Skapar digital närvaro analog frånvaro ?

CC by Rosaura Ochoa

I ett möte är det viktigt att vara närvarande. De flesta av oss skulle nog säga att man bara kan vara närvarande på ett ställe samtidigt. Jag påstår till och med att jag behöver se dig, verkligen se dig för att vi ska få den kontakt som krävs för ett djupare möte.

Ändå så sitter jag med min familj i soffan och skriver detta inlägg eller kollar ett twitterflöde eller ägnar mig åt någon annan digital kommunikation, med just dig som kan vara på andra sidan jorden. Jag anser, trots familjens stundom inkommande pikar att jag ändå är närvarande hos dem. Är jag det?

Jag tror att jag i det läget har en delaktighet som snabbt kan gå över i en närvaro. Delaktigheten fungerar för att hänga med i ytliga diskussioner – där kan jag vara på flera platser.

När jag gick en kommunikationsutbildning för några år sedan så fick jag lära mig om löken som en metafor för kommunikationens olika faser.

CC by Oschene

Löken skalas i olika lager ungefär som att vi börjar att tala om väder och vid, sedan aktuella nyheter, och fortsätter med vad vi gjort sedan sist, för att komma in på vad som betyder mycket för oss, fram till vad som påverkat mig och dig, för att kanske sedan tala om våra mina djupare känslor och sedan om vem jag är. Alla samtal går förstås inte hela vägen in till kärnan. I samtalet kommer vi också vandra fram och tillbaka, ut och in i dessa lager.

Några av oss kan taoss långt in mot mitten på sociala medier, men hur som helst vid användning av sociala medier så har vi redan skalat av några lager på löken när vi träffas AFK, eller som somliga skulle säga i den verkliga världen. Det fysiska mötet blir effektivt – du har ju redan sett på facebook vad din vän gjort på sistone, ni behöver inte lägga tid på det och istället dyker ni närmare löken mitt.

Därför menar jag att kommunikation via sociala medier kan öka kvalitén på våra möten öga mot öga. Om jag också lyckas att dra uppmärksamheten från dig i vår digitala kommunikation när den analoga kallar från de yttre lök-lagren så ror jag nog hem den analoga relationen också – i kärnan 🙂

Dela:
 • Skapar digital närvaro analog frånvaro ? http://kommunchef.com/2010/08/skapar-dig… #blogg

  • andreas_ek

   @Kommunchef Den pucken har jag funderat mycket på. Jag tror det blir bra när vi väl lärt oss att balansera. Lätt hänt för mig med övervikt.

   • mKanala

    Jäkla konstig metafor, men låt gå eftersom du även skrivit om skolan också: närvaro i skolan ger inga ämnesbetyg, utan det krävs något mer, låt oss kalla det HÄRvaro och fokus. Som gympaläraren kan ropa till stimmiga elever, ”jamen, va med HÄR nu då” – det betyder ju faktiskt något?

    Samma sak tror jag gäller din fråga. Att följa och delta i flödet/bruset via nån cockpit (TweetDeck, Hootsuite m.fl) på alla sociala medier du använder och samtidigt vara HÄR med familjen, att påstå att man har sinnesnärvaro – fullt ut, då är man inte helt sanningsenlig. Det är inte vår fysiska närvaro som är relevant, det är nog tillgången till våra sinnen och att mottagaren är påslagen och inställd på rätt frekvens, som räknas?

    Lek för en stund med tanken att en HEL familj, sitter med varsin iPad i vardagsrummet, TV:n påslagen och försöker vara sociala, VEM är man social med. För mig är det skillnad på närvaro och härvaro, större simultankapacitet än så har åtminstone inte jag.

    • mKanala

     Tycker också att man för spänningens skull kan vända på frågan – skapar analog närvaro, digital frånvaro? Och vad är det läskiga i det i sånt fall? För hur det än är, digital information har en större beständighet än analoga händelser. Så vad är det vi i så fall är rädda att missa, att informationen och dialogen skulle försvinna, när vi inte är med aktivt? Den finns ju där trots allt, informationsstressen hos många. Att vi idag producerar lika mycket information på några dagar, som hela mänskligheten gjort fram till 2003, man kan ju missa något. Men som tröst, kan man faktiskt tänka, DEN finns kvar där – digitalt lagrad för lång tid. DET gör inte barnens spontana sociala härvaro….eller?

  • elnertz

   @Kommunchef Jag tror det beror mycket på!. Igår tillbringade jag kvällen med sonen och digitalt hemarbete. Härlig samvaro.

  • _Holmberg

   @Kommunchef antagligen!

 • Pingback: Tweets that mention Skapar digital närvaro analog frånvaro ? -- Topsy.com()

 • Eva Wing

  Hur ofta har det inte hänt att jag har suttit med i ett personligt samtal men ändå inte varit mentalt närvarande, är inte stolt över det men dock har det hänt. Håller med om att vi kan gå direkt på kärnan när vi möter våra vänner, men törs vi alltid det? Törs vi hoppa direkt in i zonen där de lite djupare och ibland svårare frågorna ligger? Vi har ju trots allt vår bekvämlighetszon av någon anledning. Men vi kanske måste våga ”utmana” för att nå kärnan lite oftare. Så samtalen får en utvecklande dialog och innehåll, mer än väder och vind.