Du skapar framtidens tidning

Jag får många analoga tidningar och reklam till jobbet. I bästa fall skummar jag igenom det jag inte själv valt att prenumerera på innan det går till pappersåtervinningen.

Veckans affärer

Häromdagen fick jag tidningen Veckans affärer och då hajade jag verkligen till.

”Nytänkaren Mattias Jansson – Skapar framtidens affärer!”

Jag kan inte minnas att jag gjort den intervjun, men blev väldigt nyfiken och gick igenom tidningen flera gånger. Jag hittade dock ingen artikel som anknöt till framsidan.

Jag började bli lite misstänksam och när jag förstod att flera av mina kollegor i kommunledningen också var med i tidningen så skrattade vi gott åt ett alldeles lysande marknadsföringsknep som vi alla gick på i vår uppmärksamhetsfixering.

Stora delar av dagens tidningsbransch är i kris. Jag har länge funderat på om inte framtidens papperstidningen kommer att sikta in sig mer på just mig och mina behov. Utbudet av nischade tidningar är det gott om. Jag själv har nog ett tiotal tidningar hem. Allt ifrån Världens historia, DN, Vi i Villa, Personal och ledarskap, Tidningen Fokus, Tidningen Chef, Katrineholms Kuriren, Ölandbladet mfl. Är framtiden att jag kan få just den informationen samlad i min egen tidning?

På webben har vi löst det med att jag skapar mina egna sökningar i sk RSS-flöden, genom medlemsskap i olika grupper på LinkedIn och Facebook, genom att jag söker på specifika ord på Twitter och förstås genom att följa mina ”vänner” på olika sociala medier. Ja, tom är det ju så att Google räknar ut vad jag borde vara intresserad av när jag söker information och ger mig ett anpassat resultat just baserat på min sökhistorik. Vi sammanställer detta i webbtidningar såsom Paper.li, Storify och appar som Flipboard där vi kombinerar just våra nyheter baserat på olika källor. Flipboard har nu också gjort det möjligt att jag samla ihop till en egen digital tidskrift som andra kan följa.

Det personligt unika?

Det personligt unika?

Jag gillar att bläddra i en papperstidning.

Jag skulle vilja ha Mattias Magasin i min brevlåda på morgonen. Det skulle behöva förändra hela tryckeribranschen för upplagan skulle ju bli väldigt liten ;=)

 

Vad tror du – är det papperstidningens framtid att bli personlig?

Dela: