Människor har i alla tider varit beroende av relationer för sin överlevnad. Våra relationer skapar ett nätverk.
Vissa gillar att skapa nätverk mer än andra. Vissa gillar att skapa nätverket genom fysiska möten, vissa genom virtuella möten. Det är varken bättre eller sämre modeller. Olika former för sammanträffanden kompletterar varandra.
Jag tror att den som är bra på nätverksbyggande och relationer öga mot öga med andra också är det i den virtuella miljön.
Kanske är det unika i virtuella möten, framförallt på plattformar som vi kallar sociala medier, att det går att upprätthålla ett stort nätverk på ett effektivt sätt?
Varför är då detta viktigt? Jag tycker att en härlig sak med nätverk är dess förmåga att påverka och lära. Det blir så otroligt mycket mer intressant att ta in något som jag själv är en del av än något som någon annan säger åt mig att jag ska ta in. En sådan ömsesidighet tror jag kräver att jag för vara med tidigt, ärligt och öppet.
I ett nätverk sker lärandet i kommunikation med andra. Om du redan vet vad du tycker så fråga inte andra om deras uppfattning. Om du däremot ser din uppfattning som utgångsläge för en diskussion så fråga gärna.
Men det nätverksbaserade lärandet måste också handla om att du lyssnar på nya människor. Kanske när de ifrågasätter din nuvarande kompetens vilket gör att du vill lära mer eller att du ser nya vinklingar på livets skeenden och dina funderingar.
Tänk om vi kunde vara mer öppna för att ha relationer med människor som är olika oss. Det är så lätt att skapa sina nätverk och således sin tillhörighet i en skara av likasinnade. Därför behöver vi nätverk som öppnar upp mot andra.
Det traditionella kunskapsbegreppet måste också kompletteras med ditt nätverk. Ditt nätverk hjälper dig att ha tillgång till kunskap och erfarenhet. Jag tror att ditt nätverk är en del av din kompetens.
En kommunikationsplattform som denna kan vara en del av ett nätverk, men förutsättningen är att det sker en dialog, att vi bryter åsikter mot varandra och att vi inte bara berättar det som vi redan bestämt oss för är riktigt, utan att vi vågar bjuda in till samtal i frågor där vi inte riktigt tänkt klart och därför är öppna för dialog – vägen till lärande.
Ofta när jag läser bloggar ser jag bristen på ömsesidig kommunikation varför jag vill be dig;
– När du är en del av digital kommunikation, gör det till en vana att kommentera om inte annat bara med ett instämmande eller avvisande uttryck, precis som du skulle gjort öga mot öga! – Okej?
Inlägget publicerades ursprungligen på eSamhället