Sju sociala sanningar

I vågor kommer en tröttnad över sociala medier. Jag har också känt så, likväl som jag varit fullkomligt överväldigad av desamma. Problemet är inte de sociala medierna, utan hur vi använder dem. Hur gör du för att få balans?

Jag har försökt fundera ut vad som fungerar för mig för att plocka russinen ur såväl digital som analog kommunikation och närvaro. Se det som mina ambitioner 🙂

Inga digitala medier i analoga sociala sammanhang

När jag möter människor öga mot öga så försöker jag fokusera på det och inte blippa med smartphonen vid middagsbordet. Om jag vill göra det så markerar jag och gör jag det koncentrerat en stund och skiftar sedan tillbaka fokus.

Digital information är precis lika viktig som analog

När jag läser en tidning, eller en bok känner jag att det är socialt accepterat, jag känner mig tillfreds och nästintill intellektuell. Men tar jag fram iPad:en, telefonen eller laptopen och surfar runt och läser känns det ibland som negativt och nördigt. Det är det inte. Olika informationskällor kompletterar varandra.

Digital information finns kvar

Jag behöver inte känna mig stressad och hela tiden vara uppdaterad. Det skrivna finns kvar. När jag flyr in på toaletten för att hänga med i realtid så tar jag fokus från något annat.

Skapa pauser

Jag behöver digitala pauser. Ibland längre, som när jag nästintill loggar ut under semestrar och ibland kortare. Sedan sista semestern är vårt sovrum en teknikfri zon. Ingen TV, inga datorer, surfplattor eller telefoner. Det är underbart!

Komplettera olika typer av möten

Jag tycker att digital kommunikation är strålande. Speciellt som komplement till mänskliga möten. De jag inte kan möta öga mot öga möter jag gärna digitalt. De jag kan möta analogt kan jag förädla det fysiska mötet med en digital kommunikation. När vi redan är uppdaterade på ”väder och vind” så kan vi prata om andra saker. Jag försöker helt enkelt använda digital kommunikation när det är bäst

Använd sociala medier på att sätt som känns bra i hjärtat

När jag känner att jag nästan får ångest av att inte titta direkt i telefonen när den burrar till med en uppdatering så är jag inte balanserad. Endera så är jag öppen för att kolla och skäms inte över det, eller också så ska jag helt lägga det bakom mig just nu.

Mulitasking finns inte

Jag kan bara ha fokus på en sak samtidigt. Det jag kan göra är att skifta fokus snabbt, men aldrig fokusera på två saker samtidigt. Multitasking kräver mental energi av mig.

Hur gör du?

 

Dela: