Vad är kärlek?

Free Overexposed Faux Vintage Film Scared Crying Child Creative Commons by Pink Sherbet PhotographyI förrgår kväll vid sex-tiden cyklade jag genom ett skymmande Katrineholm på väg till avtackning av några kollegor som slutat. På vägen passerar jag ett gråtande barn i fyra-årsåldern. Hon gråter så innerligt, så djupt. Sådär hulkande som barn kan göra. Pappan säger skarpt

Det blir läggdags för dig när vi kommer hem märker jag

Flickan hulkar ur sig ett neeej.

Det skär rakt in i mitt hjärta. Det är inte ovanligt att det sker att jag upplever sådana situationer när jag iaktar andras barn, ofta då mina barn inte är med.

Det märkligaste är att jag sannolikt hade kunnat vara den pappan och i ljuset av händelser runt om haft en helt annan inställning. Kanske precis den inställning som utspelade sig här.

I love Paris in the Summertime... by designwallah

Vi kom att tala om detta vid middagen ur vinklingen kärlek. Vad är kärlek? Vi talade om samhörighet, närhet, trygghet och åtrå. Hur många bottnar begreppet har och hur det kan förändras över tid.

Johan Nilsson tyckte att en bild visar det bäst.

Magnus Johansson och @ForsNillad och Harriet Nilsson travesterar en gammal Haddaway-låt – What is love (Baby Don’t Hurt Me)

@fridenstrom hänvisade till Johannes 3:16-17

Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.

Ty Gud sände inte sin son till världen för att döma världen utan för att världen skulle räddas genom honom.

Maria Törnfeldt – något som gör dig större än du är i dig själv.

Tillit, bra för själen och en galet allt omfamnande känsla. Omöjlig att omvandla i ord? Förnuftsbaserat : En kemisk reaktion? 🙁

Marie Holmqvist tycker att Rocky fångar det i DN

De personliga svaren kommer också från

Lars Knapasjö

Jag frågade ett par ungdomar den frågan för en del år sedan – svaret var; att ha någon som inte sviker eller överger mig.

Helena Ekroth

Att få förmånen att känna tacksamhet och glädje för det man står inför. Oavsett om det är en person eller annat djur, känsla, tanke, symbol, natur, upplevelse, sak. Tror jag. Ibland vet jag, ibland vet jag inte. Vad är kärlek, tänker/känner du?

Annica Pettersson

den villkorslösa kärleken är den du ger dig själv i alla fall 😉

Tomas Harry Björklund

ett behov, som kan ta olika uttryck.

Eller är det helt enkelt så att när du inte är hos mig saknas en del av mig.

Enligt Wikipedia

Kärlek är en känsla som präglas av en stark ömhet och tillgivenhet. Kärleken kan vara riktad mot abstrakta ting som konst eller en nation, mot mer allmänna konkreta ting som naturen

 

Det viktigaste är tillslut vad kärlek är för var och en av oss.

För mig är det mycket en fråga om samhörighet med andra. En slags innerlighet. Innerligheten kan vara kopplad till empati eller sympati som i exemplet med den gråtande flickan. Men den kan för mig också vara förknippad med åtrå eller en trygghet och en känsla av att få vara mig själv med någon annan.

Kanske rent av att älska mig själv tillsammans med någon annan?

Seminar om vold i nære relasjoner by ArbeiderpartietIdag är det tre månader sedan Utöya och bomben i Oslo. På senare tid har en planerad amerikansk film, med osmakligt trailer uppmärksammats.

Stine Renate Håheims ord lever kvar.

Om en mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi kan vise sammen.

Tillsammans kan vi visa och skapa kärlek för samhöriget.

 

Vad är kärlek?

 

 

Dela: