Nära

En målning av Gerd Öhman, min mormor

En av anledningarna för mig att börja använda sociala medier var att öka transparensen och därmed insynen i kommunen och en kommunchefs arbete. ”Nära” är ett försök till en mer personlig ansats, baserad på veckan som varit, om det kan vara intressant – om inte, sluta läs här.

Jag är van att vara den som har koll, den som är påläst, den som återkopplar och den som alltid fullföljer den jag säger. Ibland ser världen inte ut så att det är möjligt. Detta har varit en sådan vecka. Det känns inte bra i hjärtat även om hjärnan har full koll på att det är rätt. Med andra ord – stressnivån har varit hög.

Nåväl det har också varit en vecka med nya och trevliga möten. En trevlig bekantskap över telefon var Kinna Jonsson som ville tala lite om sociala medier. Det kom också en skön Katrineholms-återkoppling på facebook sedan.

Tack för att du tog dig tid på telefon och pratade med mig om sociala medier och ditt arbete med det som kommunchef. Mycket givande och intressant. Du och invånarna i kommunen sätter verkligen Katrineholm på kartan och gör det till en plats dit jag vill åka.

Katrineholm i fokus, det gillar jag.

I veckan så har jag träffat vår räddningstjänst en del. Jag skrev om det i förra veckans Nära att räddningschefen sagt upp sig. Nu försöker vi förstås stötta VSRs nya ledning. Under veckan så hade vi också koncernchefsmöte, vilket kom att fokusera en del kring våra kamrater Cecilia Uneram, räddningschef och Anne Andersson, ekonomichef som ska sluta. Tänk om vi kunde vara lika bra på att höja varandra till skyarna i vardagen som vi avslut. Det får bli en lärdom.

Kommunalt samarbete är ett måste för framtiden. Denna vecka har jag bl.a. haft möte med Gnesta kommun som vi sedan väldigt länge samverkat med kring löneadministration. Nu var frågan om vi skulle manifestera samarbetet i en sk gemensam nämnd, kommunerna emellan.  Även Vingåker och Flen kan komma att vilja vara med, då sannolikt från 2012. Det vore bra.

Något som Sveriges kommuner verkligen verkar behöva stöttning i för närvarande är sociala medier. I veckan var Hallstahammars kommunledning på besök i Katrineholm. Det kommer lite klipp till YouTube om det. Hallstahammar ville veta lite om vårt arbete inom den kommunikationsformen då de var på gång att dra igång. Det genomgående temat när jag och Thomas Selig träffar de som är lite mer nya inom området är att vi försöker att inte tala så mycket teknik såsom facebook, bloggar och twitter utan mer om ett förhållningssätt som vi skulle kunna ha i kommunerna. Ett förhållningssätt som i så fall kan genomsyra all vår kommunikation, vårt ledarskap och vårt sätt att anamma våra uppdrag. Förhållningssättet handlar bla om;

1) Vi vill utvecklas genom kommunikation

2) Vi tror att värden skapas av människor, personer och är därför personliga

3) Vi tror på öppenhet, om människor tillåts vara med i problemställningen så kan de hjälpa till med lösningen eller i vart fall acceptera den lättare

4) När vi skapar tillsammans blir det bättre

5) Vi tror att auktoritära barriärer är till det sämre

6) Vi delar kunskap

 Sveriges kommuner skriker efter hjälp. Varje vecka tackar vi nej till besök, vilket inte alltid tas emot så positivt. Vi lägger ut de föredrag och den information vi har och får. Men för att underlätta så har vi föreslagit Sveriges Kommuner och Landsting att de ska lägga upp en plats för det och vi erbjudit oss att hjälpa till i hur det skulle kunna gå till. De har tackat nej. I frustration mailade jag SKLs VD idag, så frågan kommer upp på deras ledningsgrupp imorgon igen. Vi får se vad som händer. Det hanlar inte om teknik!

 2010.06.17Vi hade avtackning för en medarbetare i veckan. Sören Westerlund som bl.a. arbetat som säkerhetsstrateg. Personalen i stadshuset, Gröna kulle hade ordnat en mycket trevlig kväll i den vackra smedjan nere i Värmbol.

Valet närmar sig och en febril aktivitet försigår inte bara i de politiska leden utan också i administrationen. Såg i veckan att nämnda SKL producerat denna film. Som medborgare så tycker jag att det är en skyldighet vi alla har, att rösta.

Nu närmar sig semestern, vilket känns skönt. Denna vecka lyssnar jag på en gammal goding, där jag vill minnas att det är den nu bortgångne skådespelaren Patrik Swayze som sjunger och också skrivit – She´s like the wind.

Ha trevlig vecka

/Mattias

Dela: