Sju sociala sanningar

I vågor kommer en tröttnad över sociala medier. Jag har också känt så, likväl som jag varit fullkomligt överväldigad av desamma. Problemet är inte de sociala medierna, utan hur vi använder dem. Hur gör du för att få balans?

Jag har försökt fundera ut vad som fungerar för mig för att plocka russinen ur såväl digital som analog kommunikation och närvaro. Se det som mina ambitioner 🙂

Inga digitala medier i analoga sociala sammanhang

När jag möter människor öga mot öga så försöker jag fokusera på det och inte blippa med smartphonen vid middagsbordet. Om jag vill göra det så markerar jag och gör jag det koncentrerat en stund och skiftar sedan tillbaka fokus.

Digital information är precis lika viktig som analog

När jag läser en tidning, eller en bok känner jag att det är socialt accepterat, jag känner mig tillfreds och nästintill intellektuell. Men tar jag fram iPad:en, telefonen eller laptopen och surfar runt och läser känns det ibland som negativt och nördigt. Det är det inte. Olika informationskällor kompletterar varandra.

Digital information finns kvar

Jag behöver inte känna mig stressad och hela tiden vara uppdaterad. Det skrivna finns kvar. När jag flyr in på toaletten för att hänga med i realtid så tar jag fokus från något annat.

Skapa pauser

Jag behöver digitala pauser. Ibland längre, som när jag nästintill loggar ut under semestrar och ibland kortare. Sedan sista semestern är vårt sovrum en teknikfri zon. Ingen TV, inga datorer, surfplattor eller telefoner. Det är underbart!

Komplettera olika typer av möten

Jag tycker att digital kommunikation är strålande. Speciellt som komplement till mänskliga möten. De jag inte kan möta öga mot öga möter jag gärna digitalt. De jag kan möta analogt kan jag förädla det fysiska mötet med en digital kommunikation. När vi redan är uppdaterade på ”väder och vind” så kan vi prata om andra saker. Jag försöker helt enkelt använda digital kommunikation när det är bäst

Använd sociala medier på att sätt som känns bra i hjärtat

När jag känner att jag nästan får ångest av att inte titta direkt i telefonen när den burrar till med en uppdatering så är jag inte balanserad. Endera så är jag öppen för att kolla och skäms inte över det, eller också så ska jag helt lägga det bakom mig just nu.

Mulitasking finns inte

Jag kan bara ha fokus på en sak samtidigt. Det jag kan göra är att skifta fokus snabbt, men aldrig fokusera på två saker samtidigt. Multitasking kräver mental energi av mig.

Hur gör du?

 

Dela:
 • Pingback: Cecilia Bengtsson (@ceciliabengtson)()

 • Pingback: Ulla Utterfors (@UllaUtterfors)()

 • Oj. Det här var mycket klokt och bra på en gång.

  Härlig läsning.

 • Pingback: Torgny Lindén (@KdStiftsInfo)()

 • Pingback: Mattias Jansson (@Kommunchef)()

 • Thomas Selig

  Du har uppfattat allt rätt, förutom punkt 1: Inga digitala medier i analoga sociala sammanhang

  Det ställningstagande innebär att det per definition finns en skillnad mellan analoga och digitala samamnhang. Därför min tankeställare: finns den verkligen eller är den en idémässig konstrukt? Förkasta tanken inte direkt utan fundera 😉

  • Sannolikt en svår fråga – som jag nog skulle be Thomas Selig att svara på om nu han inte ställt frågan 😉
   Det jag talar om är något annat. Jag menar att lika lite som jag börjar prata med Maria medans du och jag talar med varandra öga mot öga, ska jag kommunicera med någon digitalt. Dvs jag tror det är lika…

 • Krister Wistbacka

  Bra tänkt, Mattias!

 • Kenneth Malm

  John Steinbeck lär ha sagt: ”Att ha många bollar i luften är en fälla, man förlorar mer tid än man vinner!”. Tyvärr har vi under en längre tid förordat just multitasking, vilket våra hjärnor – ännu! – inte är anpassade för. Ställtid – att förbereda sig för nästkommande tankeverksamhet – tar också tid. Bodil Jönsson har skrivit många insiktsfulla böcker om detta.

 • Pingback: Stefan Triumf (@stefantriumf)()

 • De smarta telefonerna är fortfarande ganska nya. Jag tror att vi nu står inför en fas där det kommer att ploppa upp ganska mycket ifrågasättande av våra nya vanor. Oavsett om vi använder telefonerna till sociala medier, spel, faktasökning eller annat. Stress och tidsbrist är sådant som kan drabba många om vi inte ser upp. Telefonen riskerar också att bli en flyktväg ifrån en jobbig verklighet i olika situationer. På gott och ont. Men kanske mest på ont då flykt sällan löser några problem.

  Rätt använd kan telefonen tvärtom spara tid och minska stressen. Men det gäller att se upp!

  Jag tycker att du har många goda råd att ge.

  Vad gäller digitala medier i analoga sociala sammanhang skulle jag vilja dra en parallell till nästa stycke: vore det i en situation okej att plocka upp en tidning eller bok och börja läsa, ja då är det nog lika okej att plocka upp telefonen. Annars inte. Sedan kan man ju i analoga samtal komma att tala om digitala dito eller behöva söka fakta på nätet och då är det ju ett annat läge att plocka fram telefonen.

  Men det finns hos många av oss en invand föreställning att telefonen alltid har företräde. Om det ringde förr när vi bara hade de gamla fasta telefonerna med sladd i både väggen och luren så nog svarade man oavsett vilket middagssällskap man hade på besök. I bästa fall för att be personen i luren återkomma eller be att själv få ringa upp senare. Men många gånger lät man även själva ärendet i telefonen med automatik få företräde.

  Om vi tar med oss det beteendet så snart en app plingar till i mobilen blir vi snart omöjliga. Ett tips är att slå om mobilen till ljudlöst i många fler sammanhang än vi kanske brukar. Det är inte bara på bio, i restaurang, på kurser och på formella jobbmöten som det är skönt att slippa ljudet av ringande och plingande telefoner.

 • Pingback: Katrineholmsbloggar (@KHOLMbloggar)()

 • Av förklarliga skäl har jag nu för tiden inte samma utrymme i min vardag för t.ex. Twitter och jag saknar det inte. Jag har istället fått ompröva min användning och blivit bättre på att prioritera bland sysslorna.

 • Pingback: Björn Sennbrink (@sennbrink)()

 • Pingback: Mireille van Driel (@Meja_alive)()

 • Pingback: Torgny Lindén (@KdStiftsInfo) (@KdStiftsInfo)()

 • Pingback: Therese tipsar 26 januari 2012 : Therese Reuterswärd()

 • Pingback: Ziggy spanar in i 2013 | ZiggySays()