Personlig eller eftertänksam?

 

Följande diskussion hade jag på facebook med Katrineholms Kurirens chefsredaktör om sociala medier

– Mitt problem är att jag jag ännu inte kommit på hur det gamla, tryckta ordets eftertänksamhet ska kompenseras

– Kan man se det som att det tryckta ordets eftertänksamhet är den slutsats som dras efter att dialogen förts – Syntesen, inte tesen enl Hegel ?

– Nej Mattias, även teserna kräver eftertanke.

 

Jag tror att detta är kärnan. Med det, utifrån chefsredaktörens synsätt, helt riktiga resonemanget så kommer detta medie att vara svårhanterligt.

Men om allt som jag kommunicerar redan är ”efter – tanke” är färdigtänkt vill jag då ha en dialog om det?

Ju mer eftertänksam jag är ju mer kanske jag låser mig i mitt sätt att tänka istället för att växa tillsammans med dig utifrån min idé. Jag skulle till och med kunna hävda att om du vill veta vem jag är som person så ska du lyssna på mina spontana inlägg. Till syvene och sist är det ju också den jag är och den du är som skapar våra handlingar.

Dela:
 • mKanala

  Jag har lärt mig lite nya sätt att se på dialogen utöver ovan, tidigare rätt tesig av mig ; Det ena är att ställa frågor i sin tes, för att man kanske inte är färdigtänkt eller så sänder frågan ut ett behov av en antites. Det andra är att jag lärt mig att ”lyssna” mer, vilket kanske då betyder läsa 😉 Man kan faktiskt låta sin tes vara därute och låta andra fortsätta en spännande dialog, bara läsa och njuta.

  Jag ser också faktiskt en möjlighet att det aldrig behöver uppstå en syntes, bara vi respekterar varandras teser och kan vara överens om att vi tycker olika och i det läget kan skilja på sak och person.

  Ha för övrigt en trevlig helg? 😉

  • Jag håller med, man behöver ju inte alltid förändras. Vid öppenheten för dialog så prövar man i alla fall sin tes. Det att bara lära är ju också fantastiskt!

 • Mattias,

  är du söker på att en tanklöst formulerad tes ger den bästa och mest sanna bilden?

  • Det beror ju helt på vad som betraktas som den sanna bilden.

   Jag menar att den tes/fråga/påstående som jag har just nu visar mycket av den sanna bilden av mig – min personlighet. Syntesen, efter vår dialog är sannolikt mer sann.

   Om jag förstår dig rätt så¨värdesätter du orden som skrivs redan i dess första tappning och vill med eftertanke kompensera för en del av den dialog som kan utveckla resonemanget. Såtillvida är din analys av det ”sanna” sannolikt mer korrekt redan vid första utkastet.

   Jag anser att båda sätten behövs – men att det första ger en personlig bild och det andra en mer färdig bild.

 • Pingback: Kommunchef kommenterar – 14 December, 2010()

 • Pingback: Tvinga till twitter | Mattias Jansson()