Minns Utöya

För två månader sedan – den 22 juli – hände det som vi inte trodde skulle hända. Det hände i Norge. 77 människor dog. Många skadades både fysiskt och psykiskt. Vår trygghet fick sig en törn. Vi samlade oss.

  • Ännu mer demokrati
  • Ännu mer öppenhet

Sa Jens Stoltenberg.

Om en mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi kan vise sammen.

Så sa Stine Renate Håheims som överlevde.

Många var vi som samlades oss i ett tydligt avståndstagande.

I en kraftsamling kring;

Demokrati – Öppenhet – Mänskligt värde – Mångfald – Kärlek fanns kraft.

Under flaggen – RETALIATE WITH LOVE – kände jag kraft.

Med kärlek till de drabbade

Likväl så slog det mig hur otroligt lätt det är att glömma med tiden. Att det jag fokuserar på idag glöms bort imorgon. Jag bestämde mig då för att den 22:a ska bli en dag när jag påminner mig själv om dessa värden.

Sedan jag skrev det första minnas Utöya den 22:a augusti så har världen världen fått dela sorgen vid uppmärksamheten kring 10-års dagen av 11:e september. Vi har haft hemska flygolyckor och terrordåd. Det inhemska förtrycket i Syrien har fortsatt. I Iran hängdes tre människor för sin sexuella läggning. Världsekonomin är i gungning med USA:s utgiftskollaps och oförmåga att ta politiskt ansvar, den arabiska våren, Kinas växling mot inhemska utgifter och EURO-ländernas oförmåga att ta tag i våra ekonomiska problem i främst Grekland och Italien.

Flera tidningar har strypt en del av den offentliga debatten.

Medievärlden.se har undersökt 35 svenska tidningar och hur de jobbar med läsarkommentarer på sina webbplatser. Undersökningen visar att 51 procent av webbplatserna har ändrat sitt sätt att arbeta med läsarkommentarer och i höst kommer ytterligare 27 procent av de tillfrågade att ändra sitt sätt att arbeta med kommentarsfälten

viaKommentarsfält i förändring | Second Opinion.

Det har hänt mycket för dialog också bl.a. Dagens Nyheter tog ställning

Genom att redaktionen själv är aktiv i kommentarsfälten kan vi bidra till en bättre debatt. Genom att förhålla oss redaktionellt till läsarnas kommentarer, till exempel genom att regelmässigt gå vidare med uppföljningar på sådant läsarna tycker är viktigt, kan vi bidra till att kommentarfälten fungerar så som det är tänkt. Tidigare har reportrar och redaktörer hos oss gjort detta ibland, nu blir det policy – är kommentarerna påslagna ska vi i redaktionen vara närvarande.

viaSå ska vi vinna tillbaka den goda läsardebatten – DN.se.

Vår lokala tidning Katrineholms Kuriren har tydligt tagit ställning för dialog och kommer att återkomma med flera satsningar på den sidan enligt uppgift. Jag tog under månaden som var initiativ till ett möte med chefredaktören om just det.

I lördags stod det glädjande också klart att somalier i Sverige, många i Katrineholm kommer att få återförenas med sina anhöriga efter en uppgörelse mellan Miljöpartiet och regerigen.

Vad har jag då gjort för Demokrati – Öppenhet – Mänskligt värde – Mångfald – Kärlek?

Idag anordnar vi en dag för vänskap i Katrineholm för alla våra över 6 000 barn och unga – mot mobbning tillsammans med Friends.

All förändring börjar med mig själv!

Vad förändrar du?

 

Dela: