fråga?

Vad gäller Katrineholms Kurirens artiklar så är det framförallt bilden av en tweet, skickad 21.30 som förlöjligas och framställs som att den skickas kl. 16:07 samt ett inlägg skickat sent på kvällen den andra februari ”Inget slår den absoluta harmoni jag känner med min älskade” som utmålas som nonsens, under arbetstid som jag reagerar emot. Jag frågade journalisten vad arbetstid var för henne, hon svarade 8-17.

En normalvecka för mig är inte 8-17. I snitt arbetar jag 60-70 timmar i veckan och har utöver det beredskap som krisledningschef de andra timmarna. Tiden mellan 8-17 möter jag primärt människor på andra sätt.

Nåväl nätverket är en del av vår kompetens, det kan vara grannen, kompisen, arbetskamraten eller en kontakt du har i den digitala världen. Jag har ett stort nätverk. Ibland tycker vi lika och ibland olika. Det viktiga är att vi tar intryck av varandra.

För två år sedan visste jag knappt vad sociala medier var, nu har jag lärt mig av många, framförallt av Thomas Selig. Tack för det!

Nätverket gör en stark – när man är stark ska man vara snäll. Snäll avgör andra om man är. Jag har försökt vara snäll mot Katrineholms Kuriren, alltid tillgänglig och öppen. De har säkert skrivit 100-tals artiklar med mig inblandad. Jag har sedan länge;

 • Erbjudit att blogga hos dem
 • Erbjudit er, mitt nätverk att hjälpa dem med sociala medier
 • Erbjudit möjligheten att skriva återkommande krönikor
 • Erbjudit att ställa upp ”Kommunchefen mot väggen” (jag hade tänkt med tillhörande Ustream-sänding ;))
 • Erbjudit att alltid kommentera intressanta nyheter
 • osv

Idag har jag kontaktat chefredaktör Krister Wistbacka för att se hur vi kan gå vidare. Alla mina erbjudanden står kvar. Katrineholms Kuriren är en otroligt viktig medspelare och granskare i kommunikationen med Katrineholmarna.

Alla kan göra fel – och förhoppningsvis lära av det.

Som människa gör jag har gjort fel, gör fel och fortsätter göra fel – och jag försöker lära.

Två sidor i dagens Katrineholms Kuriren består fö av sk. [wikipop language=”sv”]Crowdsourcing[/wikipop]- kommentarer från kkuriren.se. Väldigt roligt. De verkar också fokusera vidare bl.a. på den digitala klyftan vilket jag tycker en mycket viktig fråga.

För den som verkligen är intresserad av vad jag gör och hur det uppfattas, så lämnar jag förutom mina [wikipop language=”sv” search=”Elektroniskt fotspår”]digitala [/wikipop]fotspår ett erbjudande till den journalistist som vill att följa mig rent fysiskt i arbetet. Kommunalt arbete är fantastiskt och gravt undervärderat.

Världen skapas av människor, människor finns i organisationer.

Relationer är med personer inte organisationer.

/Mattias Jansson, människa, pappa, man och kommunchef – i den ordningen.

Dela:
 • Thomas Selig

  Tack för en bra artikel och självklart även tack för omnämnandet!

  Tycker att det är skönt att se att du (till skillnad från t.ex. mig själv 😉 ) kan hålla dig till en mer saklig ton och inbjuda till dialog.

  Det räcker med skyttegravskrig 😉

 • Kallt

  Mycket bra av dig med all denna öppenhet! Och superkomiskt att du, indirekt, avslöjar Katrineholmskurirens medarbetare inte bara som teknikfientliga utan dessutom som ohederliga. Det senare sammanfaller för övrigt med min nidbild av journalister, alltid trist när den bekräftas.

 • Bra artikel Mathias!

  Jag har saknat bra akademiska utredningar om Sociala Medier och den nya kommunikationstekniken. I många fall så vill de som har en mera traditionell syn på kommunikation vilja luta sig mot en sådan.

  Och till min stora glädje kom Håkan Selg med en otroligt bra sådan för ett tag sedan. Denna borde vara krav på att läsa för de flesta. http://www.slideshare.net/amazingmaz/om-professionell-anvndning-av-sociala-medier-och-andra-digitala-kanaler.

  Jag vet inte om du redan sett den, men oberoende är den värd att visas upp i detta sammanhang.

  • Hej Mattias och Adam

   jag har följt kk-gate på avstånd, eftersom jag just nu slutredigerar min studie ”Är det sociala intranätet framtiden?” som tittar på hur det sociala intranätet kan användas för erfarenhetsutbyte. En viktig slutsats är den att det fysiska mötet mellan människor alltid är viktigast, men att om detta kombineras med kraften av de sociala medierna så uppstår en väldigt stark kombination.

   Med ökad förståelse kring fysiska och virtuella miljöer, så skulle Kurirens artikel kunna granska den digitala klyftan som Mattias skrivit mycket om. Där kanske det finns fog för kritik – man kan alltid göra bättre på det området.

   Bästa hälsningar

   Mats Liljerehn

   mats@masterclass.se

   http://www.masterclass.se/blogg

   Studien kan läsas här:

   http://scr.bi/g6QD4A

   (i beta-version, opposition den 18 feb).

 • @mKanala

  Bra Mattias. De stora förlorarna skulle bli kommunmedborgarna (nätverket är en del av vår kompetens): det kan vara grannen, kompisen, arbetskamraten oavsett om vi möter dem på gatan eller via internet. Det finns ett jobb att göra onekligen. Men du, Krister (alla på KK) och vi andra kan faktiskt se till att det kommer något bra ur allt detta. Jag känner Krister som en sympatisk person och har faktiskt dialog med honom på Facebook då och då. Det finns mycket att lära åt båda håll.

  Byt jobb en dag, du och Krister!

 • Pingback: Tweets that mention Medskapare – Människor – Mening -- Topsy.com()

 • malinef_se

  @Kommunchef Mycket bra blogginlägg! Håller med om att den digitala klyftan är viktig att belysa. Önskar att fler politiker var som du.

 • @Kommunchef Ingen kommun är en ö, och kan vi dra nytta av varandra är alla vinnare och framförallt skattebetalarna. Trevlig helg!

 • ursushi

  @Kommunchef Deler dit syn på samarbejde og vurderingen af kommunalt arbejde.

 • stefansmek

  @Kommunchef Ja, den har nog ingen missat! Bra att du är öppen och inbjuder till dialog.

 • _Holmberg

  @Kommunchef kul att du får så mycket respons!

 • Kristina

  Jag hittade hit efter att andra skrivit om ”kriget mellan dig och KK” och tycker inte att du gjorde fel som publicerade mailet. Men förstår att ”stackars” journalisten blev lite skraj, gör alla så kan ju någon annan ”sno” deras framtida scoop.. Däremot tycker jag nog att journalistens frågor inte var så snällt formulerade..

  /1 som inte bor i Katrineholm men som iallafall är född där…

 • Ja, med tålamod och saklighet, och en rejäl dos folkbildningsambition så tror jag roten till det ”onda” i detta – okunskapen – kan överbrygga samtliga klyftor. Jag känner att jag kommer dra ihop lite trådar och blogga kring detta när jag sett måndagens KK-reportage om vad Katrineholm gör för att uppnå digital delaktighet. För det är detta som gör att den demokratiska dialogen verkligen ökar.

  Jag rekommenderar att surfa in på http://digidel.se och följa http://twitter.com/digidel2013 för att följa det initiativ och upprop som strävar efter att öka ”den digitala läskunnigheten” med en halv miljon digitala ”immigranter”, att samsas med de ”infödda” i nästa generation. Hur många treåringar har inte börjat befolka YouTube som leker med smarta telefoner och tablets?

  En och en halv miljon svenskar statusuppdaterar varje dag. Lika många känner sig ”utanför” och ej digitalt delaktiga. Vad gör vi åt problemet?

  Jag redovisar min syn på .SE och deras konferensblogg http://internetdagarna.se

  ”Folkbildning 2.0 – att mobilisera och sprida kunskap från där den finns till där den inte finns”

  http://www.internetdagarna.se/track/anvandarnas-internet/folkbildning-och-mobilisering

  • Arthur

   Som så många andra anser jag att Du handlat helt riktigt och att Kuriren hoppat i galen tunna. Det är värt att notera att Wistbacka i Dagens Media använder ordet bloggvalpar för dem som inte uppskattar hans linje. Det ger en ledtråd till hur han tänker.

 • ”Jag är inte journalist, men förstår inte hur granskningen försvåras av öppenhet. Möjligtvis blir nyhetsvärdet mindre, men det är väl mer en företagsekonomisk fråga?”

  Jag tror faktiskt att nyhetsvärdet blir aningen större. Katrineholmskuriren torde väl ha en större läsekrets än din blogg och flera av dem som läst dina svar på bloggen blir säkert även nyfikna på resultatet av KK:s granskning. Det är inte ett nollsummespel. Snarare är intresse och engagemang i många fall smittsamt och mer dynamiskt.

  Min bild är att det hela handlar om en blandning av missförstånd (på KK var man kanske inte bekant med crowdsourcing) och dåligt självförtroende – kanske som en följd av osäkerhet om journalistens roll i ett föränderligt medielandskap – som på ett mycket orättvist och osakligt sätt projicerades på dig.

 • Pingback: Marias länkar – 23 February, 2011 | Maria Hägglöf()

 • En utmaning eller nagel i ögat! Kommunchefen i Katrineholm, Mattias Jansson, är spännande som lyfter en jämställd syn på sig själv, kollegor och kommuninnevånare! Hans personliga utgångspunkt gör honom mänsklig och levande, som alla andra i vilken vardag som helst. Han framstår i min värld inte som om han lever sin roll som kommunchef, för att på så sätt skapa sin identitet – personligt och privat utrymme. Hans förhållningssätt – ett personligt ledarskap – gör att han sannolikt inte glömmer bort sin egen person och kan se tydligt på sitt uppdrag som kommunchef, ständigt reflektera över gränsdragningar och utrymme både för sig själv och andra. Det skulle förvåna mig om han ser sig själv som gudfader och den allsmäktige ledaren som nått sådana kvalifikationer att han själv besitter all kunskap, förståelse och vad som kan vara bäst för alla andra. Han har sannolikt kunnat gå utanför väl etablerade normer och praktiker för ledarskap och blir på så sätt en reell utmaning för etablerade föreställningar om vad som är rätt eller fel!!! 🙂 🙂 🙂

  Hur blir kommunen din, Mattias Jansson.

  • Ja, jag försöker vara människa och inte spela en roll. Rollen är en del av det vi är.

   • Som så ofta, mycket intressant läsning! Så här lite från sidan så tycker jag det verkar som du gör en jättefin insats och följer dig med stort intresse. En enkel reflektion är bara – hur hinner du med?

    /Thomas