Trött på datorer

De senaste dagarna har jag sett insändare med den ungefärliga ståndpunkten att skribenten väljer att avstå att använda dator. Det är en reaktion som inte är helt ovanlig. Ungefär 15 procent av svenskarna använder inte internet. Hälften av svenskarna använder inte Facebook.

Trots detta så trummas budskapet att vara där in allt hårdare i media och i samhällsdebatten i övrigt.

Jag tycker inte att det finns något egenvärde med datorer. Precis som telefonen, bilen och TV:n är datorer redskap för att göra andra saker. Att välja bort hela den digitala världen blir således inte att välja bort datorer, utan att välja bort det du kan åstadkomma med dem.

Den digitala världen är inte en annan värld, det är bara ett annat sätt att informera och kommunicera. Att kunna se ett TV-program i efterhand, att kunna söka information om sina favoritämnen, att kunna få en överblick av sin ekonomi, att söka lediga bostäder eller att kommunicera med andra.

Det är inte annorlunda, det är bara ett annat sätt. Om du gillar att kommunicera öga mot öga så gillar du det sannolikt på nätet också, som ett komplement.

Den andra sidan finns också. Vissa använder nästan uteslutande internet för att få information, istället för att läsa böcker eller tidningar. Jag tycker det är ett problem. Jag tycker att det bästa är att kunna hantera och använda flera olika källor för att få en så bra och bred bild som möjligt. Det ger en valmöjlighet.

Mycket av samhällsdebatten förs idag på nätet. En lärdom i efterspelet till terrordåden i Norge är att det är ett problem att den förs av en för liten, ensidig skara människor. Vi har alla ett ansvar att delta för att få en mer allsidig dialog.

Kom och besök oss, ifrågasätt, vinn biljetter till Diggiloo och kanske testa vid datorn under Katrineholms-Veckan. Onsdag till och med fredag mellan 11.30 och 17.00 finns vi i Länsförsäkringars fd lokal i korsningen Hantverkaregatan – Köpmangatan.

Välkommen – Inte för att du vill eller inte vill använda datorer, utan för att se vad det är du väljer bort eller väljer till.

Uppdatering 2011-08-12

Texten och efterföljande diskussion finns också hos Katrineholms Kuriren.

Dela:
  • Pingback: Cecilia Stenberg (@mcstenberg)()

  • Pingback: Katrineholmsbloggar (@KHOLMbloggar)()

  • Pingback: Mattias Jansson (@Kommunchef)()

  • Det är en ganska märklig känsla. Fler och fler noterar det. Att sociala medier är mainstream. En förlängning av verkligheten skriver Fredrik Wass och Brit Stakston skrev insiktfullt om Internetdebatten nyligen på jmw.se.

    Den märkliga känslan består för min del i att sluta förundras över vilka möjligheter vår digitala samtid skapar. Att istället bara fokusera på att göra saker. Samtidigt är det en befriande känsla.

    Oavsett vem du är, vad du jobbar med, vilka fritidsintressen du har så finns en verktygslåda fullproppad med grejor som inte fanns innan. Det är klart att du får vara trött på datorer, smartphones och läsplattor. Men jag håller med Mattias. Om du ser förbi verktygen och istället tittar på vad du vill åstadkomma. Privat eller i yrket. Så kanske tröttheten på verktygen ersätts av lust istället. För i slutändan handlar det nästan uteslutande om mänskliga möten och vad vi kan göra tillsammans.