Svinarps starke man – Hot eller möjlighet?

Håkan Sörman, VD på Sveriges Kommuner och Landsting skriver i veckobrevet

Sanningen bakom Svinarp

I söndags gick första avsnittet av ett nytt humorprogram som heter Starke man. I tv-serien gestaltas ett kommunalråd i den fiktiva kommunen Svinarp. Rollfiguren tar emot mutor, fifflar med kvitton, undviker medborgarna och missköter allmänt sitt arbete – kort sagt gör han allt ett kommunalråd inte ska göra.

Meningen med serien är såklart att få oss att skratta och egenskaperna hos kommunalrådet är ju påhittade. Ändå sprids det i verkliga livet myter om att lokalpolitiker är precis som seriens kommunalråd, och att det går till på samma sätt i våra kommuner som i Svinarp. Att de här myterna existerar syns redan på seriens fanpage på Facebook, där tittare har tyckt till om programmet och påstått att det speglar verkligheten.

Självklart finns direkt olämpliga personer även bland våra över 40 000 kommunal- och landstingspolitiker. Men den här parodin är i mitt tycke osofistikerad och inte heller särskilt lustig. Jag misstänker att genomslaget blir ganska begränsat men också att serien kan spä på politikerföraktet – och det är allvarligt för demokratin.

SKL:s arbete med att bemöta nidbilden av lokalpolitiker bedrivs på flera håll, bland annat i vår kommunikationssatsning En fråga om demokrati. Vi har tagit fram vår egen fiktiva kommun – Valköping – för att i spelform visa hur en lokalpolitikers vardag verkligen kan se ut. För tack och lov är Svinarp inget annat än påhitt.

Självklart så speglar inte serien verkligheten. Uppfattningen om serien varierar Ulf Dahlqvist skriver

Äntligen är kommunpolitiken så intressant att man skämtar om den.

Jag letade upp den nämnda facebook-gruppen som refereras till, men hittar inget märkligt där.

Jag undrar; Har sjukhusserierna minskat vår tro på sjukvård? Har Parlamentet skapar politikerförakt?

Över huvud taget så är det väl bra om det blir diskussion om kommunala frågor och vårt förhållningssätt?

Låt oss använda Svinarps starke man för att föra en dialog. Det får vi bjuda på.

Jag har redan gått med i facebook-gruppen för att ge min bild. Gör det du också!

Dela: