Vad har vi gjort för mer öppenhet och demokrati sedan Utöya?

För en månad sedan – den 22 juli – hände det som vi inte trodde skulle hända. Det hände i Norge. 77 människor dog. Många skadades både fysiskt och psykiskt. Vår trygghet fick sig en törn. Vi samlade oss.

  • Ännu mer demokrati
  • Ännu mer öppenhet

Sa Jens Stoltenberg.

Om en mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi kan vise sammen.

Så sa Stine Renate Håheims som överlevde.

Många var vi som samlades oss i ett tydligt avståndstagande.

I en kraftsamling kring;

Demokrati – Öppenhet – Mänskligt värde – Mångfald – Kärlek fanns kraft.

Under flaggen – RETALIATE WITH LOVE – kände jag kraft.

Med kärlek till de drabbade

Likväl så slog det mig hur otroligt lätt det är att glömma med tiden. Att det jag fokuserar på idag glöms bort imorgon. Jag bestämde mig då för att den 22:a ska bli en dag när jag påminner mig själv om dessa värden.

Sedan den 22:a juli så har världen också drabbats bland annat av terrorattacker i Israel, Afghanistan, Pakistan och Irak med hundratals döda. Oroligheterna fortsätter i Syrien och inbördeskriget i Libyen intensifieras. Över 100 personer har dött i en båtolycka i Kongo-Kinshasa och 1000-tals barn och vuxna dör i svältkatastrofen på Afrikas horn. Många har det svårt.

En tydlig trend under den gångna månaden, som jag menar går i helt fel riktning är det kategoriska fördömandet av sociala medier som ett ställe där extremism frodas och en viss ökad slutenhet i tidningarnas kommentarsfält.

Positivt i mediabevakningen har bland annat den ökade möjlighet till förståelse av extremismen varit, tycker jag.

En helt underbar väg att komma ihåg och se engagemanget är Light for Utøya som är en karta som visar på tweets om händelsen i världen på en karta.

Likväl så kan vi bara förfoga över oss själva.

Vad har jag då gjort för Demokrati – Öppenhet – Mänskligt värde – Mångfald – Kärlek?

  • Försökt påverka där jag kan för att kommunikationskanaler inte ska stängas
  • Länkat till många bra artiklar på området
  • Försökt att vara tacksam
  • Fortsatt vara aktiv för digital delaktighet
  • Blivit utslängd från kommentarsfunktioner på extremistiska nätforum

    (får säga som Mona Sahlin att det är något jag får vara stolt över)

  • …förhoppningsvis mer

När man radar ner det så känns det inte som så mycket. Men kanske är det det i det lilla det stora föds?

All förändring börjar med mig själv!

Vad förändrar du?

Dela: