Öppna din värld för intryck!

Om du lyssnar på råd från förstå-sig-påare om media, eller för den delen om offentliga uppdrag överhuvudtaget får du ett gemensamt råd. Strategin för att klara ledningsuppdrag är avskärmning från omgivningen.

Du råds att bestämma dig för vilken roll du har, vem du ska utvärdera dig emot och du ska inte lyssna på allt som skrivs.

Det är säkert bra råd, men du förlorar några viktiga saker.

Om du slutar lyssna på omgivningen och bara på dem som är nära får du ingen avvikande input.

Om du inskränker vilka du kommunicerar med får andra ingen förståelse för dina vägval, eftersom ingen vet vilka problem du brottas med. 

Jag väljer att vara öppen.

Öppenhet ger sårbarhet, men det är det värt!

Dela:
 • [Nybloggat] Öppna din värld för intryck! – http://kommunchef.com/2010/09/oppna-din-… #blogg

 • mKanala

  Jag har personligen lärt mig att det finns en aspekt som man som ledare och chef måste ha med sig när man resonerar i termer av öppenhet och att ta intryck från fler än bara den inre kretsen, experter och rådgivare. Dels så har jag lärt mig att delaktighet inte bara betyder att bli respekterad och lyssnad på. Det handlar lika mycket hur man visar och kommunicerar det man lyssnat på. Delaktighet innebär inte bara att bli hörd, det är lika viktigt att det man säger blir behandlat med respekt. Synpunkter, tankar och ideer som blir hörda, men aldrig blir en del av utvecklingen, som inte påverkar resultat, kan vara lika demoraliserande som att inte bli hörd alls. Tydlighet kring hur man motiverar beslut, hanterar intryck, synpunkter ÄR en viktig del i öppenheten.

  Om jag skriver eller säger: TACK för dina synpunkter, jag ska fundera på det och sen aldrig återkommer med vad som hände med synpunkterna, blir en rätt dålig dialog?

  Jag är helt övertygad om att de flesta i olika typer av organisationer är väl införstådda i att beslutsprocesser sällan är fullständigt demokratiska, så det minsta man kan göra som ledare/chef, är att vara tydlig och motiverande kring tagna beslut. Öppenhet bör alltså vara både att ta intryck, men också att ge tydlig feedback, inte bara då utan över tid? 😉

  • Jag håller med dig.
   Det jag menar i inlägget är framförallt öppenhet innan ett förslag till lösning finns. ”Om du inskränker vilka du kommunicerar med får andra ingen förståelse för dina vägval, eftersom ingen vet vilka problem du brottas med. ”.

 • Pingback: Kommenterat och delat 2010 25/9 | Utveckling, kreativitet och Helsingborg()

 • Pingback: Mycket inkommande, mindre utgående()