Ulf Bjereld skriver på Ajour.se Twittrande poliser – om maktrelationen mellan medborgare och myndigheter | Ajour.
Skribenten avslutar artikeln med
Men myndigheten är en del av statsmakten och skall tjäna folket – inte vara en del av folket. Statens våldsapparat kan aldrig bli en del av civilsamhället. Därför måste all populistisk ”Hö hö-mentalitet” bannlysas från myndigheternas agerande i sociala medier. Tilltalet kan självklart vara personligt. Men aldrig inställsamt.
Jag förstår inte den inställningen. Det är oerhört viktigt i offentliga organisationer att ha vad vi i företag skulle kalla för kundperspektiv. Att inte vara en del av dem man ska serva tror jag är farligt. Det skapar en distans som inte är bra för någon. Det är naturligt för oss människor att agera inifrån och ut. Att få andras perspektiv måste vara en medveten kamp. Det betyder inte att man ska vara inställsam. Man ska vara sig själv, liksom man är på jobbet och till den utsträckning som ens jobb tillåter. Det som jag ibland kan uppleva som besvärande är att organisationer och företag väljer andra personer att företräda sig på sociala medier än i andra sammanhang. Det tycker jag är fel.
Polisen har fått ut mycket av sin användning. Jag föreläste innan sommaren tillsammans med Johan Ljunggren från polisen som berättade om det – se föreläsning här.
Det intressanta är väl för övrigt inte att alltid göra rätt. Jag tycker att det är en av de grundläggande och mest bortglömda principerna gällande sociala medier och allt lärande. Det som händer för polisen nu är att de får feedback på sina uttalanden. Den jargongen finns ju uppenbarligen, liksom de flesta slutna grupper utvecklar sin logik. Nu kommer det upp till ytan utan att vi behöver höra det från en utryckningsstyrka i Rosengård som för ett tag sedan.
Sociala medier är för övrigt som alla relationer ett förhållande mellan personer – ingen vill ha en relation med en organisation!