Kommunchef består

91/92 - Mattias bygger på nockenFör en dryg vecka sedan frågande jag mig om jag borde byta digitalt namn. En majoritet. 59%, på bloggen röstade nej. De som röstade på Facebook var färre men tyckte i högre utsträckning att jag skulle byta.

Anledningarna för byte kan sammanfattas i

  • Jag skriver både personligt och professionellt, vilket inte alltid bör blandas
  • Ett namn kopplat till en befattning blir komplicerat vid ev. jobb-byte
  • Jag har tagit ett namn som fler skulle vilja använda
  • Attge uttryvk för mina personliga åsikter kan äventyra min objektivitet

Argument för att behålla kommunchef

  • Sticker ut och ger ett ansikte åt nyskapande offentlig sektor
  • Inarbetat, ingen mening att ändra nu
  • Kaxigt namn
  • Vänta med att byta tills jag ev. byter jobb

Egentligen så tycker jag att Theodor Storm sammanfattar det strålande

Jag har röstat ”ja”, men mest av efterklokhet. På frågan ”Borde jag byta nick nu?” är mitt svar nej – ”Kommunchef” är väl inarbetat och de flesta borde vid det här laget ha fattat att vi har en ovanligt personlig kommunchef i Katrineholm.

På frågan ”Hade mitt liv varit enklare om jag kallat mig MattiasJansson istället?” är mitt svar tveklöst ja, för mycket av kritiken har haft sin grund i att ”kommunchef” är en yrkesroll som inte självklart är hårdlödd till en viss person. Många har nog reagerat negativt av samma anledning som jag hajade till när @SJ_AB skrev ”kram” till mig i deras tidiga twitterkarriär – förväntningarna som det första intrycket – deras nick – skapade stämde inte överens med tilltalet och innehållet. Jag ville inte kramas med SJ, Gudrun Schyman vill inte veta när hennes kommunchef äter godis.

Å andra sidan tror jag inte du – och Katrineholm – hade fått på långa vägar lika mycket uppmärksamhet om du inte hade kallat dig just ”Kommunchef”.

Sammanfattningsvis så verkar det inte inte finnas någon entydig rätt väg (när finns nu det? ;)).

Min slutsats är att jag behåller mitt alias kommunchef så länge jag är just kommnchef. Jag ser dock över tydligheten i beskrivningen av mig själv. Ha gärna synpunkter på det;

Facebook

Här på Facebook finns jag i denna profil både som privatperson och som Katrineholms kommunchef. Det betyder att jag gärna är din vän här både om du vill det utifrån att vi är just vänner eller att du vill hänga med i och ha synpunkter på vad jag gör i min yrkesroll. Vissa inlägg ser dock bara mina nära vänner.

Min absoluta uppfattning är att värden alltid skapas av människor och att relationer alltid är med personer, aldrig med yrkesroller. Därför är jag även i min roll som kommunchef personlig. Om du bara vill ha kommnens officiella uppfattningar så finns de på http://www.facebook.com/katrineholm.se

Twitter

Människa, pappa, man och Katrineholms kommunchef – i den ordningen – så möter du mig här! För kommunens officiella hållning se http://twitter.com/katrineholm_se

Blogg

Människa, pappa, man och Katrineholms kommunchef – i den ordningen – så möter du mig här!

Det betyder att denna blogg är mina personliga reflektioner, vilka i hög grad påverkar mitt uppdrag i Katrineholms kommun. För kommunens officiella hållning se http://katrineholm.se

Jag byter också undertext på blogg-namnet från ”Kommunicerande kommunchef i Katrineholms kommun” till ”Relationer är med personer”.

Vad tycker du om det?

Dela: