När vi två blir en – om roller i personen

CC by Carl-Johan

Hur många roller har du?
Jag är pappa, man, byggare, vän, kusin, den seriöse, den gladlynta, den envise, gudförälder, kommunchef, hundägare, son mm, mm.
Alla mina roller samlade är den människa jag är.
Eller kanske tvärtom?
I den människa jag är finns alla dessa roller.
Det är inte alla som känner mig som alla dessa roller. Häromdagen åt jag lunch med Katrineholms Kurirens chefredaktör. Han konstaterande frankt att jag alltid är kommunchef och således alltid företräder myndigheten Katrineholms kommun. Det är ju sant så tillvida att i personen Mattias Jansson finns rollen myndighetsföreträdaren kommunchef alltid.
Kanske är det så att han bara vill känna rollen kommunchef. Kanske vill min mamma bara känna mig i rollen som sin son och kanske vill min fru mest att jag ska vara i rollen som hennes man?
För mig går alla dessa roller ihop. Det är allt tydligare för mig att det inre i mig är det som skapar mitt beteende i alla dessa roller. Med en öppenhet om den jag är där inne så öppnas min värld både för andra att se, men också för mig själv att utvecklas.
När det inre utvecklas så utvecklas alla roller med det.
Så om du förväntar dig att enbart möta rollen myndighetsföreträdare, kommunchef så kan det ju bli väldigt märkligt att läsa denna blogg, exempelvis detta inlägg. Lika konstigt kommer det att bli om kommit hit för att möta mig bara som hundägare eller som vän.
Allt är förväntan.

CC by brx0

Fram tills nyligen hade jag faktiskt två facebook-konton (ja, jag vet att man inte får det). Jag gjorde så med avsikten att hålla isär mina roller. Ju längre tiden gick ju märkligare kändes det. Jag är ju ändå samma person. Vi två fick bli en. Denna en filtrerar vissa inlägg, framförallt till skydd för andra som inte har samma inställning. Jag tror också att en allt öppnare attityd kommer att tydliggöra behovet av något exklusivt privat-privat.

På tal om att problematisera roller. Jag funderade vidare på det där med myndighetsföreträdaren kommunchefen också. Häromdagen diskuterade jag också [wikipop language=”sv” search=”myndighet”]myndighetsbegreppet [/wikipop]med vår kommunjurist.  Vi delar uppfattningen att för det första, en myndighet är kopplad till [wikipop language=”sv” search=”myndighetsutövning”]myndighetsutövning [/wikipop], dvs säga att utöva formell makt med stöd i lag. Katrineholms kommun är många myndigheter. Varje nämnd är en egen myndighet. Kommunstyrelsen, min nämnd, är en myndighet och i vissa fall företräder jag den.
Men i många fall företräder jag organisationen Katrineholms kommun, inte som myndighet utan som just organisation. Det är också en roll jag har.
Både dessa kommunchefsroller kommer att påverkas av den människa, den person jag, Mattias Jansson är. Vad gäller myndighetsutövningen får den påverkan inte få inverkan på mina beslut.
När du möter mig öga mot öga, i telefon eller på denna blogg så kommer du hur som helst att möta människan i en av alla dessa roller. Det är äkta och det är sant. Det ger en öppenhet.
Om du inte är intresserad av denna öppenhet och bara önskar möta en roll så berätta det för mig och framförallt – läs inte hela denna blogg, bli inte min vän på facebook och kommunicera inte med mig på twitter.
Vill du lära känna mig och påverka mig och därigenom mina roller så finns jag bland annat här, för dialog – vägen till lärande 🙂

CC by Stuart-Buchanan

Dela: