Ta ansvar för ett öppet samhälle

Torbjörn Tännsjö skriver tankvärt om det ansvar vi var och en har för vad som sker. Vilket ansvar har jag för dåden i Oslo? Vad hade jag kunnat göra? Vad kan jag göra nu?

I grund och botten, vilket ansvar ska jag ta för den indirekta konsekvensen av mitt eget handlande.

”Också jag har ett ansvar, inte bara för vad jag tänker och säger, utan också för hur det kan tänkas uppfattas och utnyttjas av andra. Men om jag ålägger mig självcensur för att inte ge ideologisk näring åt personer som Breivik så har det öppna samhället fått stryka på foten, skriver Torbjörn Tännsjö.

På sina håll stängs möjligheten till kommentarer på nätet av tidningsartiklar. Är det en rimlig åtgärd? Nej, den motverkar troligen sitt syfte. Den medför att personer med högerradikala åsikter hänvisas till slutna kretsar. De hänvisas till att kommunicera med likasinnade. De tvingas inte möta ifrågasättande av det egna budskapet.”

via”Ett öppet samhälle kräver ansvar för det egna ordet” – DN.SE.

Dela:
 • Pingback: Katrineholmsbloggar (@KHOLMbloggar)()

 • Zral NoshVAD SKILJER ÅT MELLAN BREIVIKS OCH VANLIGA SVENSKARS TÄNK? De sista resterna av den norske terroristen och massmördaren Anders Behring Breiviks demokratiska omdöme försvann när Norge 1999 deltog i Nato-bombningarna i Serbien för att förhi

  Tännström är som vanligt suddig när han väljer att hålla sig på rätt sida om det förhållningssätt som han som socialdemokrat särskilt nu uppfattar vara som en politisk korrekt linje.

  Dessvärre ser det ut som att du som kommunchef delar Tännströms idéer. Då undrar man, glömde du att titta ut genom fönstret och blicka utöver människorna när betygar din inställning, glömde du också bort att du (naturligtvis) som förälder vill se att barnen får minst en lika trygg och säker framtid som du själv fick? Det är annars fullt normalt för oss att resonera så…

  VAD SKILJER ÅT MELLAN BREIVIKS OCH VANLIGA SVENSKARS TÄNK?

  De sista resterna av den norske terroristen och massmördaren Anders Behring Breiviks demokratiska omdöme försvann när Norge 1999 deltog i Nato-bombningarna i Serbien för att förhindra folkmord på muslimer. Då – framgår av ”manifestet – växlade hans agg gentemot de egna demokratiskt valda företrädarna över till oförblommerat hat och utom kontroll. Då cementerades uppfattningen att Västvärlden är oförmöget att försvara sig från invasionen av muslimer som han såg pågår utan militära invasionsstyrkor genom nya former som flyktingar, anhöriginvandrare, selektiv arbetskraftsinvandring (minns vad Khadaffi tidigare sagt och hotat EU med om ersättning skulle utebli) och hög reproduktion.

  Kan två galenpannor ha fel? Javisst, men att bortförklara alla andra, vanligt folk, kända politiker, t o m nationsledare som Merkel, Cameron och Sarkozy som efter gjorda erfarenheter anser tanken på mångkulturellt, harmoniskt, sekulärt samhälle som en utopi, samt namnkunniga, pålästa samhällsdebattörer som ser detsamma, med falska epitet om galenskap, främlingsfientlighet, rasism, duger inte. Det låter sig helt enkelt inte göras att tysta sanningen, verkligheten. Strunt samma vad vi kallar den förfärliga utvecklingen, i sista änden betyder det ändå att Sverige och hela Europa kommer förvandlas till oigenkännerlighet – som ALDRIG MER gör det möjligt att återställa till tidigare skick med demokratiska medel om vi inte NU genast öppnar ögonen för att islam står för 100%-ig kontroll- och åsiktsdiktatur, en totalitär, teokratisk diktatur och det faktum att det aldrig varit andra än islamisterna, de rättrogna som positionerar ”religionen” allt bättre också i vår del av civilisationen… Sanningsvitten omöjliga att bortförklara är historien och de bekräftelse som kan fås av ett oräkneligt antal enskildas självupplevda erfarenheter, inte minst före detta muslimer!

  En växande folkopinion mot vad som kommer förändra Sverige för evigt kommer aldrig gå att tysta. Däremot kommer högst sannolikt de gamla riksdagspartiernas och medias försök att lägga locket på för att hindra sanningen om islam till medborgarna, betyda att fler personers allt tydligare ångestreaktioner detta framkallar, tippa fler över förnuftets gräns.

  Norske statsministern Jens Stoltenbeg har insett faran. Han talar om MER demokrati, MER öppenhet efter massmorden i Norge, medan Reinfeldt talar om mer kontroll, mer övervakning, dvs MINDRE demokrati, och MINDRE öppenhet. Vad säger det om Sveriges statsminister och regeringen? Går det att blunda för oppositionspartierna S:s, V:s och MP:s ännu farligare politik? När blev det en dygd att inse en farlig utveckling försent, att ge upp skyddet för den egna nationen och folket? Oavsett vad framtiden innehåller kommer det alltid finnas förklaringar. Låt oss slippa de värsta, de mest skräckinjagade, dödliga konsekvenskerna! Stöd och rösta på ett parti som förstår Sveriges och svenskarnas utsatta läge! VÄLJ SVERIGEDEMOKRATERNA FÖR ATT SÄKRA SVERIGES FRAMTID SOM DEMOKRATI!

  • Pingback: Angéla Ekman-Nätt (@EkmanNatt)()

  • Att lägga ansvaret på en grupp i samhället är en enkel, men felaktig väg att gå. En bråkdel av Europas terrorism har muslimsk bakgrund. Sverige är byggt av arbetskraftsinvandring som vi alla ska vara tacksamma för. Integration handlar för mig inte om assimilation. Integration är ömsesidig. Vi har problem med integraionen, men det är ett delat ansvar för oss alla. All utveckling bygger på mångfald.
   Vad har du gjort för att välkomna nya svenskar hit? Hur har du anpassat dig?