Lärresan – dag 7 – staden Edmonton

Idag har vi besökt kommunen/staden Edmonton med partners. Vi började med en tur i det fantastiska och relativt nybyggda stadshuset. 


Jag ska inte få hybris här, men vi är ju lite på gång med ett nytt kommunhus i Botkyrka ;p 


Skämt åsido, det man byggt är inte ett hus för de anställda utan de boende. Den stora salen används till evenemang, bröllop och annat som invånarna vill hitta på och så var det med många faciliteter i byggnaden. 

I kommunhuset har skolklasser sin undervisning under en vecka, med fokus på samhällsfrågor. En alldeles underbar ide.

 Vi har lyssnat på både hur man jobbar med ungdomsfullmäktige och något man kallar Nextgen. Båda initiativen handlar om hur man får unga och unga vuxna att medskapa platsen. Nextgen var intessant bla då hälften av de 18 personerna i styrelsen var anställda i kommunen som ställde upp som volontärer. Båda organisationerna driver sina egna frågor och yttrar sig i frågor där de så önskar i sådant som bestäms av kommunen. För Nextgen som riktar sig till 18-24 åringar så handlar det inte bara om inflytande utan också om att använda sin medborgliga rätt till inflytande. De unga ledarna såg inte att de var morgondagens ledare utan också dagens. Ett bra perspektiv.
Vi fick också chansen att lära av stadens kommundirektör Sam. Sam delade bla sin syn på samarbetet med borgmästaren som skulle bygga på proffessionalitet, öppenhet och förståelse för varandras roller.  Ganska exakt vad vi diskuterar. Sam berättade vidare om sin syn på ledarskap som, liksom min, handlar om strukturskapande ”facilitering”.

  Han berättade också om de olika projekt de har för att förbättra staden. En av de intressanta projekten var en sportarena som finansierar bla genom att provinsen tar ut skatt bara på värdet innan explateringen.

Berättelsen om staden utgick ifrån taket, 28 våningar upp. En underbar berättelse.

Vi besökte också en inkubatorsverksamhet som hade många intressanta företag vi fick höra om. Kort sagt handlade verksamheten om skapandet av nätverk och tillhandahållande av bra platser att ha sin verksamhet på.

 
Kvällen avslutades med lokal mat och dryck.

Tack Edmonton för en lärorik dag! 

Dela: