Anmälan om kameraövervakning nedlagd

Gatumarknadsfilm

Onsdagen den åttonde maj var jag på ledningsgruppsutveckling och fick runt lunch ett telefonsamtal från Katrineholms Kuriren. Jag var anmäld för olaga kameraövervakning och kommenterade.

Jag satte upp en läsplatta med time lapse, som tar en bild då och då. Bilder på folksamlingar kräver inte tillstånd, och jag har kontrollerat att man inte kan identifiera någon på filmen.

Sen gjorde jag det jag med åren lärt mig är det bästa, bad om hjälp. Talade med min kollegor i ledningsgruppen, med kommunjuristen och min digitala livlina och vän Joakim Jardenberg. Som vanligt i juridiken är inget helt glasklart.

Bakgrunden till det hela var att jag från mitt hem filmat den Internationella marknaden i Katrineholm.

Idag fick jag efter föfrågan reda på att ärendet är nedlagt sedan två veckor tillbaka. Polisen säger precis som jag att filmen inte är olaglig då inga människor kan identifieras.

Jag har tre funderingar kring detta.

1) Det känns konstigt att om du anmäls för ett brott så får man inte reda på det förens brottet är bedömt.

I utredningsprocessen börjar vi alltid med att ta in och kontrollera de uppgifter som påstås i en gjord anmälan. Det sista som händer, i normalfallet, är att den som eventuellt misstänks för brott kontaktas och underrättas om vad som hänt.

2) Media är tydligen mer intresserade av anmälan än av den juridiska bedömningen då Katrineholms Kuriren skrivit två artiklar om anmälan med inget om nedläggningen.

3) Det är tufft att vara pionjär.

 

Uppdatering 2013-08-15

Katrineholms Kuriren kontaktar mig dagen efter detta blogginlägg. Enligt reportern har de följt ärendet hela sommaren. Anledningen till fördröjningen i rapporteringen är att de får listor på anmälda ärenden, men inte på nedlagda. Du kan läsa artikeln här.

Lägg speciellt märke till den kluriga formuleringen ”Det kan inte bevisas att kommunchefen Mattias Jansson begick ett brott, när han tog bilder av folkmängden på gatumarknaden.”. Det sanna är att polisen kollat på filmen och eftersom ingen person gick att identifiera varför det inte är något brott. Lite skillnad i den förklaringen?

Herregud vad skönt det ska bli att bli av med denna insinuanta och vinklade lokalblaska!

Dela: