Kommunchef kommenterar – 24 November, 2010

 • mitt liv på nätet « mymlan. the real.

  – Om du vill få en inblick i den digitala världen som en dags-berättelse läs en av dagens-mymlan.

 • Skillnaden mellan ledare i privat och offentlig sektor

  – Ett mycket tydligt och intressant inlägg.

  Jag delar uppfattningen att vi har många kompetenta ledare och medarbetare i offentlig sektor. Den stora frågan är varför skillnaden mellan vilka vi är och vilka andra tror oss vara är så stor.

  Det är enligt inlägget en fråga både om bild och om självbild.Varför tror kommunalt anställda inte mer om sig själva ?

  Varför har andra en negativ bild av kommunalt anställda?

  Är det så legitimt att gnälla på kommunen att vi glömt bort det fantastiska uppdraget det innebär att företräda det gemensamma?

 • Begränsad Facebook-tid i Båstad

  – Synd att ha en sådan inställning till en kommunikationsteknik, speciellt då det inskränker kontaktytan mot dem man är till för. Jag håller med Hans Kullin i hans kommentar, se http://hd.se/bastad/2010/11/24/du-kan-inte-starta-ett-natverk-den/

  Dessutom vet jag inte om @bostadskommun twittrar. Det ser mest ut som att de skickar ut ett flöde. Skickar en tweet för att undersöka…

 • Play Rapport: Fler kommuner fick vänsterstyre

  – En genomgång av kommunalt styre i kommunerna efter valet med exemplet Katrineholm där (S) och (M) samarbetar.

 • Ledarskap och att trivas på jobbet

  – Ett bra inlägg! Det behöver kanske inte vara svårare och i slutänden så handlar det mest om huruvida chefen är integrerad i sig själv i sina värden.

  Om jag skulle lägga till något skulle det vara en utvidgning av delaktighet. För ett riktigt ansvarstagande och känsla av delaktighet är min erfarenhet att delaktigheten måste finnas redan i ”problemstadiet” inte bara gällande lösningen. Dvs öppenhet om våra svårigheter innan ledningen bestämt hur de ska hanteras.

 • Så slipper du massmejlen – Chef

  – Jag tycker att det låter som strålande komponenter i ett socialt intranät.

  ”Fyra sätt att minska det interna mejlandet:

  1. Veckobrev eller nyhetsbrev läggs i en intern blogg.

  2. Mötesprotokoll läggs i en wikiartikel som skrivs i realtid och redigeras under mötets gång. Protokollet skrivs under direkt efter mötet.

  3. Projektdokument läggs i en wikiartikel som alla medlemmar i projektet kan redigera. Man ser vem som har gjort ändringar och när de har gjorts.

  4. Konversationer i ett specifikt ämne, exempelvis planering inför företagets julfest, flyttas till ett särskilt forum”Därutöver så gäller det att få ner nyhetsbrev och motsvarande, vilka bäst konsumeras i en bra RSS-läsare.

 • chefsblogg.se: Inget fokus på lön i Svenskt Näringsliv

  – Eller också är det precis tvärtom? Att lönen är en ren hygienfaktor och att löneprocessen enbart tar resurser i anspråk. Se http://mjansson.se/2010/09/lonen-som-hammar-kreativitet/

 • ”Ekonomisk katastrof hotar” | Dagens Samhälle

  – I grund och botten handlar denna fråga om att många kommuner spenderat för mycket pengar fram till 1998, dvs i det gamla pensionssystemet. Från 1998 betalar alla kommuner in premier årligen. Dessutom har kommunerna en skuld de ej avsatt pengar för avseende de som tjänat in pension fram till 1998. Nu blir alltså pensionskostnaden dubbel.

  Att då släta ut skulden över alla kommuner gör ju bara att de som gjort av med dubbla medel ej tar konsekvensrna av det. Att vissa kommuner har finansieringsproblem kanske snarare har att göra med kostnads och inkomstutjämningssystemet.

 • Över 60 procent använder sociala medier | Sveriges Kommuner och Landsting

  – Bra att detta kommer att ligga till grund för kommande stöd från förbundets sida.

  Ett inte helt ovämtat resultat, men potentialen är enorm. Det handlar inte bara om att använda denna kommunikationsform utan om hur det görs. När vi lika naturligt som telefon integrerar denna kommunikationsteknik i vårt arbete – då kommer det att hända saker.

  Dagens Samhälle kommenterar här, med kommentar från undertecknad http://dagenssamhalle.se/nyheter/tva-av-tre-anvaender-sociala-medier-18489

  Tidigare diskussioner på bloggen finner du här http://mjansson.se/2010/09/hjalp-kommuner-pa-sociala-medier/

 • Behöver inte be om lov – Ledarkrönikor – www.gd.se

  – Ja, här verkar man vad jag kan förstå vara ute i tassemarkerna från landstingets sida. JO är mycket tydlig på punkten att offentliga organsiationer tom får räkna med att en viss del av arbetstiden kan utgå till nyttjande av yttrandefrihet och meddelarskydd.

  Vad som därmot är tydligt är att även offentliga arbetsgivare får bestämma vem som uttalar sig för myndighetens räkning – dvs som myndighets representant.

 • JMW Kommunikation » Vintage-Twitter

  – PostIT in i framtiden! via @deeped

 • 15 skäl till varför Twitter är viktigt för nyhetsmedier

  – Tänk om även Katrineholms närmaste dagstidning KatrineholmsKuriren skulle ta till sig detta? En reporter sa till mig så sent som för en vecka sedan att det faktiskt bevisats att man blir dum i huvudet av twitter. Det du!

 • Chefen viktig i den flexibla tiden, Ledarna – Sveriges chefsorganisation

  – En artikel med fokus strikt uppdelning mellan yrkesliv och privatliv.

  Lästips om den andra sidan av det myntet är http://www.dn.se/blogg/pawebben/2010/11/18/suddig-grans-mellan-jobb-och-privatliv-8546

 • Så använder jag twitter. Min webbnärvaro del 1.

  – Bra post om om mikrobloggen twitter. Att sedan få vara med i Helsingsborgslistan som smart och trevlig gör ju näst intill att tårarna kommer 🙂

 • Chef får gå efter skitsnack på tåg | Dagens Samhälle

  – Ja, vad kan man inte få höra på tåg.

 • Så vet du om chefen ljuger

  – Om chefen säger vi och talar om ärlighet kan man misstänka oärlighet…

  Vi är ärligt och uppriktigt tveksamma till detta faktum 😉

 • Söndagstips 10/11/21 – Sverige runt i sociala medier

  – Idag med mycket fokus på sociala medier inom offentlig sektor.

 • Att önska är inte att kräva – och om skillnaden på samtal och samarbete

  – Å, jag skulle önska att man för riktigt samarbete ibland skulle kunna samla olika diskussioner som sker på olika platser just eftersom varje inlägg i ett ämne tillför något extra. Dessutom kanske input:en blir större och bredare då nätverken ibland är så nischade.

  Samtidigt är det just det som är grejen att samtalen uppstår på olika platser.

  Kom att tänka på en livlig närliggande diskussion på bloggen för några månader sedan (bloggposten är relativt ointressant, men kolla diskussionen!)

  http://mjansson.se/2010/06/om-sociala-kanaler-och-skls-riktlinjer/

 • Ungdomscoacher ska utveckla ungdomsverksamheten – Katrineholm

  – I veckan så inledningstalade jag på introduktion för nyanställda. Två ansikten var bekanta Anna Gustafsson och Marielle Martinz – kända från YouTube!

  De har ett fantastiskt roligt uppdrag för våra ungdomar i kommunen.

 • Peter Andersson – med rätt att tycka….: Huddinge tar täten med sociala medier i skolan?

  – Ja, det är bara att önska lycka till. Det är först i den konkreta användningen i kommunens kärnverksamheter som den stora effekten av sociala medier kan komma.

Dela: