Vem bär ansvar för ett mord?

Pär Eriksson skriver mycket klokt, djupt och tänkvärt ”Om en tragisk händelse, ansvar och vikten av människovärde” om det oförklarligt tragiska som hänt i Sigtuna då en mor efter allt att döma dödat sina egna två barn.

Medialogiken blir den vanliga. Ansvariga skall pekas ut. Felaktigheter skall belysas. Dramaturgin har sitt rollhäfte. Kommunens politiker, en socialchef, en socialtjänst och en skola som inte agerade.

Jag tänker att människan som utför en handling alltid bär ansvar för den. I fallet i Sigtuna så tycker jag att modern bär ansvaret om hon dödat sina barn.

Socialtjänsten, vänner och polis har inte dödat barnen. Det betyder inte att de inte också kan ha sitt ansvar för det tragiska.

…var helt och fullt och ensam ansvarig för dåden. De som säger så tycks tänka att eftersom han var fullt ut ansvarig, så kan ingen annan också bära ansvar för vad som hänt. Detta är ett enkelt tankefel.

Socialtjänsten kan mycket väl ha ett ansvar gentemot modern och det kan också andra ha. Delat ansvar är inget ansvar, men ansvar är alltid gentemot någon annan. I en händelsekedja så kan många ha ansvar för sin del. Men handlingen ansvarar utföraren för. Det tycker jag att vi måste våga stå för.

Dela:
 • Pingback: David Heibrant, Esq. (@geniet)()

 • delicit

  Tycker du gör en förenkling. För vad betyder det att man alltid är ansvarig för sin handling ?

  Du menar med andra ord att ansvarfrihet aldrig gäller ?

  – människor som försöker ta självmord men misslyckas ska straffas

  – en polisman som med nödvändigt våld frihetsberövar en människa ska straffas

  – en underlydande militär som verkställer en order ska straffas

  – en kvinna har under brutal våldtäkt agerat i nödvärn med tillhygge och skadat gärningsmannen ska straffas

  – en person som för 45 år sedan misshandlat en person ska straffas

  – en person hindrar med milt våld någon från att begå ett allvarligare brott ska straffas

  Det är lätt att ha en filosofisk och teoretisk syn på ansvarsfrågan. Betydligt svårare när det handlar om brott och straff.

  Handlingen ansvarar utföraren för, blir inte intressant om det inte sätts i perspektiv. Handlingen kan vara positiv eller negativ och även om den är negativ är den inte automatiskt brottslig. Att ta ansvar för sina handlingar och att bli lagförd för sina handlingar är två helt olika saker.

  • Ansvar behöver ju inte nödvändigtvis vara negativt. Den som inte ansvarar för sina tillkortakommanden tar heller inte ansvar för sina framgångar. Att ha ansvar behöver ju, som du är inne på inte innebära straffansvar.

   Tack för ditt bidrag, det behövdes verkligen i min förenkling.

 • Pingback: opassande » Blog Archive » Det där med ansvar()