Publicistens rädsla för den personlige publicerande

Jag har vacklat fram och tillbaka om huruvida jag överhuvudtaget skulle kommentera lördagens reflexer. Å ena sidan så tror jag på en offentlig debatt, å andra sidan så kan jag känna att jag inte riktigt når fram till Krister Wistbacka. Dessutom så känner jag att jag kanske borde bespara Krister Wistbacka som ska sluta dennna vecka att få stå till svars för sina ogenomtänkta tankar, som han inte gett möjlighet till dialog kring.

Nåväl, efter mycket hanterande av tankar så har jag kommit fram till följande.

Krister Wistbacka vill som representant för traditionella icke-kommunicerande medier nog inte ha personliga tjänstemän. Jag har funderat mycket på varför.

Det första Katrineholms Kuriren gjorde när jag tillträdde som kommunchef var att göra ett mycket personligt, på gränsen till privat reportage.

– Jag ställer jättehöga krav på mig själv. Jag mår bra av det, säger den nye kommunchefen, som också som motto bär med sig morfar baptistprästens ord: ”Allt du gör, gör det fullt och helt, och inte styckevis och delt”.

Mattias Jansson säger att han är tacksam mot både sin mor, s-politikers Torgerd Jansson, och far för den uppväxt han fick – en uppväxt i ett hem med samhällsengagemang och där man diskuterade samhällsfrågor.

– Utan Torgerd som mamma hade jag inte varit den person jag är i dag, konstaterar Mattias Jansson och säger att precis som sin mor är han också troende, vilket han säger gör honom trygg i olika situationer.

(läs mer i papperstidningen)

Det kan ju således inte handla om det personliga. Det måste handla om vem som borde ha en egen publiceringsplattform. Det är okej att vara personlig, men bara om Katrineholms kuriren skriver det.

Det är helt enkelt så att den största rädslan som tidningen har är att behöva ta personliga hänsyn om den granskade blir människa och kan agera som människa.

Krister Wistbacka skriver också

Vi får alltså veta att det gjorts fel som ”rättats upp” efter ett möte med Mattias Jansson. Inget mer. Varför lade han inte ut budgeten på nätet?

Varför inte fråga? Det mest grundläggande i all kommunikation, inklusive sociala medier.

Nej, istället använder Krister Wistbacka en egen plats för att angripa öppenheten för att inte vara tillräkligt öppen, utan att själv efterfråga öppenhet.

Varsågod – här är städbudgeten.

Resultat skapas av människor, människor finns i strukturer.

/Mattias Jansson

Människa, pappa, man, kommunchef – i den ordningen

Dela:
 • Pingback: Katrineholmsbloggar (@KHOLMbloggar)()

  • Varför inte fråga? Vi har frågat, frågat och frågat igen. De i vars tjänster det borde ligga att ge besked har lämnat ett intetsägande meddelande med tillägget att ni enats om att inget annat ska lämnas ut.

   Vad menar du med att du inte får bemöta? Inlägg i Katrineholms-Kuriren i anledning av något jag skrivit har alltid varit välkomna. För övrigt har jag inget att invända mot att du berättar vem Mattias Jansson är. Men enligt gällande demokratiska regelsystem måste det vara Mattias Janssons sak att vara personlig och privat. Kommunchefens uppdrag är, och måste få vara ett annat.

   Mattrias Jansson får gärna vara pe4rsonlig och självklart är det av allmänt intresse att känna personen bakom befattningshavaren. Men ämbetsutövningen måste vara en annan sak. Nu tar jag ledigt från detta. Åtminstone över sommaren.

   • Det jag menar är att om du läser något jag skriver på en blogg så bör du agera som du skulle gjort om vi träffats ansikte mot ansikte om du saknat något eller undrat något mer – frågat. Du hade fått svar relativt omgående.
    Att det inte fungerat när du frågat någon annanstans i organisationen är jag den första att beklaga.

    Gällande personlighet och roll så vet du att jag varit hur tydlig som helst med vilka kanaler vi har för officiell information och vilka som ger ett personligt perspektiv.

    I sann valfrihet är det bara att välja vad du vill se.

    Tack för den här tiden Krister, jag hoppas få återkomma i lunchfrågan. Vore trevligt att få till det innan sommaren.

    ps när jag läste igenom artiklar på kkuriren.se häromdagen så hittade jag många med en positiv attityd till undertecknad. Jag ser det också!

 • Kenneth Malm

  Mattias,

  Enkel fråga: Jag har en bekant som är anställd som lärare i Katrineholms Kommun. Han har för avsikt att skapa en blogg där han bland annat tar upp sina synpunkter på skolverksamheten i kommunen. Denna blogg ska heta larareikatrineholm och länkadressen ska vara http://larareikatrineholm.nu. Han vill givetvis ha den länkad från http://www.katrineholm.se/Om-kommunen/Sociala-medier/Lista-over-sociala-medier/ Är en sådan länkning ok?

  • För att företräda Katrineholms kommun på sociala medier så behöver han ett beslut från sin förvaltning. Lösenord och ersättare ska också anges. När det är klart så får han länkas där.
   Se gärna våra riktlinjer på http://katrineholm.se/socialamedier