Staten – en urdålig ledare

Find Your Place by darkmatterAllt mer i samhällsdebatten går ut på att staten ska kontrollera hur kommunerna utför sitt uppdrag. Samtidigt får kommunerna allt mindre pengar och blir alltmer detaljstyrda.

Strategin är kontroll istället för resurser. Kommunerna lägger idag 90% av sin budget på vård- skola omsorg och alla resurser går till verksamhet.

Låt oss – bara för en stund översätta detta agerande till ledarskap.

Jag vill att du som medarbetare ska göra ett bra jobb, ska jag då;

 1. Kontrollera ditt arbete i minsta detalj
 2. Sänka din lön och stryka alla kompetensutveckling
 3. Vara tydlig med att om du inte sköter dig så får du sparken

 Eller…

 1. Lita på dig som medarbetare
 2. Stärka dig genom kompetensutveckling och återkoppling
 3. Ge dig och utkräva ansvar

'how to win friends and influence people' by bubbo.etsy.comDet är vad staten gör, oavsett politiskt parti. Utgångspunkten för den inställningen tror jag är att man gett ifrån sig en uppgift med inte ett ansvar. Samhällsordningen utkräver gärna ansvar så högt upp som möjligt i hierarkin – en god ledare faller inte för det.

De flesta har insett att klassisk betingning har sina begränsningar.

Upp till bevis staten – Ledarskap inte detaljkontroll!

Dela:
 • securitymaker

  Nåja, om man tycker att kommunerna inte utför sitt uppdrag som de borde i ett specifikt avseende är det rimligen tillåtet att föreslå andra lösningar. Om staten i sin tillsyn ser brister är det naturligt att man ökar tillsyn och reglering. Men visar sig kommunerna värda förtroendet genom att de levererar enligt regelverk och förväntningar kommer kommunerna att lämnas ifred. 

  Upp till bevis, alltså. Diskutera i första hand hur man ska lösa de problem som den sakliga kritiken påvisar. Och bemöt gärna den osakliga kritiken tydligt. Men för oss som medborgare, medlemmar och brukare/nyttjare är inte huvudmannaskapet viktigt, det är resultat och effektivitet.

  • Tydligast de senaste dagarna är väl KDs förslag om ny kontrollinstans för äldreomsorgen.

   • Securitymaker

    Det verkar ju finnas en del exempel på mindre lyckade kommunala upphandlingar, och om det är sant så förstår jag om rikspolitiker förtvivlat letar i arsenalen av trubbiga vapen – både de som vill väl och de som bara försöker psitionera sig

    • Upphandlingslagstiftningen är ett typexempel på detaljstyrning. Det går inte att lagstifta fram affärsmässighet.

 • Marita Haglund

  Det är inte ett situationsanpassat ledarskap som staten har?

  • Det tycker jag inte. Generellt så sköter kommunerna sig. Uppföljning är bra, men inte repressiv kontroll – enligt min åsikt.

 • LisaofSweden

  Hoppsan. 
  Nu får vi väl vara glada att ”Staten” inte är vår ledare. Utan bara en välvillig kamratstödjare som kikar in ibland och kollar om nån – kommun eller individ- behöver stöd och hjälp. Och den kamratstödjaren behövs så länge som vi har ett endast liggsår kvar i våra kommuner. Och till dess alla ungar går ut åk 9 med godkända betyg.

  • På vilket sätt är kontroll lösningen på liggsår och bra betyg? Jag ser det som kompetens och resursfrågor.

 • Jessica Sjogren

  Uppfriskande inlägg!