Facebook-gluttare

Jag har drygt 1 700 vänner på Facebook. De flesta är kopplade till mitt uppdrag som kommunchef. Några hundra av dem har jag en aktiv dialog med. Med dialog menar jag då kommenterar och gillanden. Jag försöker att kontinuerligt hänga med i nyhetsflöden för att få intryck från andra och ge feedback.

Om jag förstår det rätt så filtrerar Facebook om jag inte aktivt väljer bort det ut de inlägg som jag utifrån tidigare agerande bedöms vara intresserad av. Filtreringen är inte ömsesidig, vilket gör att jag ser de som jag normalt ser, men det är inte säkert att de ser mig och vise versa.

Nu till min fråga.

Du som tar del av det jag lägger ut på Facebook men aldrig reagerar, vem är du och varför gör du så?

CC by Ethan HeinJag vet att du finns för jag möter dig ofta ansikte mot ansikte och du refererar ofta till Facebook-information, men jag vet ofta inte ens att vi är vänner för du ger mig aldrig någon feedback digitalt. Jag ser dig heller aldrig i mitt flöde. Kanske publicerar du aldrig något och använder Facebook bara för att titta, eller så bedömer Facebook att jag inte borde vara intresserad av dina inlägg.

När jag föreläser om sociala medier så brukar jag tala om att närma sig digital kommunikation i en trappa genom att lyssna – interagera – agera, men detta är väl ändå att gå väl långt.

Jag tycker att sociala medier så långt som möjligt ska efterlikna andra samtal. Det innebär att vi nickar instämmande (gillanden), uttrycker känslor ( :=) ) och för fram våra åsikter konstruktivt.

Så kom fram Facebook-gluttare, jag är säker på att du har mycket att tillföra!

Dela: