Förändringen är din – inte teknikens

Varje dag är en lärdom. Jag har genom livet haft olika fördjupningar i mitt intresse. Det har varit allt från mattematik, äventyrsspel, snickeri, mopeder, kampsport, missbruksvård, bodybuildning, ledarskap till styrsystem, databas-uppbyggnad, till arbetsrätt och statistik med databasbyggande. Jag är inte expert på allt detta ;), men jag har lärt mig en hel del.

Det senaste året har mitt intresse fokuserat på sociala medier. Eller rättare sagt en öppen, givmild och personlig attityd och en öppenhet av att ta intryck av andra i kommunikation.

Jag har fått lära av många experter här, exempelvis Joakim Jardenberg, Niklas Strandh och Thomas Selig. Tack till er och alla andra underbara kommunikatörer bl.a. på twitter.

Man brukar säga att allt är relativt, eller att framgång är skillnaden mellan förväntan och leverans. Ingen verkar ju hur som helst förvänta sig att en kommunchef skulle kunna hantera detta med sociala medier. Det kan jag nu. Det har givit mig möjligheten att få tala med många om sociala medier på konferenser, seminarier, på sociala medier och via traditionell media.

Jag har nått den enkla slutsatsen att det går inte att börja tala om sociala medier. Man måste tala om förhållningssättet. Det är ett stort problem om kultur ska förändras med teknik. Om du inte vill ha en öppen, givmild och personlig attityd och har en öppenhet av att ta intryck av andra i kommunikation så ska du inte kasta dig ut på sociala medier. Börja med att ställa dig den frågan!

Det kanske viktigaste är att det går inte att verka för sociala mediers transparens i en sluten kultur.Vill du vara öppen var det båda här och vid andra tillfällen. Vågar du att du inte har svaret på allt, säg det här och på andra ställen. Vill du lyssna till andra gör det här och på andra ställen.

Du är den du är – vill du förändras så kan du det. Det är många som gärna bidrar om du vill kommunicera.

Dela: