Måste kvinnan sluta fnissa för att jämställdhet ska råda?

Maja Larsson skriver på sin blogg om sin ilska mot en artikel i tidningen Chef.

Jag har Chef! i min reader. Igår funderade jag allvarligt på att klicka “unsubcribe”. Anledningen är den här krönikan, “Underskatta mig inte” som jag läste igår. Det började ryka ur näsborrarna av ilska. Hur kan det vara publicerat år 2011?

 

Rubriken lockade mig till läsning och jag trodde att krönikan skulle ha en intressant vinkling. Men redan efter första raderna satt jag och bara gapade. Har vi verkligen inte kommit längre? Kort sammanfattat handlar den om hur Marie Söderqvist, VD på analys­företaget United Minds, spelat poker med ett gäng män från mediebranschen och intagit en roll som dum och korkad tjej med “noll koll-attityd” och genom det, hävdar hon, lyckats kollra bort männen och nå en andraplats i pokerspelet. Marie Söderqvist skriver:

Jag var rätt stolt men tvingades också erkänna att jag körde med den där lite fnissigt, förvirrade tjejstilen: »jag kan inte spela alls« och »oj då nu tog jag upp korten igen fast man inte får«.

viaFnissande flickor bromsar | Maja Larsson.

Ett riktigt viktigt och bra inlägg av Maja Larsson tycker jag. Men jag har några funderingar.

Vad skulle hända om en man gjorde likadant och förstärkte könsstereotypa mönster för att uppnå framgång?

Är det inte vad män gör hela tiden?

…och anledningen till att vi inte reagerar lika kraftigt då vad är den?

Jo – att mannen i vår nuvarande kultur är norm – det är det reella problemet tycker jag.

Ingen borde behöva förställa sig och ingen borde spela på förstärkta könsroller för framgång. Men varför är det kvinnan som ska anpassa sig?

Dela: