Lärresa – dag 6 – Edmonton

Jag har har haft en alldeles underbar dag idag här i Edmonton. Staden har tagit emot oss med sol, service, underbar natur och ett värdskap utan dess like.  

Vi började dagen i Fort Edmonton Park som är en park, lite som Skansen med historiska inslag samt natur. I parken bygger man sin historia kring olika tidsepoker på olika gator såsom 1905-street. Landet och staden har en kort historia, eller nej egentligen inte. Människor har bott här i 8-10 000 år, men ett stort fokus i historieberättelserna är de senaste två århundradena. En intressant vinkel på det temat är att man nu jobbar med att alla ex befolkningsgrupper har rätt att berättade sin egen historia. 
I parken tjänstgör runt 750 volontärer. De flesta är interpretradors ”översättare av historia” eller tidstypiska lajvskådespelare om du så vill.

Vi åkte sedan ner till floden och hyrde cyklar och cyklade längs stranden och upp i staden. Vilken närhet mellan stad och land – så vackert.  En helt underbar cykeltur!

Efter att ha börjat lära känna platsen så var nästa steg under dagen att lära känna människorna. Vi begav oss till den svenska konsuln som bjudit oss till sitt hem på fika. Mycket trevlig och lärorikt.

Efter det bar det av på världens mest helylle BBQ jag varit på hos ett äldre par svenskättlingar samt mestadels deras vänner med olika typer av svensk anknytning.  Nu är det godnatt för en dag med fokus på samhällssystemet imorgon.

Gonatt eller godmorgon var du än är! 

Dela: