Prenumera på Facebook uppdateringar – även om du inte vill vara min FB-vän!

Jag använder samma profil på Facebook i mitt yrke som privat, med en flytande gräns. Jag har tidigare berättat att jag delar på vissa inlägg som går till specifika privata vänner. Ibland har jag funderat på om det inte hade varit bättre med en ”sida” som kommunchef. Men nu har  Facebook löst det åt mig – oss!

Facebook har alltid byggt på ett ömsesidigt ok av relationen, i motsats till tex Twitter eller Google Plus där man kan följa alla utan ”motprestation”. Men nu tar Facebook ett steg till mot större öppenhet, ökad transparens, mer kontroll och möjligheter – men också ett steg till mot att bli vårt samlade kommunikationsnav.

Är vi inte redan vänner kan du se en liten knapp som säger ”subscribe/prenumerera” uppe till höger här på min Facebook. Klicka på den så kan du följa mina uppdateringar, och kommentera på dem, precis som om vi var vänner. Men jag behöver inte OK:a att du följer mig, och andra funktioner som är mer typiska för FB-vänner kommer vi inte åt.

(Joakim Jardenberg)

Jag har nu aktiverat den funktionen och dessutom lagt in att alla mina uppdateringar normalt är öppna för alla. Så som Emanuel Karlsten skriver

Det är en slags variant för personer/journalister/artister som vill låta andra läsa deras facebookstatusar, men inte bli vänner med dem.

Nu kan man, i likhet med tex Twitter, prenumerera istället.

Så välkommen att prenumerara och delta i dialogen på Facebook även du som inte är en ömsesidig vän!

Dela: